Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

131. Види юридичних процесів

    Найважливіші особливості юридичного процесу полягають у тім, що він урегульований процесуальними нормами, а спрямований на реалізацію норм матеріального права. Тому щоб зрозуміти, що таке юридичний процес, які його місце й призначення в правовій практиці, необхідно пам'ятати, що роль матеріальних і процесуальних норм у правовому регулюванні різна.

    Юридичний процес - це врегульований процесуальними нормами порядок діяльності компетентних державних органів, що складає в підготовці, прийнятті й документальному закріпленні юридичних рішень загального або індивідуального характеру.

    Особливості юридичного процесу полягають у наступному. По-перше, це владна діяльність компетентних органів і посадових осіб; по-друге, це діяльність, здійснення якої врегульоване процесуальними нормами; по-третє, це діяльність, спрямована на прийняття юридичних рішень загального (нормативні акти) або індивідуального (акти застосування права) характеру.

    Юридичний процес - це складна, триваюча в часі діяльність, що складається із процесуальних стадій, які мають строго певну послідовність. По змісту він являє собою ланцюг взаємозалежних процесуальних дій і процесуальних рішень у відповідних документах.

    По характері прийнятих рішень юридичний процес може бути правотворчим і правозастосовним.

    Результат правотворчого процесу - нормативні правові акти.     Процедури прийняття нормативних актів і ступінь урегульованості цих процедур процесуальними нормами істотно розрізняються залежно від  органа правотворчості: парламент, Президент, міністр.

    Особливу значимість має законодавчий процес, а тому зі стадії законодавчої ініціативи й до набрання законом чинності  він регулюється Конституцією.

    Результат правозастосовного процесу - прийняття індивідуального юридичного рішення по розглянутій справі або питанню. Процедури прийняття правозастосовних рішень різноманітні. Вони більше прості для органів і посадових осіб виконавчо-розпорядницької влади. Найбільш складні процедури прийняття актів юрисдикційних органів, правозастосовний процес у які залежно від  характеру прийнятого рішення підрозділяється на наступні види:

1) виробництво по встановленню фактів, що мають юридичне значення. Така процедура передбачена, наприклад, нормами Цивільного процесуального кодексу;

2) процес розгляду споровши (наприклад, дозвіл економічних суперечок регулюється Господарсько-процесуальним кодексом );

3) процес визначення мер юридичної відповідальності.

     У літературі пропонується виділити ще один різновид юридичного процесу – право тлумачення. Для цього є деякі підстави: у ході прав-роз'яснювальної діяльності видаються специфічні юридичні рішення - інтерпретаційні правові акти, які відрізняються як від нормативних, так і від правозастосовних актів. Разом з тим законодавець поки не виділяє особливої процедури прийняття актів офіційного тлумачення й, отже, не вважає таку діяльність особливим видом юридичного процесу.

 

 

132. Система українського права и міжнародне право

Міжнародне право - частина національної системи права. У процесі укладання державою різних міжнародних договорів (угод, конвенцій), підписання міжнародних декларацій, вступу до міжнародних організацій (вступ України в РЄ) національне право збагачується завдяки міжнародному - особливій галузі наддержавного права, що входить у його систему.

    За допомогою норм міжнародного права регулюються відносини між державами й іншими її суб'єктами, узгоджуються ці відносини, і лише в разі потреби забезпечуються примусом колективним або індивідуальним.

    Між національним і міжнародним правом існують тісний взаємозв'язок і взаємодія.

1. Міжнародне право акумулює досягнення національних систем права. За структурою міжнародне право наближається до їх структури (поділ на дві підсистеми - приватну і публічну, наявність галузей права - міжнародне економічне, космічне, повітряне, морське, гуманітарне тощо), що свідчить про вплив національного права на міжнародне.

2. Міжнародне право (у формі міжнародно-правового договору) служить одним із юридичних джерел національного права, допускає пряме «входження» норм міжнародного публічного і приватного права в конституційне, цивільне, кримінально-виконавче та інше право.

    Безсумнівним є правило: міжнародне право має переважну силу над національним правом. Це основний принцип міжнародного права. Принцип верховенства міжнародного над внутрішньодержавним правом приймається державами або в законодавчому порядку, або на практиці. Маючи обов'язкову силу для держав, міжнародне право лишає на їх розсуд вирішення питання про застосування його норм у рамках внутрішніх правових систем. Державам не потрібно формально визнавати верховенство міжнародного права над національним законодавством, але вони повинні цілком додержуватися цих норм тими шляхами, котрі визначать самостійно.   В Україні визнається пріоритет міжнародного права над національним, що випливає з Декларації про державний суверенітет України, Конституції України, Закону України «Про міжнародні договори України», закону про громадянство, цивільного та сімейного кодексів, підтверджується фактом її входження до Ради Європи. Відповідно до п. 2 ст. 17 Закону України «Про міжнародні договори України» при розбіжності правил міжнародного договору України з правилами її внутрішньодержавного законодавства мають застосовуватися правила міжнародного договору.

    Центральна проблема міжнародного права, опосередкованого в пактах, деклараціях, - права і свободи людини. Особа є суб'єктом як національного, так і міжнародного права.

    Міжнародне право регулює не лише міждержавні відносини, але й впливає на відносини усередині країни, на систему національного права. Через міжнародне право відбувається зближення різних галузей права (підприємницького, банківського, фінансового), а також певних норм (технічних норм у галузі ядерної енергетики) тощо. Затвердження правил, принципів і прийомів, загальних для всіх країн Європейського Союзу, у перспективі є найможливішим у таких блоках права, як адміністративно-господарське, фінансове, банківське, митне, податкове і, звичайно, цивільне з усіма його договорами, що забезпечують вільне пересування капіталів, товарів і послуг, підприємницьку діяльність, охорону інтелектуальної власності, а також трудове право і страхування. По суті, може відбутися глибоке відновлення всієї системи права України на шляху поступового зближення із системою європейського права.