Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга иэ и эм.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

1.3. Функції, цілі та завдання історії економічних учень

Історія економічних учень дає можливість опанувати здобутки світової та вітчизняної економічної думки. Як самостійна наука вона має свої власні функції, цілі та завдання. Далі подаємо коротку характеристику кожної з функцій.

Функції історії економічних учень розкривають ту величезну роль, яку відіграє ця наука у процесі формування і розвитку фундаментальних економічних знань. Вони виражаються у світоглядній, методологічній, ідеологічній і практичній спрямованості науки. Далі подаємо коротку характеристику кожної з функцій.

  1. Світоглядна, пізнавальна функція полягає у тому, що історія економічних учень дає можливість усвідомити розвиток економічної думки, що є необхідним для опанування економічною теорією. Вивчення економічних поглядів, які виникли у давнину і пройшли складний шлях до формування сучасних економічних концепцій, дозволяє осмислити еволюцію економічних категорій, законів, здійснити порівняльний аналіз їх дослідження та тлумачення, побачити наступність ідей і безперервність процесу їх розвитку, а також зрозуміти альтернативність економічного мислення. Все це сприяє кращому пізнанню економічної теорії та творчому її осмисленню.

  2. Методологічна функція історії економічних учень реалізується у тому, що дана наука досліджує, яким способом і за допомогою яких інструментів здійснювались наукові відкриття у сфері економіки. Вона не тільки пізнає існуючі у той чи інший час методологічні підходи, але й досліджує їхню еволюцію, демонструє на конкретних прикладах їх застосування і можливість отримання певних результатів. Досить часто історію економічних учень називають майданчиком для тренування розумових здібностей, оскільки при вивченні даної дисципліни ми подумки проходимо той шлях до відкриття, який колись уже було здійснено геніями економічної теорії, набуваючи тим самим навиків самостійного наукового дослідження.

  3. Ідеологічна функція виражається у тому, що історія економічних учень є не лише наукою про розвиток економічних теорій, але й наукою, що виражає економічні та політичні інтереси окремих верств суспільства. Жодна теорія не може вважатися „чистою наукою”, оскільки поштовхом до проведення певних досліджень завжди виступають мотиви індивідів або соціальних груп. Саме тому історія економічної науки одночасно виступає як історія ідейної боротьби різних шкіл і напрямів.

  4. Практична функція історії економічних учень полягає у тому, що досягнення даної науки можуть бути використані в реальній господарській практиці, тому що неможливо вирішити певну економічну проблему без ціліс-ного бачення економічних процесів. У процесі вивчення історії ми пізнаємо ба-гатоваріантний світ теоретичних і практичних підходів до вирішення проблеми, маємо можливість критично їх осмислити і не повторити помилок минулого.

Цілі історії економічних учень:

  1. Оволодіння історичним методом дослідження, засвоєння на конкретних прикладах основних прийомів і способів аналізу економічної дійсності.

  2. Вивчення основних досягнень економічної науки, виділення наступності економічних поглядів минулого та сучасності.

Завдання історії економічних учень:

  1. Поглиблення знань з економічної теорії, обґрунтування основних закономірностей і тенденцій еволюції економічних учень.

  2. Критичне осмислення теоретичного надбання економістів минулого і сучасності, аналіз наукового внеску окремих шкіл і напрямів у економічну теорію.

  3. Формування масштабного, варіантного і реалістичного фундаментального економічного мислення.

  4. Підвищення загального рівня культури, формування сучасного світогляду людини.

Зв’язки історії економічних учень з іншими науками. Виступаючи самостійною дисципліною, зосереджуючи увагу на вивченні економічних поглядів минулого і сучасності, історія економічних учень тісно пов’язана з іншими економічними дисциплінами. У першу чергу, вона базується на економічній історії, яка надає інформацію про те, як вели своє господарство суб’єкти, якими засобами виробництва користувались і які економічні відносини існували між ними у різні епохи. Іншими словами, йдеться про конкретно-історичні умови формування тих чи інших економічних ідей. Факти, які містить економічна історія, широко використовуються для ілюстрації окремих ідей авторів, а також для пошуку генетичних зв’язків та історичних закономірностей.

Досліджуючи господарську практику певного періоду, історія економічних учень має справу безпосередньо з ідеями, які є теоретичним відображенням господарського життя і втілюються у наукових статтях, трактатах і монографіях. Ця наука намагається дати пояснення і знайти закономірності процесу виникнення і розвитку самих ідей, а також виокремити і подати в систематизованому вигляді той методологічний інструментарій, який було створено теоретиками минулого.

Напрацювання історії економічних учень активно використовуються в економічній теорії, яка також базується на ідеях, теоріях і концепціях учених, але не ставить за мету розгляд історичного або логічного процесу їх виникнення. Завданням економічної теорії є пізнання господарських процесів і відкриття економічних законів на основі використання того теоретичного й методологічного арсеналу, який було створено теоретиками минулого й сучасності. Зв’язки історії економічних учень з іншими науками ілюструє схема, зображена на рис.1.2.