Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

156. Поняття та необхідність тлумачення норм права.

Тлумачення норм права (інакше: інтерпретація норм права) – інтелектуальна діяльність (мислительна) суб”єкта по встановленню їх точного смислу, значення.(змісту).

Тлумачення норм включає 2 елементи: уяснення (розкриття смислу юридичних норм  “для себе”) і  роз”яснення (розкриття смислу юрид. норм “ для інших”.

 Якщо уяснення не виходить за рамки уяви самого інтерпретатора, то роз”яснення є викладенням державної волі і вираженні її зовні.

Мета діяльності по тлумаченню норм права:

- правильне єдинообразне розуміння

- правильне і єдинообразне застосування.

Офіційне тлумачення норм права обов”язкове для тих актів, котрі з точки зору компетентного органу потебують додаткового роз”яснення у зв”язку з складностями, що виникають або неправильною практикою їх застосування.

 Необхідність тлумачення норм права:

1. Неповне охоплення юридичними нормами фактичних умов життя.

2. Невизначений характер норми права, наявність спеціальних, насамперед оціночних понять і визначень, в яких нелегко розібратися юридично непідготовленій людині без спеціального тлумачення.

3. Нечіткість, схематизм, помилковість нормативних положень як результат недогляду, халатності правотворчих органів.

4. Необхідність тлумачення норм права іноді випливає із змісту самого нормативного акту, коли в ньому зустрічаються таківирази ”і т.д.”, “і т. п.” ,“ інші”  і т. п. Встановити їх справжнє значення можна тільки за доп. тлумачення.

Тлумачення норм права не містить і не повинно містити самостійних норм права. Воно лише встановлює смисл і сферу дії акта, що тлумачиться, права і обов”язки суб”єктів права, вказує, як зміна умов, поява нових фактів впливає на застосування норми права.

 

157. З’ясування і роз’яснення змісту правових норм. Тлумачення норм права — це розумова інтелектуальна діяльність суб'єкта, пов'язана зі встановленням їх точного значення (змісту).Тлумачення норм складається з двох елементів: 1). з'ясування - розкриття значення юридичних норм «для себе»; 2). роз'яснення - розкриття значення юридичних норм «для інших». Якщо з'ясування не виходить за рамки свідомості самого інтерпретатора, то роз'яснення є викладом змісту державної волі і вираження її зовні. Мета діяльності, пов'язаної з тлумаченням норм права:- правильне і однакове розуміння;- правильне і однакове застосування. Офіційне тлумачення норм права є обов'язковим для тих актів, які з погляду компетентного органу мають потребу в додатковому роз'ясненні в зв'язку з ускладненнями, що виникли, або неправильною практикою їх застосування. Важливим конструктивним правилом особи, яка здійснює тлумачення, (інтерпретатора), є таке: чим недосконаліше закон, тим досконаліше, точніше, тонше має бути його роз'яснення. Тлумачення охоплює всі рівні (ступені) юридичного аналізу. Думка інтерпретатора йде від аналізу буквального, мовного тексту („літери закону”) до аналізу „догми права”, юридич. особливостей правових норм, а також до моральних, соціал. та інших підстав, передумов правових розпоряджень („духу права”).

158. Суб’єкти тлумачення. Вирішальним моментом у визначенні видів тлумачення правових норм є суб'єкт — особа або орган, що дає це тлумачення. Тлумачити норми права можуть всі суб'єкти права. Суб'єктами тлумачення норм права є органи законодавчої і виконавчої влади, судові і прокурорські органи, юридичні і фізичні особи. Але значення такого тлумачення, його юридична обов'язковість і компетентність неоднакові. Залежно від суб'єктів тлумачення має різні юридичні наслідки. За суб'єктами і юридичними наслідками розрізняють:                                         Офіційне тлумачення — роз'яснення змісту і мети правових норм, яке сформульовано в спеціальному акті уповноваженим органом у рамках його компетенції і має юридичне обов'язкову силу для всіх, хто застосовує норми, що роз'ясняються. Неофіційне тлумачення — роз'яснення змісту і мети правових норм, яке виходить від осіб, що не мають на те офіційних повноважень, а відтак, не володіє юридичне обов'язковою силою.