Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

33. Форма держ. Правління в Україні і її розвиток в сучасних умовах.

Форма правління — це організація верховної влади в державі, характер і принципи її взаємодії з іншими органами держави, з політичними партіями, класами і соціальними групами. Форми правління залежать від форм демократії, від наявності певної виборчої системи або її відсутності, від наявності виборних органів тощо. За формами правління всі держави поділяються на мо­нархії і республіки, які мають різні види.

     За формою державного правління Україна є президентсько-парламентською республікою. Ознаками цього є наступне:

— Президент України обирається всезагальним голосуванням (у цьому її відмінність від парламентської форми правління, де Президент обирається парламентом);

— він має досить вагомі власні прерогативи. які дозволяють йому діяти незалежно від парламенту і уряду; він є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод громадин, має право розпустити парламент, призначати і звільняти деяких посадових осіб);

— В Україні поряд з Президентом діє Прем'єр-міністр, уряд, відповідальний перед Президентом та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді (в президентській республіці немає посади прем'єр-міністра і уряд відповідний перед президентом).

 

34. Співвідношення типу і форми держави.

Форма держави – більш широке поняття, ніж тип. Залежить від історичних умов її виникнення і розвитку. Вирішальний вплив на неї має  історичний тип держави. Так, феодальному типові держави відповідала, як правило, монархічна форма правління, а буржуазному — республіканська. На форму держави впливають національний склад, історичні традиції, територіальні розміри країни й інші фактори. Невеликі по території держави звичайно є унітарними.

Зв’язок між типом держави і формою:

-- історичний тип держави так чи інакше визначає, зумовлює її форму; крім типу на форму держави впливають також інші явища, фактори, обставини (конкретне співвідношення „сил”, їх впливовість; рівень політ і прав культтури суспільства; історичні, нац, культурні традиції; розмір території, м/н відносини).

-- у кожному типі держави використовується декілька її форм, проте існує певна форма держави, яка найкраще відповідає даному її типу і тому є найбільш поширеною серед однотипних держав.

-- форма держави здатна, зі свого боку, певним чином впливати  на зміни соціальної сутності держави, тобто здійснювати зворотній вплив на тип держави.

     Чіткого співвідношення між типом і формою держави немає. З однієї сторони в межах держави того самого типу можуть зустрічатися різні форми організації і діяльності державної влади, а з інший держави різного типу можуть мати однакову форму.

 

35. Різноманіття форм правління в межах одного і того ж типу держави.

Форма державного правління - порядок утворення і організації вищих органів влади в державі.

Основні форми – республіка і монархія.

 Монархія — форма державного правління, при якій державна влада зосереджена цілком або частково в руках однієї особи — монарха, передається в спа4дщину, не залежить від населення (як правило, не затверджується ним)

Республіка  - форма державного правління, при якій вища державна влада здійснюється представницьким загальнонаціональним органом влади (парламентом), обраним населенням на певний строк.

Республіки бувають: парламентські, президентські, змішані

Монархії – обмежені, необмежені.

Необмежені:

-- абсолютна – вся влада в рукахз самодержця, але його не обожнювали

-- деспотична – владу монарха обожнювали

Обмежені, або конституційні.

1)   дуалістична монархія – передбачено двопалатний парламент, нижню обирає населення, верхню – призначає монарх і контролює він сам або через призначеного прем’єр-міністра; глава держави має  право вето на акти парламенту

2)   парламентська монархія – влада монарха обмежена і за ним лише формально передбачений статус глави держави.  І тільки з представницькими повноваженнями.

3)   Теократична монархія – значну роль відіграють релігійні інститути

4)   Виборна монархія – глава держави не успадковує владу, а його обирають на певний термін.

Типи держав:

Рабовласницька держава. Держава - монархія, республіка (аристократична, демократична)

Феодальне - монархії, міські республіки

Буржуазного типу - демократичні республіки, конституційні монархії.