Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
413
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.39 Mб
Скачать

2. Програма unido для відповідальних підприємців rеар

Малому та середньому бізнесові важливо не концентруватися на всіх питаннях КСВ одночасно, а навпаки - «пріоритезувати» дії та концентрувати свої зусилля на тих, які стосуються цілей компанії та завдань, це допоможе МСБ досягти кращих результатів.

Після того як компанія побачить гарні результати, то можна додати інші сфери КСВ, пріоритети і дії.

Програма ООН з промислового розвитку (UNIDO) розробила свою власну програму корпоративної соціальної відповідальності для малого та середнього бізнесу - Програму досягнень відповідальних підприємців (RЕАР).

UNIDO було засновано 1966 р. як структурний підрозділ Організації Об'єднаних Націй, що спеціалізується на сприянні сталому промисловому розвиткові країн, які розвивають­ся, та країн з перехідною економікою. Він працює саме для просування корпоративної соціальної відповідальності серед малого та середнього бізнесу з метою реалізації прак­тик відповідального підприємництва шляхом втілення принципів КСВ у комерційно життєздатний підхід до управління.

RЕАР (Програма досягнень відповідальних підприємців) є інструментом управління корпоративної соціальної відповідальності для малого та середнього бізнесу, яку було розроблено на основі лінії потрійного результату (підхід потрійного результату, що поєднує в собі економічні, екологічні та соціальні дані в оцінюванні досягнень компанії).

Чому REAP?

Економія коштів: REAP призводить до економії операційних витрат (менше відходів, енергетичних і матеріальних ресурсів, підвищення ефективності використання ресурсів і т.д.) у зв'язку з підвищенням екологічності та продуктивності праці.

Підвищення лояльності персоналу: Компанії, які пропонують передові програми розвитку персоналу і безпечні робочі місця, користуються більш високим рівнем лояльності та нижчим рівнем прогулів, а також легше залучають та утримують співробітників.

Підвищення репутації: REAP відмінний інструмент для порівняння продуктивності бізнес партнерами в різних областях та документування результатів.

Підвищення якості та продуктивності: підвищення ефективності та краще управління, що пропонує REAP, може допомогти компаніям поліпшити якість і продуктивність їхньої роботи.

Відгуки споживачів та задоволеність клієнтів: В області задоволеності клієнтів, методологія  REAP підвищить ефективність компаній зокрема у зв'язку з зменшенням браку та своєчасним поставкам завдяки використанню 5S.

Доступ до нових ринків: МСБ буде легше укладати конкретні контракти або торговельні відносини з ТНК або компаніями на ринках ОЕСР з вимогами кодів постачання. Однак, експортно-орієнтована КСВ може бути успішною тільки якщо вона відповідає за якість продукції і послуг згідно міжнародним ринковим стандартам (REAP).

Можливості партнерства: МСБ можуть встановити більш тісні зв'язки не тільки з ТНК, частиною яких вони є, але і через бізнес-асоціації та більш активну участь багатосторонніх організацій.

Програма включає п'ять питань КСВ (табл. 5.3).

Таблиця 5.3.

Порівняння питань КСВ ISO 26000 і програми RЕАР.

Питання соціальної відповідальності за стандартом ISO 26000

Питання соціальної відповідальності для малого та середнього бізнесу RЕАР

1. Організаційне управління

1. Боротьба з корупцією

2. Чесні операційні практики

3. Права людини

2. Права людини та трудові практики

4. Трудові практики

5. Захист навколишнього середовища

3. Захист навколишнього середовища

6. Взаємини зі споживачами

4. Звітність

7. Розвиток і підтримка місцевих громад

5. 5 S

Програма RЕАР об'єднує передовий досвід з екологічного, соціального та фінансового управління. Цікавим і новим моментом для програми соціальної відповідальності бізнесу є застосування японської методології 5 S для збільшення нових робочих місць та ефективності процесу (з акцентом на продуктивність). Програма RЕАР також охоплює концепцію «залучення всіх співробітників» і 10 принципів Глобального Договору ООН, які охоплюють права людини, трудові норми, охорону навколишнього середовища та боротьбу з корупцією, а також інші міжнародні стандарти, такі як ISO 140001, SА 8000, ОНSАS 18001 і передовий досвід у мережі відповідальних постачань.

