Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
413
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.39 Mб
Скачать

3. Міжнародний і український досвід впровадження принципів соціальної відповідальності відносно споживачів

Сьогодні в країнах світу інтереси споживачів презентують чимало державних і недержав­них організацій, міністерств та установ.

США. Адміністративно-правовий захист споживачів на урядовому рівні здійснюється кількома організаціями: Комісія з безпеки споживчих товарів, Федеральна торговельна комісія. Управління з контролю за якістю харчових продуктів та медикаментів, Управління безпеки руху, Агентство з захисту навколишнього середовища. Координує їх робо­ту Управління у справах споживачів (УСС) - апарат спеціального радника Президента СПІА. Діють також неурядові організації, які приділяють велику увагу впливу на членів Конгресу і самого Президента. На федеральному рівні діють управління у справах захи­сту споживачів. Сферою захисту прав споживачів також опікується Національне бюро стандартів США.

Становить інтерес з огляду на це досвід роботи Управління по контролю за харчовими продуктами і лікарськими препаратами США, яке вважають еталоном державного контролю якості продуктів харчування, лікарських засобів і виробів медичного призна­чення.

Франція. На державному рівні обов'язок захисту прав споживачів покладено на Гене­ральне управління з питань конкуренції, споживання і боротьби з шахрайством, яке підпорядковане Міністерству економіки. Воно отримує й обробляє скарги, слідкує за ви­конанням законодавства у сфері захисту прав споживачів, надає консультації з питань за­конодавства. До управління належить 22 регіональні органи та 101 відділ, 8 лабораторій. Його штат нараховує 4000 осіб. В країні існує ціла низка адміністративних національних органів, до компетенції яких входить захист інтересів споживачів: Урядове управління з питань споживання, Французька асоціація з стандартизації, Національний комітет споживання, а також громадські організації.

Німеччина. Захист прав споживачів на державному рівні підпорядковано Міністерству з захисту прав споживачів, продуктів харчування і сільського господарства. Також на національному рівні цими питаннями опікується Німецький інститут стандартів. Створено Об'єднання союзів споживачів Німеччини, в якому нараховується більше 40 організацій-членів.

Поряд з недержавними організаціями, інтереси споживачів на державному рівні представлені у Норвегії (Міністерство у справах споживачів та державного управління), Швейцарії (Державний центр захисту прав споживачів при Міністерстві економіки), Швеції (Національний департамент у справах захисту прав споживачів), Данії (Національне агентство у справах споживачів при Міністерстві молоді та споживчої політики), Фінляндії (Національна адміністрація у справах споживачів Фінляндії), Чеській Республіці (Міністерство промисловості та торгівлі), Литовській Республіці (Національна Рада захисту прав споживачів при Міністерстві юстиції), Словаччині (Де­партамент політики захисту прав споживачів при Міністерстві економіки).

Російська Федерація. На державному рівні питаннями захисту прав споживачів опікується Федеральна служба з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людей, яка підпорядкована Міністерству здоров'я і соціального розвитку РФ. Поряд з дер­жавною структурою, діє Громадська організація Спілка споживачів Російської Федерації, до функцій якої входять: представлення інтересів споживачів в органах державної вла­ди; аналіз чинного законодавства у сфері захисту прав споживачів; правова підтримка й інформування споживачів; надання інформації про товари і послуги; незалежна експер­тиза якості товарів і послуг; незалежна експертиза тарифів, цін, стандартів на товари та послуги; внесення в органи виконавчої влади пропозицій про заходи щодо підвищення якості і вилучення з обігу неякісної продукції і послуг.

Республіка Білорусь. На державному рівні питання захисту прав споживачів входить до сфери управління захисту прав споживачів і контролю за рекламою при Міністерстві торгівлі Білорусі, також опікуються захистом прав споживачів у сферах своєї діяльності Міністерство здоров'я, Міністерство спорту і туризму, Міністерство сільського госпо­дарства і продовольства, Державний комітет із стандартизації Республіки Білорусь. На недержавному рівні створено Білоруське товариство захисту прав споживачів та його регіональні структури.

Порівняння структури систем захисту прав споживачів різних країн дає змогу стверджу­вати про те, що ідентичних систем не існує.

Україна. На сьогодні в Україні створено систему захисту прав споживачів, адекватну з точки зору витрат бюджету на її утримання та функціонування, що є суттєвим чинником в оцінці ефективності роботи будь-якої державної установи. На сьогодні найбільш опти­мальною структурою, що у повному обсязі забезпечує задоволення інтересів українського споживача, є система Держспоживстандарту України. Ще до утворення на державному рівні відповідних структур у великих містах України почали створюватися недержавні громадські організації. У 1989 була зареєстрована громадська організація «Українська асоціація споживачів», яка взяла на себе відповідальність працювати за міжнародними правовими нормами. У 2003 році зареєстрована громадська організація «Експерт», основною метою діяльності якої є виявлення на ринку неякісних, небезпечних для спожи­вання продуктів харчування та інформування про це споживачів.