Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічний іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

4. Особистість та колектив.

Колектив — це група об'єднаних загальними цілями і задачами людей, що досягла в процесі соціальне значимої спільної діяльності високого рівня розвитку'.

Російський психолог р.с.нємов вважає, що психологічно розвиненою, як колектив, можна вважати таку малу групу, в якій склалася диферен­ційована система різних ділових і особистісних взаємовідносин, що побудовані на високій моральній основі. Такі відносини можна назвати колективістськими.

Колективістські відносини характеризуються таким поняттями, як моральність, відповідальність, відкритість, контактність, організованість, ефективність та інформованість.

Моральність означає побудову відносин як в межах колективу, так і поза ним, на основі норм і цінностей загальнолюдської моралі.

Відповідальність — це добровільне прийняття колективом моральних та інших обов'язків за долю кожної людини перед суспільством.

Під відкритістю колективу розуміють здатність встановлювати і підтримувати хороші взаємовідносини з іншими колективами, а також з новими членами свого колективу.

Контактність означає хороші особисті, емоційно сприятливі взаємовідносини між членами колективу. Саме ця характеристика забезпечує найбільш сприятливий психологічний клімат, від якого Істотно залежить ефективність діяльності колективу.

Організованість виявляється у вмілій взаємодії членів колективу. Від організованості безпосередньо залежать результати діяльності колективу.

Інформованість передбачає знання всіма членами колективу стану справ у колективі, що є також однією з умов успішної роботи колективу.

Ефективність — це успішне вирішення колективом тих задач, які стоять перед ним

Групові процеси в колективі мають багаторівневу структуру, ядром якої є спільна діяльність, обумовлена соціальне значимими цілями.

Перший рівень структури колективу утворюють ставлення його членів до змісту і цінностей колективної діяльності, що забезпечують його згуртованість як ціннісно-орієнтаційну єдність.

Другий рівень — міжособистісні стосунки, опосередковані спільною діяльністю.

Третій рівень — міжособистісні стосунки, опосередковані ціннісними орієнтаціями, що не пов'язані з спільною діяльністю1.

На шляху до колективу малі групи проходять етапи, зазнаючи не лише прогресивних змін щодо психології, а й переживаючи своєрідні кризові стани. Так, на початку становлення, як правило, спостерігається підйом,

супроводжується мажорним настроєм, активністю, ентузіазмом. Люди ще мало знають один одного, новизна ситуації, перші сприятливі взаємні враження членів групи створюють у них емоційно-позитивний настрій, який і позначається на психологічному кліматі.

Згодом група все більш включається в спільну діяльність, а її члени в процесі ділових стосунків виявляють один в одного не лише кращі риси, а й значні вади, що були не так помітні спочатку. Перепони у взаєморозумінні понижують їх задоволеність співпрацею, що відповідно впливає на загальний емоційний настрій. Він тимчасово знижується, а відтак назріває конфліктна ситуація.