Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга фінанси підприємств (ост. вар.).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Програма курсу

Модуль 1

1.1 Зміст теоретичної частини «Лекція»

1.1.1. Основи організації фінансів підприємств

Суть фінансів підприємств. Зміст фінансів підприємств. Об'єкт і суб'єкт фінансів підприємств. Принципи організації фінансів підприємств. Функції фінансів підприємств: розподільча, контрольна, регулююча, стимулююча. Сфери фінансових відносин підприємства. Внутрішні і зовнішні фінансові відносини.

Фінансові ресурси підприємств: склад, характеристики. Власні, позикові і залучені джерела фінансових ресурсів підприємств. Структура власного капіталу підприємства. Довгострокові і короткострокові позикові кошти.

Особливості організації фінансів підприємств різних форм власності. Управління фінансами на підприємстві. Фінансовий механізм. Фінансове забезпечення, фінансове регулювання. Системи фінансових механізмів і індикаторів.

1.1.2. Організація грошових розрахунків на підприємствах

Грошові кошти, канали їх надходження, порядок зберігання і витрачання. Економічний зміст, принципи організації і класифікація розрахунків. Поточні і інші рахунки підприємства, порядок їх відкриття і руху коштів на них.

Характеристика форм безготівкових розрахунків. Платіжна вимога, платіжне доручення, платіжна вимога-доручення. Поняття і види акредитивів. Розрахунки підприємства із використанням векселів. Прості і перевідні векселі.

Зміст і організація готівкових розрахунків підприємства. Ліміт каси підприємства. Зарахування наявних коштів на поточний рахунок в банк. Оприбутковування готівки.

Санкції за порушення розрахунково-платіжної дисципліни. Порядок нарахування пені, штрафів, неустойки за порушення розрахунково-касової дисципліни. Дотримання підприємствами розрахунково-платіжної і касової дисципліни.

1.1.3. Фінансові результати діяльності підприємства

Виручка від реалізації продукції (товарів), робіт і послуг. Чинники, що впливають на надходження виручки. Фіксовані, вільні і регульовані ціни, Оптові і роздрібні ціни. Методи планування виручки від реалізації.

Поняття валового доходу підприємства. Формування валового доходу. Визнання доходів. Класифікація доходів підприємства. Формування прибутку підприємства. Класифікація витрат підприємства. Методи планування прибутку. Розподіл і використання прибутку підприємства. Показники рентабельності. Рентабельність виробництва. Рентабельність продажі, рентабельність активів.

1.1.4. Оподаткування підприємств

Суть, призначення податків. Фіскальна і стимулююча функції податків. Види податків і джерела їх сплати. Прямі і непрямі податки. Загальнодержавні і місцеві податки. Маркіровані і немаркіровані податки. Прогресивне, пропорційне і регресивне оподаткування. Підприємство як об'єкт оподаткування.

Податок на додану вартість: база оподаткування, ставки, відшкодування податку на додану вартість, податковий кредит. Акцизний збір: об'єкти оподаткування. Податок на прибуток підприємств: методика розрахунку, ставки. Оподаткування малих підприємств: єдиний податок, фіксований податок, патент. Податок з доходів громадян. Податок з власників транспортних засобів. Плата за землю. Плата за воду. Місцеві податки і збори.