Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологічний іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

52. Уява, як психічний процес.

Уява – це психічний процес, що полягає в створенні нових образів шляхом переробки матеріалу сприйняття й уявлень, отриманих у попередньому досвіді. Уява є необхідним елементом творчої д-сті людини, що виражається в побудові образа майбутніх продуктів праці, а також забезпечує створення програми поведінки в тих випадках, коли проблемна ситуація характеризується невизначеністю. Уява орієнтує людину в процесі д-сті, тому що створює психічну модель кінцевого й проміжного продуктів праці, що і сприяє їх предметному втіленню. Уява тісно зв’язана з мисленням (дозволяє передбачити майбутнє). Уява працює на тім етапі пізнання, коли невизначеність ситуації дуже велика. За допомогою уяви формуються такі морально-психологічні якості особистості як почуття відповідальності, патріотизм, наполегливість, гуманність, чуйність, цілеспрямованість.

Уява буває пасивною (сновидіння, мрії) та активною. У свою чергу активна уява підрозділяється на відтворюючу (репродуктивну) і творчу (конструктивну). Обидва види уяви одержують будівельний матеріал від уявлень. На основі репродуктивної уяви створюється багато творів мистецтва, у яких відтворюється колись бачене або чуте з більшою чи меншою точністю. Творча уява дозволяє створювати нові образи на основі комбінації колишніх уявлень, нові наукові теорії на основі раніше висловлених гіпотез.

Уява народилася в процесі праці і супроводжує її. Від творчої гри уяви потрібно відрізняти просту мрійність. Мрія – різновид уяви. Аналіз і синтез в уяві мають інші напрямки і проявляють при активному процесі оперування з образами інші тенденції, ніж процеси сприйняття, пам’яті й мислення. Уява, фантазії – це відображення реальної діяльності в нових, несподіваних, незвичних сполученнях і зв’язках. Творчий процес передбачає виникнення безлічі асоціацій. Специфічна особливість творчої уяви полягає в тім, що вона відхиляється від звичного ходу асоціацій, підкоряючи його тим емоціям, думкам, прагненням, що переважають у даний момент у психіці творця.

Уява належить до вищих пізнавальних процесів. Уяву породжують потреби, які виникають у житті людини, і насамперед потреба змінити ті чи інші предмети навколишнього світу. Функції уяви полягають у:

- створенні програми поведінки людей, коли проблемна ситуація не визначена;

- створенні образів об’єктів з опорою на схеми, графіки карти;

- створенні принципово нових предметів і явищ.

Коли в уяві людини створення нових образів не кероване спеціальною метою, уява має мимовільний характер. Її зумовлюють потреби і почуття. Коли людина ставить спеціальну мету створити образ того чи іншого об’єкта, уява набуває довільного характеру.

53.