Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічний іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

34. Мислення. Класифікація мислення по ступеню розгорнутості.

Мислення – процес узагальненого опосередкованого відображення й пізнання явищ дійсності в їхніх істотних ознаках і взаємозв’язках між ними. Мислення розвивається від конкретних образів до досконалих понять, що позначені словами. Завдяки мисленню людина пізнає закони природи і суспільства, здатна планувати й керувати діяльністю, має можливість керувати собою й іншими.

Особливості мисленнєвого відображення дійсності є такими:

  • мислення виражається в опосередкованому характері мисленнєвого відображення дійсності;

  • мислення відображає істотні ознаки, які виражають сутність предметів і явищ, їхні причинно-наслідкові залежності;

  • мислення має узагальнений характер відображення.

Мислення людини нерозривно пов'язано з мовою, яка є знаряддям формування і способом існування думки, оскільки у слові закріплюється нагромаджений пізнавальний досвід, який людина в разі потреби використовує. Мислення формується й функціонує на основі практичної діяльності, що починається з почуттєвого пізнання і далеко виходить за його межі.

Мислення є підвалиною свідомої діяльності особистості, формуван­нями її розумових та інших властивостей. Рівень його розвитку визначає, наскільки людина здатна орієнтуватися в навколишньому світі, як вона опановує обставини і себе.

За характером проблем, що вирішуються, мислення буває практичним і теоретичним. За ступенем новизни продукту розумової діяльності мислення поділяють на продуктивне (творче) і репродуктивне.

За розгорнутістю в часі мислення буває дискурсив­ним та інтуїтивним.

Дискурсивне мислення. Будучи завжди розгорнутим у часі, виявляється в логічних строго послідовних мірку­ваннях, має чітко виражену послідовність етапів і висо­кий рівень усвідомлення, що базується на обґрунтованості попередніх суджень.

Інтуїтивне мислення. Відбувається дуже швидко, є згорнутим і мало усвідомленим, без чіткого вираження етапів. Воно схоже на раптовий акт пізнання, що здійс­нюється без достатніх логічних підстав. Таким є миттєво знайдений спосіб розв'язування задачі, над якою тривалий час марно міркували.

35.

закріплення (дослідницька і, частково, пошукова діяльність студентів на семінарських, практичних, лабораторних заняттях), на етапі творчого застосування знань у системі НДРС, у процесі виконання курсових і дипломних робіт.