Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

82. Техніко-юридичні норми.

Деякі з тех. норм, що діють у матеріально-виробничій і управлінській сфері і набули соц значення, набувають ще  й правової сили, тобто перетворюються на техніко-юридичні норми. Вони стають обов’язковими та охороняються державою. Наприклад, правила протипожежної безпеки, експлуатація атомних станцій, усіх видів транспорту, енергопостачання, поводження зі зброєю...

Соціально-технічні норми перетворюються на техніко-юридичні в двох випадках: 1 – коли Д. визначає зміст соц-техніч норм, дотримання яких призначається юридично обов’язковим; 2 - коли Д. не визначає зміст соц-техніч норм, а відсилає до них, але встановлює відповід-ть за порушення їхнього змісту. Напр.-д, порушення техніки безпеки, санітарних та інших правил праці, передбачених трудовим законодавством, тягне за собою адміністр, дисциплінарну або кримінальну відповідальність.

 

83. Класифікація соціальних норм.

Соціальні норми – це правила поведінки, що складаються у відносинах між людьми в сус-ві в зв’язку з проявом їх волі (інтересу) і забезпечуються різними засобами соц впливу.

Соц норми класиф за різними критеріями:

1-за сферами дії (економічні /регул-ть суп відносини в сфері ек-ки/; політичні /регул відносини між класами, націями, пов’язані з їх участю в б-бі за держ владу та у її здійсненні/; релігійні /від-ни в сфері релігії та між різними релігіями/; екологічні /від-ни в сфері охорони навколишнього середовища/); 2-за регулятивними особливостями (норми моралі, норми-звичаї, норми права, корпоративні норми /правила поведінки в середині різних недерж організацій/).

 

 

84. Співвідношення права і моралі: єдність, відмінність, взаємодія.

Мораль – система норм і принципів, які виник із потреби узгодження інтересів індивідів один з одним і суспільством, спрямовані на регулювання поведінки людей відповідно до понять добра і зла і підтримуються особистими переконаннями, традиціями, вихованням, громадською думкою. “Золоте правило” моралі: (не) роби щодо інших так, як ти (не) хотів би, щоб вони робили щодо тебе.

У багатьох випадках правові норми виростали з моральних принципів.

Спільне у норм права і норм моралі те, що вони: 1 – є соц нормами; 2 – мають спільну мету (встановлення і підтримання порядку); 3 – мають однакове призначення (впливають на поведінку людей, регул їх відносини); 4 – є правилами загального хар-ру (адресовані великій кількості людей); 5 – мають єдину духовну природу – справедливість.

Взаємодія норм права і норм моралі виражається в наступному: 1- норми права створюються з урахуванням норм моралі. Напр.-д, заборона убивства – це, насамперед, моральна заборона. Також прикладом може бути настання кримінальної від-ті за наклеп, давання неправдивих показань, шахрайство...; 2 – норми права змінюються і розвиваються під впливом норм моралі. Нап-д, зміна ставлення до приватної власності знайшла своє відображення у законодавчих змінах та виникненні в У. різних форм господарювання.; 3 – норми права скасовуються у разі невідповідності вимогам норм моралі, яка панує в сус-ві. Напр.-д, відміна смертної кари в У.

Відмінності між нормами права та нормами моралі: Норма моралі складається в сус-ві на основі уявлень людей про добро та зло, справедливість; регулює внутрішнє усвідомлення людиною своєї поведінки, поширюється і відмирає повільно протягом тривалого часу; виступає як узагальнене безособове правило поведінки у вигляді ідей і принципів; не закріплюється в спеціальних актах, міститься у свідомості людей; дотримується добровільно, забезпечується внутрішнім переконанням, громадською думкою. Норма права установлюється Д як офіційна міра волі та справедливості; вступає в дію, здійснюється і скасовується офіційно у суворо визначеному порядку, регулює зовнішню форму поведінки людей; є конкретним варіантом поведінки суб’єкта, в якому чітко визначені його юридичні права і обов’язки, як можливі так і належні; одержує закріплення в держ актах; забезпечується держ примусом, застосуванням заходів юрид від-ті.

 «Золотим правилом» моралі, відомим із найдавніших часів, є таке— «(не) роби щодо інших так, як ти (не) хотів би, щоб вони робили щодо тебе».

У багатьох випадках правові норми як би виростали з мо­ральних принципів.