Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мпп іспит.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
337.13 Кб
Скачать

73.Міжнародна правосубєктність міжнародних організацій

Вперше питання визнання міжнародної правосуб’єктності міжнародних організацій виникло в зв’язку з діяльністю Ліги Націй. При укладення угоди між Лігою Націй і Швейцарією (1926 р.),

У вітчизняній науці на сьогодні переважає визнання за міжнародними організаціями властивостей суб'єкта міжнародного права. Ця правосуб'єктність вторинна. Міжнародні організації беруть участь у міжнародних правовідносинах: володіють правосуб'єктністю в межах, установлених міжнародними угодами — установчими актами цих організацій.

Зі створенням ООН організації було наділено чіткими правами і обов’язками суб’єкта міжнародного права. Правосуб’єктність міжнародних організацій є вторинною, похідною від правосуб’єктності держав.

Міжнародні організації беруть участь в міжнародних правовідносинах в межах, встановлених установчими актами цих організацій. Правосуб’єктність міжнародних організацій є спеціальною, такою, що визначається їх функціями.

Але міжнародним організаціям також притаманні загальні права і обов’язки.

До загальних прав відносяться:

1) право укладати договори з державами і міжнародними організаціями;

2) право визнання держав і урядів (шляхом прийому в організацію);

3) право на співробітництво з суб’єктами міжнародного права та ін. Крім того міжнародні організації мають права і обов’язки юридичної особи:

4) право укладати контракти, договори найму;

5) право набувати рухоме і нерухоме майно і розпоряджатись ним;

6) право укладати договори про аренду;

7) право бути стороною в судовому розслідуванні та ін.

Формально маючи право укладати міжнародні договори, фактично міжнародні організації обмежені щодо сфери реалізації цього права.

Для міжнародних організацій характерне одностороннє представництво; вони, як правило, не посилають своїх представників у держави-члени (виняток становить практика діяльності ООН, ОБСЄ та місії деяких інших організацій).

Сьогодні деякі прихильники міжнародної правосуб'єкт-ності міжнародних організацій (Ф. Сейєрстед, А. Серені, Г. Чіу, П. Ретер та ін.) намагаються прирівняти міжнародну правосуб'єктність міжнародних організацій до правосуб'єктності держав через проголошення концепції «іманентної правосуб'єктності». Зважаючи на те, що міжнародні організації часто здійснюють правові дії, не передбачені "їхніми статутами, вони стверджують, що правосуб'єктність міжнародних організацій випливає, як і в держав, з міжнародного права у цілому, а не тільки зі статутів. Статути, за їхнім твердженням, не надають прав правосуб'єктності, а лише можуть їх звузити. Проте це суперечить практиці, установчим актам міжнародних організацій.

Критикуючи роль установчого акта (статуту) у фіксації обсягу міжнародної правосуб'єктності міжнародної організації, вказані автори «виводять» із загального міжнародного права правосуб'єктність усіх організацій. Але такої норми в загальному міжнародному праві не існує, і тому в кожному конкретному випадку необхідно укладати статут або інший установчий акт міжнародної організації. Саме тому в консультативному висновку від 11 квітня 1999 р. Міжнародний Суд ООН з'ясовував питання: чи володіє ООН міжнародною правосуб'єктністю позитивна відповідь базувалася на Статуті ООН.

У цьому рішенні Суд торкнувся ще одного питання, відповідь на яке була підхоплена вченими: чи впливає кількість членів міжнародної організації на її правосуб'єктність? Суд відповів так: «П'ятдесят держав, складаючи значну більшість членів міжнародного спілкування, мають можливість відповідно до міжнародного права створювати організацію, що володіє об'єктивною міжнародною правосуб'єктністю, а не лише правосуб'єктністю, яку визнають тільки вони». Цей висновок швидко знайшов своїх прихильників (М. Соренсен, А. Серені та ін.). Підтвердженням тому є укладання міжнародною організацією угоди з державами, які не є її членами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]