Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

76.Співвідношення і взаємозв’язок права і д-ви.

Право (як юр. явище) і д-ва виникають водночас, вони обопільно залежні. Соц. причини, внаслідок яких сформувалось об’єктивне юр. право, є тими самими, що й причини, які спонукали до утворення д-ви.

Право залежить від д-ви: у його виникненні, походженні; сталості й недоторканості; здійсненні, впровадженні у життя; у розвитку, вдосконаленні і в авторитетності; нарешті престижі.

Д-ва залежить від права: у своїй орг-ції, побудові, структурі; у вдосконаленні, розвитку; у здійсненні її ф-цій; авторитетності, престижі.

Коли йдеться про здійснення ф-цій д-ви, то розрізняють його правові і неправові форми.

Правові форми виконання ф-цій д-ви - це такі її дії, які полягають у вчиненні правових актів.

Правовий юр. акт - це формально обов’язкове волевиявлення д-ви.

Види юр. актів:

- за юр., тобто владно-регулятивною природою, - првотворчі, правотлумачні, правозастосовні;

- за способом, формою об’єктивації, зовнішн. прояву - письмові, усні, конклюдентні;

Розрізняють такі пр. форми виконання ф-цій д-ви:

- установча діяльність

- правотворча діяльність

- правозастосовна діяльність

- правоохоронна діяльність

Неправові форми виконання      ф-цій д-ви: матеріально-техн. діяльність, організаційна діяльність.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

77.Виникнення ідеї правової держави і сучасне її розуміння.

Правова держ – це д, в якій на основі діючого права реально забезп-ться здійсн-ня прав, свобод, закон інтересів людини і гр-на, окр груп людей і гром-ва в цілому, де д і людина несуть взаємну відпов-ть згідно з діючим прав з-ном.

Ознаки прав д:

-    Верховенство і панування прав з-ну

-    Постійне утвердження суверенітету народу як єдиного джерела влади

-    Будова влади за принципом її поділу на законод, виконавчу, судову

-    Забезп-ня реал-ції прав гром-на і виконання ним обов’язків

-    Взаємна відпов-ть особи і д

-    Високий рівень прав культури

-    Висок рівень законності і прав порядку.

Концепція прав д виникла на поч. 19 ст.

Соціальна держ починає форм-тись в умовах сформованої прав держ-ті. Концепція соц д виникла в 1929 р. (через 100 років після прав д) в Німеччині.

Соц-правова д – це політ орг-ція сусп-ва, влада якой будується за принципом її поділу на закон, викон, судову, яка впорядковує життя сусп-ва на принципах верх-ва права, справ-ті і гуманізма, визнає, гарантує і забезпечує права і свободи людини і гр-на, забезпечує умови для досягнення певн рівня добробуту, усунення соц загроз, здійс-ня комплексу захисних ф-ційдля гр-н, що цього потребують. Хар-ним є: рівні стартові умови для гр-н.

Філософську основу сучасної теорії правової держави заклав німецький філософ Іммануїл Кант, у вченні якого центральне місце посідає людина як член суспільства і як особистість. Хоча словосполучення «правова держава» в його працях не вживалося, Кант наполягав на узгодженні дій держави з правом, підкоренні її правовим законам.

Уперше термін «правова держава» було вжито німецькими вченими к.т. Велькером (1813), І.Х. Фрайхер фон Аретином (1824). Створення юридично завершеного поняття «правова дер­жава» пов'язують з ім'ям Р. Моля, який ввів його до загального державно-правового і політичного вжитку. У 1829 р. він навів визначення правової держави як конституційної держави, що має ґрунтуватися на закріпленні в конституції прав і свобод гро­мадян, на забезпеченні судового захисту особи.

Отже, історично правова держава це конституційна дер­жава. Вона виникає як реакція на абсолютну монархію, як ви­мога обмеження діяльності центральних державних органів від­повідними загальними правовими актами, сформульованими представницькими органами.

Зрозуміло, що до фактичного втілення в життя ідеї соціаль­ної правової держави українському суспільству треба ще багато чого зробити.

Прогнозувати перспективу успішного розвитку України можна тільки на шляхах оптимального поєднання принципів правової державності, демократизму, соціальної державності. Ідея соціаль­ної правової держави є надбанням усього людства. Ця раціональна ідея у разі успішній реалізації в змозі вивести Україну до числа цивілізованих держав світу.