Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krilova_L.V._Organizatsiya_restorannogo_gospoda...doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.88 Mб
Скачать

2.1.16. Польща

Польська кухня дуже схожа з українською та російською, і можна довго сперечатися з приводу багатьох страв про історію їх походження. Причини тут перш за все історичні і, звичайно, великий вплив має географічне положення України та Польщі. Майже однакові кліматичні умови та близькість проживання обумовили подібність технології приготування страв та використання тих чи інших продуктів у їжу.

Тим не менше поляки за свою довгу історію набули певних звичок у харчуванні, що дозволяє виділити польську кухню серед кухонь Європи. Поляки люблять ситний сніданок та обід і легку вечерю. Страви здебільшого варять, тушкують та запікають. Для закусок часто використовують домашній сир, який готують з додаванням паприки, зелені петрушки, кмину та кропу, цибулі, часнику, солі.

Поляки мають дуже багатий асортимент перших страв. До борщів поляки подають не хліб, а гарячу відварену картоплю, а до інших перших страв — кльоцки, пиріжки, каші, грінки і т.д. Рідко пропонують соуси до других страв з м'яса. Багато споживають сметани та вершкового масла. Не люблять страви з баранини.

Поляки люблять борошняні вироби — кулінарні та кондитерські. З кулінарних виробів тут популярні пиріжки, кулеб'яки, млинці, налисники, оладки і т. д., а з кондитерських — торти, тістечка, печиво. Для їх виготовлення обов'язково використовують мак, горіхи, родзинки, цукати і т. д. З гарячих напоїв поляки п'ють каву (чорну та з молоком), чай.

Із солодких страв поляки дуже люблять киселі, які готують густими, як желе.

Кульмінаційні події для польської кулінарії - Різдво і Пасха, що овіяні сильними релігійними почуттями правовірних католиків і історичними традиціями. Сочельник (переддень Різдва) супроводжує приготуванням пісних страв, присутніх на святковому столі. Народна традиція вимагає, щоб у Сочельник на столі було дванадцять страв (по числу святих апостолів - вірних учнів Христа). Ці страви готуються, перш за все, з того, що “зростає в полі, лісі, саду і на городі”. Під скатертину святкового столу підкладається маленький клаптик сіна. На святковий стіл ставлять засвічені свічки в крупних двох- або трьохріжкових свічниках. У кутку кімнати, де відбувається урочиста трапеза, виставлялися снопи пшениці. В обов'язковому порядку на стіл у Сочельник подаються рибні страви, грибні супи, голубці, пиріжки з грибами і капустою. За канонічними правилами трапеза повинна завершуватися кутею, приготованою із зерен пшениці, маку, меду і сухофруктів.

Сучасна польська кулінарія постійно звертається до свого минулого. У поляків виразно простежується своєрідна ностальгія за минулим. У зв'язку із цим особливою популярністю користуються ресторани старопольської кухні (в основному, які спираються на кулінарні рецепти XVIII-XIX століть).

Типовою стравою ставропольської кухні є бігос. Його значення для польського суспільства важко переоцінити, оскільки він оспіваний в польських народних піснях, а також у польській класичній художній літературі і поезії (наприклад, у поемі Адама Міцкевіча “Пан Тадеуш” - поетичній енциклопедії польського життя минулого). Бігос - це тушкована страва з яловичини, свинини копченої, краківської ковбаси, шпику з квашеною капустою, кислими яблуками, помідорами, сушеними грибами, цибулею, м'ясним бульйоном, червоним сухим вином, спеціями. Існує багато рецептів приготування бігосу (більше 100). Бігос обов'язкова страва будь-якого святкового обіду, у тому числі на католицьке Різдво, а також протягом Великого посту.

За обіднім польським столом, особливо під час сімейних свят, гуляння неможливе без горілки. В Польщі виробляється широкий асортимент цього напою. Причому польські чоловіки віддають перевагу горілці в чистому вигляді, яку п'ють абсолютно так само, як і в російських традиціях. Польські жінки переважно орієнтовані на споживання горілки з різними смаковими добавками, наприклад, лимонної горілки і т.п. Найпопулярніша в Польщі горілка “Виборова”.

Поляки бажають один одному смачного, промовляючи “Смачнего!” Вимовляючи тост за здоров'я всіх присутніх, говорять: “За здорове обецних!” і цокаються чарками або фужерами.

Під час обслуговування польських туристів переважним є багатий сніданок, ситний обід і легка вечеря. Слід також уникати страв з баранини, які є нетиповими для польської кулінарії. Поляки значно більше п'ють кави, ніж чаю.