Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мпп іспит.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
337.13 Кб
Скачать

67. Імунітети та привілеї дипломатичного представництва

Належать такі привілеї та імунітети: недоторканність приміщень представництва, фіскальний імунітет, недоторканність архівів і документів представництва, свобода зносин представництва, право користування прапором і емблемою акредитуючої держави.

Недоторканність приміщень означає, що без дозволу глави дипломатичного представництва влада приймаючої держави не має права вступати в ці приміщення. Більше того, на державі перебування лежить спеціальний обов'язок вживати всіх належних заходів для захисту приміщень представництва від будь-якого вторгнення або нанесення шкоди і для запобігання будь-якого порушення спокою представництва або образи його гідності. На приміщення дипломатичного представництва, предмети їх обстановки і майно, що знаходиться в ньому, а також транспортні засоби представництва поширюється імунітет від обшуку, реквізиції, арешту і виконавчих дій. Термін "приміщення" тлумачиться широко й охоплює будівлі або частини будівель, що використовуються з метою представництва, включаючи резиденцію глави представництва, кому б не належало право власності на них, та земельну ділянку, яка обслуговує цю будівлю або частину будівлі. Проте це не означає, що приміщення дипломатичного представництва є суверенною частиною території акредитуючої держави, про що іноді можна прочитати у пресі. Насправді на територію дипломатичного представництва поширюється суверенітет держави перебування, але за міжнародним правом їй наданий особливий режим з метою успішного виконання покладених на представництво функцій.

За положеннями Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 р. приміщення дипломатичного представництва не повинні використовуватися з метою, не сумісною з функціями представництва (п. З ст. 41). Зокрема, в таких приміщеннях не повинен надаватися притулок.

Фіскальний (від лат. - казенний) імунітет означає звільнення дипломатичного представництва від усіх державних, районних і муніципальних податків, зборів і мит, окрім таких податків, зборів і мит, які є платою за конкретні види обслуговування.

Щодо архівів і документів представництва, то вони недоторканні у будь-який час і незалежно від їх місцезнаходження.

Держава перебування повинна дозволяти й охороняти вільні зносини дипломатичного представництва для всіх офіційних цілей (зі своїм урядом, іншими представництвами, консульствами акредитуючої держави). При цьому представництво може користуватися всіма відповідними засобами, включаючи дипломатичних кур'єрів, закодованими або шифрованими депешами. Встановлювати й експлуатувати радіопередавач представництво має право лише з дозволу держави перебування. Дипломатична пошта (валіза) не підлягає ні розкриттю, ні затриманню.

Дипломатичному представництву та його главі належить право користуватися прапором і емблемою акредитуючої держави на будівлях представництва, включаючи резиденцію глави представництва, а також на його засобах пересування.

До особистих привілеїв та імунітетів належать: недоторканність особи, недоторканність житла, імунітет від юрисдикції, фіскальний імунітет, митні привілеї.

Особи глави дипломатичного представництва і членів дипломатичного персоналу недоторканні. Вони не підлягають арешту і затриманню в будь-якій формі. Держава перебування зобов'язана ставитися до них з належною повагою і вживати всіх належних заходів для попередження будь-яких посягань на їх особу, свободу і гідність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]