Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
413
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.39 Mб
Скачать

3. Доброчесна конкуренція

Термін «доброчесна конкуренція» означає рівні умови для конкуренції, що досягають­ся через вирівнювання витрат на виробництво продукції виробниками і нейтралізацією будь-яких переваг, що їх може мати один постачальник над іншим. За визначенням Європейської комісії, ефективна конкуренція на постачання товарів та послуг знижує ціни, підвищує якість та розширює вибір клієнта.

В Україні питаннями доброчесної конкуренції опікується Антимонопольний комітет України. Це державний орган зі спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечувати державний захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Антимоно­польний комітет України провадить свою діяльність на підставі законодавства про за­хист економічної конкуренції, що ґрунтується на нормах, установлених Конституцією України і складається із Законів України «Про захист економічної конкуренції», «Про Антимонопольний комітет України», «Про захист від недобросовісної конкуренції» та інших нормативно-правових актів, ухвалених відповідно до цих законів.

Головним завданням Антимонопольного комітету України є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики України, яка здійснюється за наступними напрямами:

державний контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, запобігання, виявлення та припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції;

контроль за концентрацією та узгодженими діями суб'єктів господарювання;

контроль за регулюванням цін (тарифів) на товари, що їх виробляють (реалізують) суб'єкти природних монополій;

сприяння розвиткові добросовісної конкуренції (включає у себе, зокрема: взаємодію з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, органами адміністративно-господарського управління та контролю, підприємствами установами та організаціями з питань розвитку, підтримки, захисту економічної конкуренції та демонополізації економіки; надання обов'язкових для розгляду рекомендацій та внесення зазначеним суб'єктам пропозицій щодо здійснення заходів, спрямованих на обмеження монополізму; розвиток підприємництва та конкуренції; участь у розробленні та внесення в установленому порядку пропозицій щодо законів та інших нормативно-правових актів, які регулюють питання розвитку конкуренції, конкурентної політики та демонополізації економіки; міжнародне співробітництво з питань, які належать до компетенції Антимонопольного комітету України);

методичне забезпечення застосування законодавства про захист економічної конкуренції (складається з узагальнення та аналізу практики застосування законо­давства про захист економічної конкуренції, здійснення офіційного тлумачення власних нормативно-правових актів та надання рекомендаційних роз'яснень з питань застосування законодавства про захист економічної конкуренції).

Антимонопольний комітет України підконтрольний Президентові України та підзвітний Верховній Раді України. В областях України, містах Києві та Севастополі утворено територіальні відділення Антимонопольного комітету України, які є юридичними особа­ми та виконують завдання Антимонопольного комітету України на регіональному рівні.

За визначенням АМК недобросовісна конкуренція- це будь-які дії в конкуренції, що су­перечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності.

Приклади дій недобросовісної конкуренції: