Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Удосконалення управління матеріальними запасами на підпрємстві

В роботі розглянуто загальні характеристики матеріальних запасів підприємства; проаналізована діяльність ТОВ „Авто-Електромаш”; показано підходи до вирішення визначених проблем.

Вступ. Головною передумовою успішного здійснення виробничого процесу, як головної ланки діяльності господарського суб'єкту, є наявність та раціональне використання виробничих запасів.

Тема управління матеріальними запасами є і буде завжди актуальною, так як економічні перетворення, що здійснюються в Україні, нерозривно пов'язані з пошуком принципово нових методів організації виробництва. В сучасних умовах система функціонування підприємств супроводжується безперервним кругообігом ресурсів, значне місце в яких займають матеріальні запаси. Ефективне їх використання призведе до зменшення витрат, собівартості продукції, підвищення рентабельності, матеріального та фінансового становища підприємства.

Мета роботи – аналіз сучасного стану та розгляд методів прийняття господарських рішень по удосконаленню управління матеріальними запасами на підприємстві.

Основний розділ. Для детального аналізу роботи підприємства необхідно розглянути наступні питання:

  1. Дослідження теоретичних аспектів планування діяльності підприємства.

  2. Аналіз техніко-економічні показники діяльності ТОВ „Авто-Електромаш”;

  3. Оцінка ефективності використання запасів на ТОВ „Авто-Електромаш”

На рівні фірм запаси відносяться до числа об’єктів, що вимагають великих капіталовкладень, і тому являють собою один з факторів, що визначають політику підприємства і впливають на рівень обслуговування в цілому. Однак багато фірм не приділяють цьому належної уваги і постійно недооцінюють свої майбутні потреби в наявних запасах. У результаті цього фірми звичайно зіштовхуються з тим, що їм приходиться вкладати в запаси більший капітал, ніж передбачалося, тому важливим є управління запасами.

В роботі розглядаємо ситуацію, що склалася на ТОВ «Авто-Електромаш». Так на аналізованому підприємстві період обороту виробничих запасів в 2009 році склав 9 днів, що на 2 менше ніж у попередньому, період обороту готової продукції та період обороту запасів аналогічно зменшились на 1 та 9 днів відповідно. Разом з цим коефіцієнти оборотності збільшилися, що свідчить про зростання ефективності використання матеріальних запасів.

Ефективність матеріальних запасів пов’язана зі збільшенням оборотності матеріальних запасів при зменшенні періоду обороту матеріальних запасів на підприємстві.

В роботі розглядається впровадження моделі управління запасами на підприємстві EOQ, яка надає можливість розрахувати оптимальний обсяг замовлення чи поставки. Ідея використання базової моделі EOQ (Economic Ordering Quantity), тобто, моделі оптимального рівня запасів, полягає в визначенні такого рівня запасів, підтримання якого мінімізує сукупні витрати на управління ними.

Висновки. Запаси відіграють як позитивну, так і негативну роль в економіці в цілому і в окремих організаціях бізнесу. Позитивна роль запасів полягає в тому, що вони забезпечують безперервність процесу виробництва і збуту, являючись своєрідним буфером, що згладжує непередбачені коливання попиту, збої в поставках і виробничому процесі, підвищують надійність логістичного менеджменту.

Негативною стороною запасів матеріальних ресурсів є те, що в них заморожуються (іммобілізуються) значні фінансові ресурси і обсяги товарно-матеріальних цінностей, які могли б бути використані суб’єктами підприємництва на інші цілі, наприклад, інвестиції в нові технології, маркетинг, підвищення продуктивності праці і т.п. Окрім того, великі рівні запасів готової продукції гальмують покращення її якості, так як підприємства, фірми перш за все зацікавлені в їх реалізації до інновацій в якість.