Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічний іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

67. Психологія діяльності.

Д-ть - це форма активного ставлення суб”єкта до дійсності, спрямована на досягнення свідомо поставлених цілей і пов”язана із створенням суспільно значимих цінностей або освоєнняя соц-го досвіду.

Більш загальною категорією, за допомогою якої визначається д-ть, виступає загально психологічне поняття “відносини”. Д-ть – це не тільки одна з форм відносин; це дуже спецефічна форма відносин, що має дві основні ознаки. По-перше, це відносини продуктивного типу, що припускає одержання деякого результату. Він може бути представлений, однак, не тільки у формі якого-небудь продукту (вибору, цінності й ін.), але й у вигляді освоєння людиною тих або інших знань, умінь, інших форм соц-го досвіду. Тим самим вказується на наявність трьох основних типів д-ті – не тільки власне трудової, але також й ігрової, і навчальної. По-друге, д-ть – це відносини, що регулюються усвідомлювальною ціллю як ідеальним образом майб-го результату. Ціль виступає так званим системостворюючим фактором д-ті, тобто головним критерієм визначення її змісту, структури й динаміки. І у цьому полягає найвіжливіша відмінність д-ті від інших форм активності людини. Зміст д-ті визначається саме ціллю.

Д-ть – це цілеспрямована активність, що реалізує потреби суб”єкта.

Поряд із цими аспектами існують інші, також найвіжливіші загальнопсихологічні властивості д-ті:

1)Предметність д-ті. Об”єкти зовнішнього світу не безпосередньо впливають на суб”єкт, а лише будучи перетвореними у процесі д-ті, завдяки чому досягається більша адекватність їхнього відображення у свідомості. Д-ть, у свою чергу, спрямована на повний “зовнішній” стосовно суб”єкта об”єкт, що виділяється ним як предмет своєї цілеспрямованої активності.

2)Суб”єктність д-ті. Д-ть завжди соціально обумовлена, а виходить зв”язана зі значеннями, зафіксованими у схемах, знараддях дії, у поняттях мови, соц-х роллях і нормах. Ознака суб”єктності д-ті виражається в її обумовленості всім минулим досвідом людини, її потребами, цілями й мотивами, які визначають спрямованість і вибірковість д-ті.

3)Адаптивність д-ті,тобто здатність до гнучких перебудов і трансформацій при зміні умов її реалізації.

4)Системність д-ті. Д-ть є не сумою своїх компонентів, а ії організованою цілісністю. При цьому особливо важливо те, що у д-ті як цілісності виникають такі нові властивості, яких немає ні в окремих її компонентах, ні в їхній простій сумі, - так звані системні якості д-ті. Д-ть є однією з найбільш складних серед відомих зараз систем.

Д-ть – це активна взаємодія людини із середовищнм, у якому вона досягає свідомо поставленої цілі, що виникла в результаті появи у неї певної потреби, мотиву.

Структура д-ті:

Нестача – Потреба – Мотив – Ціль – Дія – Результат – Оцінка

Для кожної д-ті характерна наявність цілі, можна передбачати результат д-ті, що досягається деякими способами. Всі ці елементи пов”язана один з одним. Однак цілі передують деякі детермінанти, такі як нестача, потреби, мотиви.

Дія має подібну до д-ті структуру: ціль – мотив, спосіб – результат. Розрізняють дії: сенсорні (дії за сприйняття об”єкта), моторні (рухові дії), вольові, розумові, дії пам”яті, зовнішні предметні і розумові.

зауваження. Почуття відповідальності виховують, залучаючи слаб­ших учнів, студентів до наслідування прийомів роботи си­льніших. Можна також колективно проаналізувати скла­дне завдання. При цьому педагог повинен не лише вису­вати вимоги, а й перевіряти їх виконання.