Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічний іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

70. Категорії педагогіки.

Основні педагогічні поняття, що виражають наукові узагальнення, прийнято називати також педагогічними категоріями. До основних педагогічних категорій належать виховання, навчання, освіта.

Виховання – цілеспрямований та організований процес формування особистості.

У педагогіці поняття “виховання” вживається у широкому й вузькому соціальному значенні, а також у широкому й вузькому педагогічному значенні.

У широкому соціальному значенні виховання – це передача накопиченого досвіду від старших поколінь до молодшого. Під досвідом розуміються відомі людям знання, уміння, способи мислення, моральні, етичні, правові норми – словом, усе створене у процесі історичного розвитку, духовна спадщина людства.

У широкому педагогічному значенні виховання – це спеціально організований, цілеспрямований і керований вплив колективу, вихователів на учня з метою формування у нього заданих якостей, що здійснюється у навчально-виховних установах й охоплює весь навчально-виховний процес.

У вузькому педагогічному значенні виховання – це процес і результат виховної роботи, спрямованої на вирішення конкретних виховних задач.

Навчання – це спеціально організований, цілеспрямований і керований процес взаємодії вчителів і учнів. Його ціль – засвоєння знань, умінь, навичок, формування світогляду; розвиток розумових сил і потенційних можливостей учнів; закріплення навичок самоосвіти.

Основу навчання становлять знання, уміння, навички, що виступають із боку викладача в якості вихідних (базових) компонентів змісту, а з боку учнів – як продукти засвоєння.

Освіта – результат навчання. У буквальному значенні вона означає формування образу добре навченої, вихованої, інтелігентної людини. Освіта – система накопичених у процесі навчання знань, умінь, навичок, способів мислення, якими оволодів той, кого навчали. Саме система, а не обсяг (набір) розрізнених відомостей. Одержання освіти свідчить про оволодіння заданим обсягом систематизованих знань, умінь, у певній галузі й досягненні необхідного для виконання професійних дій рівня самостійного мислення.

Головні критерії освіченості – системність знань і системність мислення, що проявляються у тім, що людина здатна самостійно відновлювати відсутні ланки у системі знань за допомогою логічних міркувань.

У живому педагогічному процесі ці педагогічні категорії взаємопов”язані та взаємозумовлені. Як у широкому соціальному, так і в широкому педагогічному значенні виховання охоплює навчання та освіту. Закономірністю навчального процесу є виховуючий характер навчання.