Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга фінанси підприємств (ост. вар.).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
3.06 Mб
Скачать

11.3. Процедура визнання підприємства банкротом

Процедура визнання підприємства банкротом в Україні регламентується законом України «Про відновлення платоспроможності підприємства і визнання його банкротом» від 30.06.1999г.

Процедура визнання підприємства банкротом починається з подання заяви. Справи про банкрутство розглядаються виключно господарськими судами, навіть якщо однією із сторін є фізична особа, що не є суб'єктом підприємницької діяльності.

Заява про банкрутство може бути представлена як кредитором, так і підприємством-боржником. Боржниками можуть бути тільки юридичні особи, а кредиторами - юридичні і фізичні особи.

При порушенні справи про банкрутство не застосовується правило доарбітражного| врегулювання суперечок, які можливі при інших справах, що розглядаються господарськими судами.

Процес розгляду справи про банкрутство ділиться на наступні стадії:

  • подання заяви про збудження справи про банкрутство;

  • порушення справи про банкрутство;

  • виявлення кредиторів і санаторів;

  • ухвалення рішень про банкрутство або санацію боржника.

Після цього може бути прийнято рішення про банкрутство, підписання мирової угоди, плану санації.

У першому випадку зрештою підприємство буде ліквідовано, а всі вимоги кредиторів будуть повністю або частково задоволені за рахунок майна підприємства-банкрота.

Мирова угода – домовленість між боржником і кредиторами про відстрочення і (або) розстрочку платежу чи припинення зобов'язань за погодженням сторін (прощення боргів).

У разі мирової угоди всі зобов'язання підприємства-боржника будуть або пролонговані, або реструктуризовані, або частково (повністю) задоволені. Така процедура найчастіше характерна, якщо у підприємства з'являється інвестор (новий власник), який яким-небудь з вищеперерахованих методів приймає на себе зобов'язання підприємства.

У разі санації при застосуванні певних методів і процедур може бути оновлена платоспроможність підприємства-боржника.

На першій стадії справа про банкрутство збуджується господарським судом, якщо безперечні вимоги кредиторів до боржника складають не менше 300 мінімальних заробітних плат, і вони не були задоволені боржником протягом трьох місяців після остаточного встановлення терміну.

Справи про банкрутство можуть збуджуватися і в інших випадках, передбачених законом.

Господарський суд, в якому розглядається справа, повинен знаходитися по місцю реєстрації підприємства.

Заява про збудження справи про банкрутство повинна містити:

  • найменування господарського суду;

  • найменування боржника;

  • номер або код податкової ідентифікації кредиторів;

  • виклад об'єктів, підтверджуючих платоспроможність боржника;

  • перелік документів, що додаються до заяви.

У випадку якщо справа про банкрутство збуджена за заявою боржника, одночасно з цими документами повинен бути наданий план санації.

В процесі розгляду справи про банкрутство, а також після визнання підприємства банкротом, господарський суд має право почати претендувати на майно підприємства-боржника, призначити розпорядників майна, а також здійснювати інші заходи згідно законодавства.

Розпорядник майна підприємства-боржника може бути призначений кредиторами. Розпорядник майна не повинен мати відношення до керівництва підприємства-боржника і не повинен мати судимостей, пов'язаних з економічними злочинами. Розпорядник майна призначається строком на 6 місяців, проте його повноваження можуть бути продовжені або відкликані до кінця терміну.