Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krilova_L.V._Organizatsiya_restorannogo_gospoda...doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.88 Mб
Скачать

2.1.18. Румунія

Румунія як держава виникла на перехресті міжнародних шляхів. Вона постійно зазнавала впливу інших культур і на сьогодні її кухня містить рецепти страв, що мають турецьке, грецьке, арабське або слов'янське походження. У цілому румунська кухня дуже схожа на болгарську, молдавську та грузинську.

Серед м'ясних страв переважають страви з натурального м'яса, більшість з яких смажать на відкритому вугіллі. М’ясо добре засмажують.

Румунська кухня славиться холодними закусками, найвишуканішою є ікра із стерляді. Обід, як правило, починається з риби. Популярними є страви з овочів в усіх відомих варіантах приготування. Румуни дуже люблять квашені овочі і подають їх до всіх других страв. Улюблена риба в Румунії — короп. Його смажать на рожні, використовують для приготування супів, маринують, фарширують, подають у холодному вигляді смаженим і т. д. Дуже цінуються раки, які готують у пряному духмяному відварі, приправленому корвелем, горіховим пюре з олією, часником або рисом.

У румунській кухні широко представлена дичина (перепілки, куріпки, фазани, косулі, дикі кабани).

Із молочних продуктів популярними є бринза, домашній сир, різні сорти твердого сиру. Молоко п'ють, як правило, підігрітим.

Більшість борошняних кондитерських виробів турецького походження: баклава з горіхами, сараіліє з мигдалем, катаїф та ін. Славиться варення з пелюстків троянди, шоколадний та кавовий твердий мармелад. З баштанних споживають дині та кавуни.

Румунія — виноробна держава. Тут виробляють прекрасні сорти білих та рожевих столових вин, виготовляють виноградне, абрикосове та персикове бренді, а також бренді “Сливовіца”, яке тут називається “Цуйка”. Чорної кави п'ють багато і всюди.

Румуни не їдять страв з баранини, обмежено споживають страви із січеного м'яса, соуси та киселі.

До столу потрібно подавати мінеральну та фруктову воду.

Під обслуговування делегацій з Румунії рекомендується триразовий режим харчування - легкий сніданок, багатий обід і ситна вечеря. З меню для обслуговування румунських гостей слід виключити страви з баранини, січеного м'яса, різні соуси і киселі.

2.1.19. Фінляндія

Фінська кухня за набором продуктів мало відрізняється від своїх сусідів — шведів та норвежців.

Якщо людина народилася фіном, то до кінця своїх днів вона любитиме оленину, настругану фінським ножем, карельські пиріжки і копченого лосося. Повсякденні продукти у фінів такі ж, як і у багатьох інших народів: м'ясо, риба, злаки, коренеплоди, масло, молоко, вершки. Із усіх видів м'яса на першому місці оленина. М'ясо оленя, що було колись єдиною їжею оленярів, знаходить місце і в повсякденному, і в святковому меню. До м’ясних делікатесів належить “корона” і “сідло оленя”, тобто середня частина спини. Ці шматочки оленини, запечені в духовці з додаванням запашних ялівцевих дров, потрапляють на обідній стіл фінів у найбільші свята.

У Фінляндії близько 60 тисяч озер. І її справедливо називають країною озер. У них виловлюють багато сьомги, яку їдять сирою або солоною, вугрів і т. д. Цю рибу коптять, маринують, з неї роблять паштети та фарші.

Фіни люблять ситний сніданок, а обідають досить пізно. Гарячі страви спо­живають один раз на день. Основу денного раціону складають бутерброди та холодні закуски, популярні багатоповерхові сандвічі, так звані датські бутерброди.

Багато фінів під час їжі п'ють свіже охолоджене молоко, люблять кефір, рідко споживають домашній сир.

Улюблена страва фінів — оселедець з картоплею, млинці з рибними начинками, пельмені, гречана каша зі шкварками або сосисками. Люблять фіни бобові, капусту та всілякі салати. Картоплю та моркву споживають відвареними, густо посипаючи їх петрушкою. Дуже люблять гриби та страви з них.

Фіни не полюбляють масло, його переважно змішують з іншими продуктами, а тоді намащують на хліб. Не люблять картоплю-фрі.

Каву п'ють у будь-яку пору дня. Найрозповсюдженіші ягоди — це малина, чорниця та брусниця. З полярної малини фіни виготовляють знаменитий лікер з неповторним смаком “Лакка”.

Найпопулярніша страва з Фінляндії — пиріг з рибою “калєкукко”, а карельські пироги “кар'ялан-піракка” завжди отримують похвалу від іноземних гурманів.

На Новий рік фіни печуть пиріг “ріїсіпууро”. За легендою, та дівчина, котра знайде вкладений туди мигдаль, у наступному році вийде заміж. На десерт туристам з Фінляндії можна запропонувати пироги, рулет, торт з ягодами, варенням, яблуками, фруктові салати зі збитими вершками.

До столу потрібно подавати житній та пшеничний хліб, мінеральну та фруктову воду.

Фіни відзначають католицьке Різдво. Перед входом в житлові будинки, ресторани, кафе встановлюють снопи вівса для птахів. Новорічна ялинка встановлюється 23 грудня, тобто напередодні Сочельника - кульмінації різдвяного свята. Прикраса різдвяного святкового столу — свинячий огузок. Запікається в духовці в ніч з 23 грудня, вважається головною різдвяною стравою. Гарнірується чорносливом і горохом. На Різдво готують різноманітні запіканки з брукви, моркви, картоплі, рису, які подають до основних страв.

На різдвяний стіл подається вінегрет і окремо соус до вінегрету (зі збитих вершків, цукру і оцту), закуска з риби - сьомги, сига, оселедця. У центрі святкового столу встановлюється тарілка з рисовою кашею. Саме з рисової каші починається урочиста трапеза. У рисову кашу кладеться один обчищений мигдальний горішок (“на щастя”). Вважається, кому цей горішок попадеться на тарілку або в рот, тому весь рік сприятиме успіх.

Під час гуляння п'ють хлібний квас і глінтвейн. До гарячого глінтвейну прийнято пропонувати хрустке печиво з корицею. Міцні алкогольні напої на Різдво вживати не прийнято.

Рішенням ООН з 1984 р. Лапландія (північна територія Фінляндії) офіційно проголошена “Землею Діда Мороза” (по-фінськи Йоу-лупуккі).

У фінсько-скандінавській традиції їсти гарячі страви тільки один раз на день - під час обіду, який проходить досить пізно. Протягом дня їдять холодні закуски, прості і більш затійливі бутерброди. П'ють багато кави (на сніданок, обід і вечерю, а також у будь-який інший час дня).

Під час обслуговування фінських делегацій рекомендується традиційне російське меню. З алкогольних напоїв — російська горілка. При цьому, формуючи меню, слід уникати страв з баранини, сиру, а також не пропонувати як гарнір картоплю, смажену соломкою.