Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
413
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.39 Mб
Скачать

1. Установлення цін, змова.

Це відбувається, коли два або більше підприємств погоджуються на контроль або встанов­лення цін на товари і послуги, з якими вони працюють - це штучні засоби підвищення або зниження цін. Коли це відбувається, конкуренція зменшується. Наприклад: три підприємства, що продають цукор, погоджуються встановити вищу ціну за продукт - ця неконкурентоспроможна практика відома як завищення цін.

Приклад: Європейська Комісія оштрафувала 11 авіакомпаній загалом на 799,4 млн EUR за участь у міжнародній змові. Зокрема, санкції застосовано до авіаперевізників: «Air Canada», «Air France-KLM», «Martinair», «British Airways», «Cargolux», «Cathay Pacific Airways», «Japan Airlines», «LAN Chile», «Qantas», «SAS» та «Singapore Airlines». Як показало розслідування, компанії, здійснюючи вантажні перевезення у межах Європейського Союзу, узгоджено встановлювали вищі розміри аеропортового збору на пальне та послугу із забезпечення безпеки без знижок. Про це компанії домов­лялися між собою під час ділових зустрічей. Змова тривала у період від грудня 1999 року до лютого 2006 року Визначаючи розмір штрафу, Комісія врахувала сукупний прибуток авіакомпаній у межах ринку характер порушення тощо. В рамках програми пом'якшення відповідальності, компанія «Lufthansa» разом з її дочірньою компанією «Swiss», що та­кож брали участь у цьому картелі, уникнули штрафу, бо перші сповістили Єврокомісію про факт змови.

2. Заведення в оману в рекламі.

Це відбувається, коли компанії у своїй теле- або друкованій рекламі вводять в оману щодо якостей товарів або послуг.

Приклад: Згідно з постановою шведського суду компанію «L'Oreal» може бути оштрафовано на 143 тисячі доларів. Причиною звернення до суду правозахисних організацій стали два ролики компанії, що рекламують креми, де виробник стверджує, що використання цих продуктів розгладжує зморшки на 70%.

3.Продаж із примусовим асортиментом (т.З. «одруження»).

Це відбувається, коли компанія не віддає клієнтові певної речі доти, доки він не купує два товари одночасно.

4. Зловживання домінуючим становищем (монополізація або «ціна хижака»).

Це відбувається, коли організація, що керує великим відсотком ринку, використовує своє домінуюче положення, щоб зменшити конкуренцію на ринку. Для такої організації є пору­шенням закону завищувати або занижувати ціни, іноді це використовується для виведен­ня деяких компаній з ринку.

Приклад: Один із видів зловживання монопольним становищем наявний, коли домінуюча компанія використовує свої сили, щоб унеможливити появлення нової компанії на ринку, - це знижує конкуренцію. Аеропорт «Бориспіль» за постановою АМКУ було оштрафова­но на 10 млн грн. за зловживання монопольним становищем при наданні спеціалізованих аеропортових послуг із заправляння авіапаливом.

5. Дотримання перепродажних цін.

Це відбувається, коли постачальники намагаються уплинути на своїх дистриб'юторів та роздрібних торгівців, щоб вони встановлювали фіксовану ціну. Постачальники можуть також намагатися запобігати зниженню цін через підписання договорів, погрози або обіцянки.

Приклад: Постачальник певної марки годинників може домовитися з дилерами та дистриб'юторами, щоб продавати свою продукцію за штучно завищеною ціною. Це знижує конкуренцію, яка стає «штучною» та незбалансованою, а постачальник може взя­ти під контроль увесь ринок і маніпулювати ним.