Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

50. Право і інші соціальні норми як регулятивна основа політичної системи.

Політика залежить від права, яке є засобом вираження політики, її реалізації, гарантом пропаганди на користь визначеної політики.

Право впливає на політику:

-конституційно закріплює політичний лад суспільства, механізм дії політичної системи (поділ влади, політичний плюралізм, статус партій, виборче право та ін.), політичні права та свободи громадян;

-робить легітимними політичні рішення і органи державної влади, що забезпечує їм підтримку населення (у т.ч. не допускає протидії владі у разі прийняття непопулярних рішень), визначає межі та можливості діяльності як позиції, так і правлячих структур;

-гарантує (охороняє і захищає) політичні права і свободи громадян, забезпечує механізм їх реалізації.

 У демократичній державі легітимація офіційної політики передбачає її відповідність праву, а легалізація – закріплення в правовому законі.

 

51. Представницька і безпосередня форми демократії і їх роль в політичній системі суспільства.

Функції демократії реалізуються через її форми  та інститути.

Форми демократії – це її зовнішнє вираження. Одна із основних форм – участь народу в управлінні державними і суспільними справами (народовладдя) – здійснюється у двох формах: прямій та непрямій.

Пряма – представницька демократія – форма народовладдя, при якій влада здійснюється через виявлення волі представників народу у виборних органах (парламенти, органи місцевого самоврядування).

Непряма – безпосередня демократія – форма народовладдя, при якій влада здійснюється через безпосереднє виявлення волі народу чи певних соціальних груп (референдум, вибори).

Форми демократії знаходять свій прояв у її інститутах (референдум, громадська думка).

Оскільки політична система суспільства це механізм організації та функціонування політичної влади, то через інститути вищезазначених форм демократії здійснюється волевиявлення народу та вплив народу на владу, який є важливим і визначальним.

 

52. Центральне місце Держави в політичній системі.

Особливе місце в політичній системі суспільства належить Державі, оскільки вона є головним засобом досягнення цілей, що постають перед суспільством, концентрує в собі різноманіття політичних інтересів, надає усталеність політичній системі за допомогою впорядкування її діяльності:

-                         відіграє особливу роль як власник основних засобів виробництва;

-                         визначає основні напрямки розвитку суспільства;

-                         виступає організацією всіх громадян, є офіційним представником усього суспільства;

-                         виконує основний обсяг управління справами суспільства і розпоряджається його людськими, матеріальними та природними ресурсами, використовуючи при необхідності специфічний апарат примусу;

-                         здійснює правотворчість: має монопольне право видавати/встановлювати загальнообов”язкові юридичні норми, забезпечувати їх реалізацію, та за їх допомогою регулювати взаємовідносини між різними суб”єктами суспільства;

-                         характеризується єдністю законодавчих, управлінських та контрольних функцій;

-                         є єдиною повновладною організацією в масштабі всієї країни, покликаною і здатною захистити інтереси, права і свободи всіх осіб, що перебувають на її території.