Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічний іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

83. Делегування повноважень в процесі управління.

Делегування повноважень – це процес передавання керівником завдань і повноважень, необхідних для виконання, підлеглому, який бере на себе відповідальність за їх виконання. Воно є засобом за допомогою якого керівництво розподіляє серед співробітників численні завдання, які повинні виконуватись для досягнення мети організації. За допомогою делегувань встановлюються формальні відносини та посадові зв’язки працівників організації. Саме вони слугують основою упорядкування спільної діяльності підрозділів і забезпечують можливості координаційної роботи орг-ції.

Якщо завдання не делегується іншими працівниками, то керівник змушений виконувати його сам.

Делегув. повноважень охоплює: передавання повноважень, прийняття відповідальності, підзвітність. Воно призведе до позитивних наслідків за умов зваженого узгодження цих складових.

Цей процес відбувається так: спочатку керівник передає відповідальність або доручає підлеглому конкретне завдання. Передавання відповідальності може передбачати інструктування підлеглого як підготувати звіт, аж до призначення особи виконавцем обов’язків керівника завдання. Разом з відповідальністю особа також отримує повноваження. Керівник може надати підлеглому право офіційно вимагати потрібну інформацію з конфіденційних джерел або керувати групою інших робітників.

На завершення керівник визначає звітність для підлеглого, тобто підлеглий приймає зобов’язання вирішити завдання поставлене керівником.

Повноваження, що передаються підлеглим бувають трьох типів:

лінійні, функціональні, штабні.

84.Процес навчання(охарактеризуйте етапи,компоненти;доведіть двосторонність та перманентність цього процесу).

Навчання – цілеспрямоване зазделегідь сроектована взаємодія викладання та учіння.В поцесі якої здійснюється:1)освіта – передача системи знань,формування знань,умінь,навичок та світоглядних ідей,якими оволодіває студент.2)розвиток- розгорнутий у часі кількісних і якісних змін в організмі і механізмі людини ,мисленні,почутті,поведінці.Розвиток відбувається на 3-х рівнях:біологічному,психологічному,соціальному.3)виховання – підготовка гармонійно-розвинутої особистості до життя.Етапи і компоненти процесу навчання і їх двосторонність та перманентність (див. шпору 9)

85. Модель освіти як державно-відомчої організації.

Модель освіти як державно-відомчої організації – система освіти розглядається структурами державної влади, як самостійний напрямок поряд з іншими галузями народного господарства будується вона на відомчому принципі з жорстким централізованим визначенням мети, змістом освіти, номенклатури навчальних закладів і навчальних дисциплін в рамках того чи іншого типу освітньої системи при цьому навчальний заклад однозначно підкорюється і контролюється адміністративними соціальними органами.