Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга фінанси підприємств (ост. вар.).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.06 Mб
Скачать

4.7.3. Акцизний збір

Акцизний збір – це непрямий податок, який встановлюється на високорентабельні та монопольні товари і включається в їхню ціну.

Платниками податку в бюджет є суб’єкти підприємницької діяльності – виробники підакцизних товарів, а також ті, які займаються імпортом підакцизних товарів.

Залежно від виду підприємницької діяльності існують особливості у визначенні об’єкта оподаткування. Об’єктами оподаткування є:

  • обороти з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів. При цьому оборотом з реалізації є їхній продаж, обмін та інші товари, безплатна передача. В оподатковуваний оборот включається реалізація (передача) товарів для власного споживання, промислової переробки, а також для своїх працівників;

  • митна вартість імпортованих товарів, придбаних за іноземну валюту, в порядку товарообмінних операцій, отриманих без оплати;

  • обороти з реалізації конфіскованого і безгосподарського майна, предметів закладу за невиконання податкових зобов’язань.

Платниками акцизного збору в бюджет є кілька видів суб’єктів підприємницької діяльності:

  • підприємства, організації, установи (їхні філіали, відділення, підрозділи) як юридичні особи, які перебувають на території України і мають рахунки в банках;

  • міжнародні об’єднання, включаючи міжнародні неурядові організації, іноземні юридичні особи і громадяни, які мають поточні рахунки в банках України;

  • громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи.

Перелік товарів, за яким встановлюється акцизний збір (підакцизних товарів) і ставки акцизного збору. Затверджуються законодавчо і є єдиними на всій території України, а також під час здійснення експортних та імпортних операцій.

У перелік підакцизних товарів включено: спирт і алкогольні напої, тютюнові вироби, транспортні засоби, магнітофони, апаратуру для звукозапису, відеоапаратуру, відео- і аудіокасети, компакт-диски, телевізори кольорового зображення, набори кухонні чи столові, офісні меблі, одяг з натуральної шкіри і хутра, шоколад, каву, рибні делікатеси, частини туш домашньої птиці.

Акцизний збір обчислюється за ставками. Які визначають у двох вимірах:

  • у твердих ставках (сумах) з одиниці реалізованих, ввезених, переданих товарів;

  • у відсотках до обороту з реалізації (передачі товарів).

Тверді ставки акцизного збору встановлено в євро з одиниці реалізованих (переданих, ввезених в Україну) товарів. Ці ставки диференційовано залежно від якісних характеристик товару.

Акцизний збір, обчислений в євро, з товарів, вироблених і реалізованих в Україні, сплачується у вітчизняній валюті за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, котрий діяв на перший день кварталу, в якому реалізовано товар, і залишається незмінним протягом кварталу.

Акцизний збір, нарахований в євро на товари, які імпортуються в Україну, сплачується у гривнях за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, який діяв у день подання митної декларації.

При використанні процентних ставок акцизного збору можливі такі варіанти визначення оподаткованого обороту:

  • з товарів, які реалізуються за вільними цінами, оподатковуваний оборот визначається за їхньою вартістю у вказаних цінах, з урахуванням акцизного збору, без ПДВ;

  • з товарів, придбаних за межами території України в порядку товарообмінних операцій і безоплатно, оподатковуваний оборот обчислюється за їхньою митною вартістю, перерахованою за курсом Національного банку України, який діяв на день подання митної декларації.

В оподатковуваний оборот також включаються оплата митних послуг (митні збори), прикордонне мито, сума акцизного збору.