Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічний іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

79. Взаємозв’язок педагогіки з іншими науками.

Свої завдання педагогіка вирішує з іншими науками будучи суспільною наукою. Педагогіка пов’язана з психологією, філософією, історією, етикою, естетикою. Педагогіка пов’язана з анатомією і фізіологією людини адже для того щоб правильно вчити і виховувати учня необхідно знати біологічні закономірності росту і розвитку людського організму. Тісний зв'язок між педагогікою і шкільною гігієною, яка вивчає і визначає санітарно-гігієнічні умови життя учнів. Організація навчального процесу залежно від віку, стану здоровя, та ряду інших факторів.

80. Моральні та комунікативні вимоги до керівника.

Ефективність роботи керівників залежить від різних чинників, зокрема і від дотримання ними певних вимог. Передусім це вимоги до результатів праці і вимоги до поведінки.

У процесі управлінської діяльності керівник пізнає вимоги, зумовлені різними зовнішніми і внутрішніми чинниками.

Характеризуючи моральні вимоги керівника ми визначаємо його ставлення до людей, до роботи і до себе. До моральних вимог відносяться: 1) чуйність – насамперед увага до людей, до їх інтересів, почуттів, переживань; 2) скромність – вміння робити багато доброго і корисного для людей, колективу і при цьому не виставляти власного „я”, не підкреслювати значущості власної особистості; 3) совість – загострене почуття особистої відповідальності перед людьми; 4) товариськість - взаємна солідарність. Також сюди ще можна віднести порядність, тактовність, чесність. У підлеглих повинна бути довіра до моральних якостей керівника.

Комунікативні вимоги до керівника базуються на психологічній та соціальних основах. Суттєвою їх ознакою є адекватність ціллям і завданням управління.

У керівника повинна бути розвинена комунікативна здібність, яка знаходить свій прояв у налагодженні сприятливих взаємовідносин між працюючими, що забезпечує успішну колективну діяльність та знаходження в ній свого місця кожним учасником трудового процесу. Якщо ж комунікативні здібності керівника співпадають із здібностями до лідерства, то це є передумовою формування успішного менеджера. Умовою ефективної діяльності керівника є добре розвинуте стратегічне мислення, уміння заглянути на багато років вперед.

Керівник повинен ефективно спілкуватися з своїми підлеглими та

партнерами. Уміння проводити ділові переговори – одна з основних складових професійної діяльності керівника, що визначає його особистий успіх. Спілкування керівника – це процес передачі і одержання інформації, за рахунок чого відбувається вплив на вчинки і стан колективу.