Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

38. Політичний (державний) режим України.

За формою державного (політичного) режиму Україна є демократичною державою. Конституційний лад України ґрунтується на принципі пріоритету прав і свобод людини і громадянина. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Народ здійснює влад\ безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самовряд» вання.

 

39. Поняття механізму держави.

Механізм держави (МД) – система всіх державних організацій, які здійснюють її завдання і реалізують її функції. МД утворюється для вирішення загальних справ суспільства, підтримки нормального рівня життя, вирішення завдань суспільства. МД – це певна система, що складається з елементів, кожен з яких має повноваження реалізувати державну владу в конкретних сферах суспільного життя.

Ознаки механізму держави:

1)  ієрархічна система,

2)  цілісна система

3)  має чітку структуру   елементами є державні органи.

4)  має єдину бюджетну, грошову, банківську системи, державну власність,

5)  це взаємодіюча, динамічна і реально працююча система, за допомогою якої здійснюється управління суспільством

6)  Кожен елемент МД наділений обов’язковими для всіх юридичних і фізичних осіб повноваженнями.

У сукупності діяльність всіх елементів МД – діяльність держави. МД реалізує функції держави. Виник давно, але був іншим в рабовласницькій і феодальній державах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40. Роль механізму держави у здійсненні функцій і завдань держави.

Механізм держави (МД ) цілісна ієрархічна система державних органів, що здійснюють державну владу, а також установ, підприємств, за допомогою яких виконуються завдання і функції держави.

 МД - це взаємодіюча, динамічна і реально працююча система, за допомогою якої функціонує держава, здійснюється управління суспільством (по суті, механізм держави створюється для виконання її функцій).

Держава має певні напрями діяльності – функції, в яких проявляється соціальна суть держави, її мета, завдання.

Серед усіх напрямків формуються визначальні, до яких залучаються всі органи механізму держави, а не окремі з них.

Функції окремих органів не тотожні функціям держави., але окремі функції виконуються органами.

Функції держави – це основні напрями діяльності, в яких проявляється суть і соціальне призначення держави, мета і завдання по управлінню суспільством за допомогою певних форм та методів.

Форми реалізації функцій держави

1.         Правотворча діяльність – органи держави створюють норми права, що визначають функції і обов’язки всіх субєктів

2.         Правозастосовча діяльність

3.         Установча діяльність.

4.         Правоохоронна діяльність

5.         Організаційна  - підготовка кадрів, аналіз стат даних по б-бі зі злочинністю

 

41. Структура державного апарату.

Апарат держави — частина механізму держави Це юридично оформлена система всіх державних органів, що здійснюють безпосередню практичну роботу з управління суспільством, виконання завдань і функцій держави.

У літературі можна зустріти ототожнення «механізму» і «апарату» держави. Тим часом поняття механізму держави ширше за поняття державного апарату за складом і структурою. Механізм держави, по суті, є апаратом у дії, у функціонуванні — із усіма зв'язками, що існують і виникають між його частинами.

Апарат держави (у вузькому розумінні) — власне управлінський апарат або апарат виконавчої влади, який складається з чиновників і очолюється вищими виконавчими органами.

Апарат держави (у широкому розумінні) -- поряд із власне управлінським апаратом включає главу держави, парламент, місцеві органи управління, збройні сили, міліцію (поліцію), дипломатичні представництва за кордоном та ін

Державні органи є структурними ланками державного апарату.

Структура державного апарату(основні елементи – органи)