Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

1. Пляскіна А.І. Виробництво молочної продукції Херсонської області в умовах інтеграційних процесів// Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки.- 2009.- №4, Т.3.- С. 86-89.

2.Фінансова звітність ВАТ «Cірогозький завод масла та сухого молока».

УДК 339.138

К.В. ГЕРАСИМЕНКО

Ю.О. БУРЕНКО к.е.н., асис.,

Удосконалення товарної політики, як елемент маркетингової діяльності пп«комплектавтодор»

Проведено аналіз маркетингової діяльності підприємства, визначено фактори, що найбільше впливають на товарну політику підприємства, надано рекомендації щодо удосконалення товарної політики.

Вступ. Головною умовою реалізації концепції маркетингу є вміння учасників ринку запропонувати товар з набором характеристик, які в найширшому розумінні задовольнять існуючі і приховані потреби покупців. Виходячи з цього, товарна політика є основою впровадження принципів і методології маркетингу у практичну діяльність підприємства. Основним завданням товарної політики є створення такого товару чи послуги і таке управління ними, щоб інші елементи маркетингової діяльності або були непотрібні взагалі, або ж використовувалися мінімально як допоміжні для досягнення поставлених фірмою цілей. Товарна політика передбачає певний курс дій товаровиробника або наявність у нього наперед обдуманих принципів поведінки. Вона покликана забезпечити прийняття рішень стосовно формування асортименту й управління ним; підтримання конкурентоспроможності товару на певному рівні; знаходження для товарів оптимальних товарних ніш (сегментів); розробка та реалізація стратегії упаковування, маркування, обслуговування товарів.

Дане питання розглядалось вітчизняними та зарубіжними вченими. В працях Т. Левіта, Ф. Котлера, Діксона Р. П. Герасимчук В. Г, Гончарова С. М., Назарова К. О., Брагина Л.А. розглядається сутність маркетингової політики підприємства, організаційні форми маркетингу, аналіз товарної політики, поняття товарного асортименту, тощо. Незважаючи на вагомі напрацювання, залишаються проблеми, що потребують спеціального наукового аналізу.

Метою роботи є повне удосконалення товарної політики, як елемент маркетингової діяльності, а також розрахунок заходів щодо його вдосконалення, на прикладі ПП «Комплектавтодор».

Основний розділ. Для досягнення поставленої мети необхідно:

  • розглянути теоретичні основи маркетингової товарної політики підприємства;

  • провести аналіз основних техніко-економічних покзників ПП «Комплектавтодор»;

  • виявити тенденції його подальшого функціонування; надати рекомендації заходів щодо вдосконалення товарної політики діяльності ПП «Комплектавтодор».

Маркетингова товарна політика – це комплекс заходів, у межах яких один чи декілька товарів використовуються як основні інструменти виробничо-збутової діяльності підприємства.

Застосування принципів товарної політики дозволить підприємству зосередити зусилля на вирішенні пріоритетних напрямків, запобігти марнуванню часу і коштів на безперспективні аспекти діяльності.

ПП “Комплектавтодор ” працює на ринку виробництва дорожних знаків з понад 20 років. Місія підприємства - задоволення потреб ринку з виробництва дорожніх знаків, виконання дорожньо-будівельних робіт шляхом використанням високоефективних технологій, кваліфікованого персоналу, грунтуючись на розвитку традицій підприємства в області новацій, якості, культури виробництва і взаємин між людьми.

Аналіз форми звітності «Баланс» та «Звіт про фінансові результати» показав, що в 2008 році показники рентабельності продажів і рентабельність діяльності мали низький рівень – 9,6% і 10,6% . Проте, в 2009 році відбулося збільшення показників рентабельності на 11,1% і 15,6 % відповідно по рентабельності діяльності і рентабельності продажів.

Така ситуація пояснюється тим, що показник витрат на 1 гривню реалізованої продукції зменшився всього на 11 копійок або на 12%, що і зробило позитивний вплив на зростання показників рентабельності ПП «Коплектавтодор».

За даними балансу підприємства, розрахунок коефіцієнта накопичення запасів склав в 2008 року 0,6 в 2009 року 0,7. Коефіцієнт менше 1, що свідчить про сприятливу структуру запасів підприємства, про відсутність зайвих і непотрібних виробничих запасів, виправданому зростанні залишків незавершеного виробництва.

Найбільшу частку в асортименті підприємства займає виробництво дорожніх знаків і складає 56%, на другому місті займає дорожня розмітка – 12%.Частка решти асортиментних груп продукції не перевищує 7%. Показник широти асортименту – 0,2 (20%), говорить про те, що підприємство використовує не всі можливості своїх постачальників. Показник глибини асортименту дорівнює 0,991 і показує, що в даний час глибина асортименту достатньо висока. Показник стійкості асортименту за наслідками поквартальних перевірок за 2009 рік показав, що асортимент реалізовуваних товарів достатньо стійкий, коефіцієнт стійкості рівний 0,96. Це може говорити не тільки про добру організацію виробництва, але і про те, що багато позицій асортименту користуються недостатнім попитом.

Для успішного розвитку товарної політики важливу роль відіграє управління асортиментом, головною метою якого є його оптимізація. У процесі оптимізації здійснюється вплив на основні характеристики асортименту: широта, глибина та стійкість, тому слід детально спостерігати за цими показниками.

Висновки. Для удосконалення товарної політики, необхідно розробити комплекс заходів впливу на споживачів, на попит, на ринок для досягнення максимальної контрольованості сфери реалізації. У якості заходів щодо перспектив розвитку - збільшення збуту за рахунок оптимізації структури асортименту, створення служби сервісу, вдосконалення цінової політики підприємства, тощо.