Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

86. Роль права в розвитку і зміцненні етичних основ суспільства.

В працях філософів йдеться про етику як науку про мораль. Однак, як теж випливає, етика - це й наука про людське ставлення до самої моралі: про те, який смисл, яку внутрішню необхідність вбачає людина в прийнятті тих або інших моральних норм, на чому ґрунтує свій вибір, звідки взагалі виникає в неї потреба в моральному самообмеженні. Таким чином, до сфери інтересів етики потрапляє найширше коло духовних пошуків людини, поєднаних спільною тональністю вільного обмеження нею своїх суб’єктивних потенцій заради вищих смисложиттєвих цінностей.

 

87. Значення моралі в підвищенні правової культури і формуванні поваги до права.

Мораль, на відміну від моральності (російської “нравственности” тощо), передусім виступає як певна форма свідомості, сукупність усвідомлюваних людьми принципів, правил, норм поведінки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

88. Поняття правосвідомості. 89. Місце і роль правосвідомості в системі форм суспільної свідомості.

Правосвідомість є однією з форм суспільної свідомості та являє собою систему ідей, емоцій, уявлень і почуттів, які виражають ставлення індивіда, групи або сус-ва до чинного, минулого та бажаного права, а також до діяльності, пов’язаної з правом. Свідомість людини, відображаючи об’єктивні потреби сусп розвитку, є передумовою та регулятором поведінки людини. Правова свідомість відображає, що саме є правом, яким воно було в минулому, і яким воно повинно бути в майбутньому, а також систему правил поведінки як реакцію на оцінку чинного права.

Ключовий пункт правосвідомості – усвідомлення людьми цінностей природного права, прав і свобод людини і оцінка чинного права з погляду його відповідності загальнолюдським цінностям, що знайшли закріплення в міжнародних документах про права людини. Правосвідомість не тільки виражає ставлення індивіда до правової дійсності, а й спрямовує її на певні зміни в правовому середовищі, прогнозує і моделює їх.

У структурі правосвідомості виділяють такі елементи: 1-психологічний (правова психологія), 2-ідеологічний (правова ідеологія), 3-поведінковий (правова поведінка).

Правова психологія – це сукупність почуттів і емоцій, що виражають ставлення індивіда, групи, сус-ва до права, правових явищ. Це неусвідомлене ставлення до правових явищ, яке походить з повсякденної практики у процесі зіткнення з конкретними юридичними ситуаціями.

Правова ідеологія – це сис-ма правових принципів, ідей, теорій, концепцій, що відображають теоретичне (наукове) осмислення правової дійсності, усвідомлене проникнення в сутність правових явищ. Інтелект є провідним елементом правової ідеології.

Правова поведінка – це процес переведення правових норм у реальну правову поведінку. Вона проявляється у формі дій (вчинків) або у формі бездіяльності.

 

90. Структура правосвідомості.

У структурі правосвідомості виділяють такі елементи: 1-психологічний (правова психологія), 2-ідеологічний (правова ідеологія), 3-поведінковий (правова поведінка).

Правова психологія – це сукупність почуттів і емоцій, що виражають ставлення індивіда, групи, сус-ва до права, правових явищ. Це неусвідомлене ставлення до правових явищ, яке походить з повсякденної практики у процесі зіткнення з конкретними юридичними ситуаціями. Елементами правової психології є: 1-правові почуття, настрої, переживання; 2-правові практичні знання, уявлення, погляди (передбачають самооцінку, тт. вміння критично оцінити свою поведінку з погляду її відповідності праву); 3-правові звички, традиції, звичаї (виступ як регулятори поведінки).

Правова ідеологія – це сис-ма правових принципів, ідей, теорій, концепцій, що відображають теоретичне (наукове) осмислення правової дійсності, усвідомлене проникнення в сутність правових явищ. Інтелект є провідним елементом правової ідеології. Елементами правової ідеології є: 1-правові ідеї, теорії, переконання; 2-правові поняття, категорії; 3-правові принципи. Сучасна правова ідеологія ґрунтується на принципах: теорії соціальної правової Д, принципу поділу влад, пр-пу верховенства права, теорії народного суверенітету...

Правова поведінка – це процес переведення правових норм у реальну правову поведінку. Вона проявляється у формі дій (вчинків) або у формі бездіяльності. Елементами правової поведінки є: 1-мотиви правової поведінки (всебічне осмислення ситуації, невидимий процес розщеплення свідомості на правомірну і протиправну); 2-правові настанови (відображають готовність до певної правової поведінки в результаті оцінки правових явищ, впливають на всі основні функції правосвідомості).