Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мпп іспит.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
337.13 Кб
Скачать

51. Стадії укладання міжнародного договору

Міжнар. договір - угоду між основними суб'єктами МП, перш за все між державами, покликане регулювати їх відносини один з одним шляхом створення взаємних прав і обов'язків. Висновок міжнар. договорів державами є здійснення зовнішньої сторони державного суверенітету і належить до основних прав держав. Висновок междунар.договора - це складний процес, що складається з ряду послідовних стадій. Його юридична сутність в більшості випадків складається, в узгодженні «волі держав, результатом якої є угода, що втілюється в нормах договору».

Віденська конвенція про право договорів 1969 р визначила три стадії укладання договорів (ст.9-11). Перша стадія - прийняття тексту. Текст приймається за згодою всіх учасників в його складанні, а для багатостороннього договору - більшістю в дві третини учасників конференції. Прийняття тексту не накладає на учасників юридичних зобов'язань. Друга стадія - встановлення автентичності тексту, яке здійснюється шляхом підписання, підписання ad referendum або парафування тексту договору або заключного акта конференції, що містить цей текст. Третя стадія - згода на обов'язковість договору, яке може бути виражено підписанням, ратифікацією, прийняттям, затвердженням або приєднанням в залежності від порядку, передбаченого в самому договорі.

Право на участь поширюється на всі перераховані стадії. Воно існує незалежно від визнання держави або його представництва іншими учасниками. Виняток становить випадок, коли ООН оголошує незаконним режим, встановлений в країні в порушення права народів і націй на самовизначення і представляє собою режим колоніального гноблення.

Таким чином, висновок междунар.договоров - процес становлення договірної норми МП і формування угоди між державами, виражений в ряді послідовних стадій і юридичних дій, зміст яких залежить від взаємних інтересів, намірів, позицій, законодавства і практики сторін, від істоти, предмета , і цілей домовленості.

Необхідно додати, що держави укладають междунар.договори в особі своїх вищих органів держ влади і держ управління. Порядок представництва держави при укладанні договорів, визначення відповідних органів і їх компетенції є внутрішньою справою держави і регулюються внутрішньодержавним правом, перш за все їх конституціями.

Договори вступають в силу в тому порядку і в той термін, які зазначені в договорі. Договори, що не підлягають ратифікації або затвердженню, вступають в силу: 1) з моменту підписання; 2) після закінчення певного терміну після підписання; 3) з вказаною в договорі дати. Порядок вступу в силу договорів, які підлягають ратифікації, обумовлений їх характером. Двосторонні договори вступають в силу: 1) в день обміну ратифікаційними грамотами; 2) після закінчення встановленого терміну (часто - тридцяти днів) з дня обміну грамотами. Багатосторонні договори вступають в силу: 1) в день здачі на зберігання депозитарію визначеної за рахунком ратифікаційної грамоти; 2) після закінчення встановленого терміну після здачі на зберігання певної за рахунком грамоти; 3) в день здачі на зберігання певної кількості грамот із зазначенням конкретних держав, чиї грамоти обов'язково повинні бути здані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]