Відповідно до програми RЕАР, японська методологія 55 використовується для збільшення нових робочих місць та покращення ефективності процесу. Цю систему було розроблено в повоєнній Японії в компанії «Тоуота» з метою раціоналізації робочого місця. 55 - це концепція, згідно з якою порядок і чистота є основними вимогами для поліпшення роботи процесів, запущених в компанії. Чистота та додержання порядку розглядаються як основа якісної роботи.

Система 5 S - це п'ять японських слів, які означають етапи втілення методики:

1. Сейрі («сортування») - чіткий поділ речей на потрібні й непотрібні та позбавлення від останніх. На цьому етапі всі матеріали ділять на:

потрібні - матеріали, що використовуються в роботі на даний момент;

невикористовувані - матеріали, що можуть використовуватися в роботі, але наразі не запитані;

непотрібні / непридатні - брак, який слід повернути постачальникам або знищити.

2. Сейтон («додержування ладу», акуратність) - це етап організації зберігання потрі­бних речей, яка дозволяє швидко і просто їх знайти та використовувати.

Співробітники компанії розбивають робочі місця на зони, створюють схеми та карти з позначенням робочих місць, місць на обладнання тощо, визначає спеціальну групу, за якою буде закріплено зону для прибирання. На цьому етапі розміщення предметів відповідає вимогам безпеки, якості та ефективності роботи. Експерти з 55 рекомендують дотриму­ватися наступних правил розміщення речей: речі мають бути на видноті, їх можна легко взяти, використовувати й повернути на місце, і всі речі мають бути в ідеальній чистоті.

3. Сейсо («утримання в чистоті», «прибирання») - утримування робочого місця в чистоті й охайності. Потрібно визначити час проведення прибирання: ранкове - 5-10 хв. до початку робочого дня або (і) обіднє - 5-10 хв. після обіду, або (і) по закінченні роботи - після припинення роботи, під час простою.

4. Сейкецу («стандартизація», «додержування ладу») - важлива умова до виконання перших трьох правил. Цей крок має на увазі підтримку стану після виконання перших трьох кроків: потрібно створити робочі інструкції, які включать у себе опис покрокових дій, що стосується додержування ладу, а також провадити розробки нових методів кон­тролю та винагороди співробітників, що відзначилися.

5. Сіцуке («вдосконалення», «формування звички») - виховання звички точно виконувати встановлені правила, процедури та технологічні операції.

Методологія 5S допомагає знизити число нещасних випадків, підвищити рівень якості продукції та знизити кількість дефектів, створити комфортний психологічний клімат і стимулювати бажання працювати, підвищити продуктивність праці, що сприятиме збільшенню прибутку підприємства й відповідно підвищенню рівня доходу робітників. Для запровадження системи 5S важливо працювати в команді залучати всіх співробітників, постійно спостерігати за роботою обладнання, робочим місцем, щоб полегшити їхнє об­слуговування, фотографувати, проводити внутрішні та зовнішні аудити щоб оцінити ефективність запровадження 5S. Фотографії потрібні для порівняння ситуації «до» і ситуації «після». Ефективність програми доведено практиками японських компаній.

Що стосується соціальних питань, то програма RЕАР розглядає наступні питання:

задоволення співробітників;

години роботи;

заробітна платня;

компенсації та пільги;

свобода створення асоціацій;

охорона здоров'я та безпеки;

боротьба з домаганнями й насильством, дискримінацією, використанням дитячої та примусової праці.

Щодо захисту навколишнього середовища, то програма RЕАР виокремлює наступні питання:

екологічна політика та процедури;

ефективне використання ресурсів;

зменшення викидів, відходів, водоспоживання;

поліпшення енергоефективності;

дотримання екологічних стандартів, наприклад, ISO 14001.

Цікаво, що партнерство - це один з головних принципів програм соціальної відповідальності, що їх можуть використовувати підприємства МСБ, особливо в контексті співпраці з іншими організаціями, бізнес-асоціаціями або компаніями задля просування відповідальних бізнес-практик. До речі, саме партнерство, серед іншого, і з конкурентами, є відмінною рисою малого та середнього бізнесу. Саме підприємства МСБ об'єднуються і створюють кластери для просування своїх ідей. Відповідно, створення кластерів з соціальної відповідальності може стати важливим інструментом просування соціальної відповідальності серед підприємств малого та середнього бізнесу.