Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
413
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.39 Mб
Скачать

Висновки

Тема оцінки ефективності компаній у сфері корпоративної соціальної відповідальності сьогодні є питанням, яке потребує додаткового вивчення. Саме тому останнім часом з цього приводу проводиться все більше досліджень, підтримуються проекти, в тому числі і Європейською комісією, щодо створення системи показників для вимірювання КСВ компаній і навіть держав. За оцінками EIRIS, у 2007 році слабким місцем для більшості компаній є вимірювання, облік та звітність, також деякі компанії намагаються використо­вувати оцінку за індикаторами Глобальної ініціативи звітності. Дише 14% українських підприємств здійснюють вибіркові перевірки для оцінювання результатів впровадження програм/заходів із соціальної відповідальності.

Організація ООН з розвитку (UNDP, Lithuania) в межах Проекту «Прискорюючи КСВ» розробила інструмент оцінки для національних урядів, включаючи уряд Литви, для вимірювання і моніторингу прогресу з КСВ і оцінки реальних конкурентноздатних практик у регіоні. Незважаючи на певні недоліки запропонованої системи оцінки ступе­ня розвитку країни в аспекті корпоративної соціальної відповідальності, можна вважати, що перший крок до узагальнення різноманітних індикаторів на рівні країни та корпора­тивному рівні було зроблено, і запропоновані індикатори можуть виступати своєрідним бенчмаркінгом, коли кожна країна зможе порівняти себе з іншими та визначити своє місце на глобальній карті світу. З часом, як зазначили самі дослідники проекту, виконаного за підтримки UNDP Литви, база індикаторів може і має бути розширена.

У бізнес-середовищі використовуються й інші індикатори. Незважаючи на те, що це тема є відносно новою, вже деякі поважні асоціації випустили свої керівництва з оцінки впли­ву. Наприклад, Всесвітня бізнес-рада зі сталого розвитку за підтримки Міжнародної фінансової корпорації підготувала публікацію «Вимірювання впливу на суспільство», Бостонський коледж корпоративного громадянства невдовзі видасть публікацію «Рамко­ва стратегія вимірювання впливу» (за підтримки компаній), яка містить оцінку впливу ініціатив бізнесу на залучення громад. Дослідники Бостонського коледжу корпоративно­го громадянства розробили покрокову оцінку впливу для оцінки прибутку на інвестиції (ROI) своїх ініціатив.

Вимірювання - це постійний процес для оцінки стратегій залучення громад, активностей і програм та їх впливу на компанію і залучену громаду. Одним із головних питань оцінки КСВ є внесок компаній у розвиток та підтримку громад, оскільки це зовнішня інвестиція, яка іноді потребує додаткових критеріїв оцінки. Ще одна ініціатива відома в бізнес-середовищі з оцінки впливу стосується розвитку громад і називається ініціатива Лондонської групи бенчмаркінгу (порівняльного аналізу). Більш ніж 100 компаній користуються цією моделлю.

Якщо компанія планує вийти на міжнародні ринки, в тому числі ІРО, або є міжнародною, то ознайомлення з критеріями міжнародних індексів і включення їх до системи оцінки результатів корпоративної соціальної відповідальності компанії допоможе орієнтуватися на кращі практики компаній у сфері КСВ: Індекс сталого розвитку Доу-Джонса, Індекс британської організації «Бізнесу суспільстві». Згідно з останнім, організація оцінює себе в чотирьох сферах соціальної відповідальності:

корпоративна стратегія (10 %);

інтеграція (23 %);

сфери управління (28 %): громада, навколишнє середовище, ринок, робоче місце;

сфери оцінки і впливу:

екологічна: зміна клімату (обов'язково), управління відходами (обов'язково), біорозмаїття, поїздки на роботу і бізнес-поїздки, оцінка впливу в самостійно обраних галузях;

соціальна: корпоративне здоров'я і залучення до інвестицій, розвиток співробітників, рівність і різноманіття, інвестиції в громаду, оцінка впливу в самостійно обраних галузях.

Ще один метод вимірювання результативності КСВ - це використання системи показників із КСВ, яка призначена для визначення якісних та кількісних показників. Збалансована си­стема показників була розроблена Робертом Капланом і Девізом Нортоном з Гарвардської бізнес-школи на початку 90-их років, із виділенням 4 ключових універсальних показників успішності бізнесу: фінансова перспектива, внутрішній бізнес, інновації і навчання, пер­спектива появи клієнтів. На основі цієї системи кожний департамент і бізнес-одиниця роз­робляють свої власні цілі і заходи задля здійснення внеску у досягнення цих показників, якими можуть бути і КСВ або програми КСВ. Включення показників програми корпоративної соціальної відповідальності в збалансовану систему показників дозволяє компанії ознайомити співробітників із цінностями, ідеями і результатами соціальної відповідальності. Подібна система допомагає департаментам і відділам розробити плани виконання й оцінки ефективності вже для своєї щоденної роботи. До того ж, сам відділ КСВ може з власної ініціативи розробити свою систему збалансованих показників із 4 ключових сфер; це допоможе визначити головні ідеї відділів або департаментів і внесок КСВ у бізнес-стратегію компанії.