Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічний іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

22. Принцип системності і послідовності.

Дидактичні принципи – це вихідні положення, які визначають зміст, організаційні форми і методи навчального процесу відповідно до загальних цілей і закономірностей. Саме принципи є орієнтиром для побудови певного виду навчання.

Принцип системності і послідовності, вимагає, щоб знання, уміння і навички формувалися системно, в певному порядку, щоб кожний елемент навчального матеріалу логічно пов’язувався з іншими, а нові знання спиралися на засвоєні раніше і створювали фундамент для засвоєння наступних знань. Згідно з ним навчально-виховний процес має здійснюватись таким чином, щоб кожна дисципліна, виховний захід був логічним продовженням попереднього.

Реалізації цього принципу сприяють сучасні програми з загальноосвітніх дисциплін, у яких передбачено розкриття внутрішньо- та між предметних зв’язків і формування системних знань про реальний світ.

Даний принцип передбачає системність роботи вчителя, врахування пройденого матеріалу при вивченні нового, розкриття нового матеріалу частинами, продумування системи уроків, фіксування уваги студентів на вузлових питаннях. Не менш важлива системність у роботі учнів, студентів – систематичне відвідування занять, послідовність виконання домашніх завдань, постійне повторення навчального матеріалу.

Хаотичність у навчанні і вихованні формують людей, які можуть дивувати привабливою інформацією про певні феномени в галузі тієї чи іншої науки, але вони цілком безпорадні при поясненні, яким чином і на основі чого з’явилися і розвивалися дані феномени. Тільки системність і послідовність є гарантом усвідомлення загальної картини в тій чи іншій царині знань.

23. Типи комунікативної поведінки.

Люди неоднаково поводяться під час конфлікту. Згідно з методом Томаса-Кілмена можливі 5 основних типів поведінки в конфліктній ситуації:

1. Конкуренція – може бути ефективною, якщо людина наділена повною владою, переконана, що її рішення чи підхід є правильним.

2. Уникнення (втеча) – якщо проблема на якій зійшлися інтереси сторін, не надто важлива, не вартує втрати сил на її розв’язання.

3. співробітництво – спрямоване на пошук рішення, яке б задовольняло інтереси всіх сторін. Тому втягнуті в конфлікт сторони, заключаючи свої інтереси, намагаються плідно співпрацювати.

4. Компроміс – цей тип поведінки передбачає врегулювання проблеми, шляхом взаємних поступок. Він є особливо ефективним, якщо сторони усвідомлюють, що одночасне досягнення одного і того самого неможливо.

5. Пристосування – цей тип поведінки є доречним у таких ситуаціях:

- коли індивід усвідомлює, що пішовши на деякі поступки небагато втратить; - коли протилежна сторона наділена більшою владою, завдяки чому обов’язково переможе.