Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

1. Базилевич. В.А. Теорія інвестицій. – К.: Четверта хвиля, 2005. – 248 с

2. Федоренко В. Г. Інвестування. Зайнятість. — К.: Науковий Світ, 2002.

УДК 332.146.3

А.С.РЕМІЗ

Н.М.ОЛІЙНИК

Шляхи удосконалення структури фонду оплати праці

Проведено дослідження динаміки витрат на оплату праці, формування та структури фонду оплати праці на підприємстві, запропоновані шляхи удосконалення структури фонду оплати праці.

Вступ. Дослідження, проведене в роботі, дає можливість зробити такі висновки: рівень заробітної плати залежить не тільки від розвитку суспільного виробництва, а й від ефективності праці окремих працівників. Тому поряд із нормуванням праці і тарифікацією робіт важливе значення має впровадження в економічні розрахунки раціональних форм і систем нарахування заробітної плати, які реально відбивають міру праці й міру її оплати.

Мета роботи – дослідження стану оплати праці на конкретному об'єкті, проаналізувати діючі системи і форми оплати праці, з'ясувати їх недоліки, причини незадоволеності працівників своєю заробітною платнею.

Основна частина. Для досягнення поставленої мети необхідно розглянути наступні питання: значення та роль оплати праці на підприємстві; аналіз ефективності використання оплати праці на ТОВ «Авто-Електромаш»; шляхи удосконалення структури фонду оплати праці.

Одна з найбільш актуальних проблем України на сьогоднішній день – це підвищення ефективності виробництва за рахунок удосконалення політики оплати праці. Необхідно з'ясувати причини і намітити можливі шляхи і заходи для виходу із економічної кризи, в тому числі за рахунок реформування системи оплати праці на підприємстві.

ТОВ «Авто-Електромаш» – підприємство по виробництву електро-устаткування для двигунів та транспортних засобів.

Аналіз динаміки витрат на оплату праці на ТОВ «Авто-Електромаш» за період 2005-2010 р.р. показав, що найбільший розмір витрат на оплату праці на ТОВ «Авто-Електромаш» мав місце в 2005 році. У період з 2005 по 2010 р.р. спостерігається тенденція зменшення витрат на оплату праці: в 2010 році розмір витрат на оплату праці зменшився порівняно з 2005 роком на 10837 тис. грн. або на 94,6 % і склав 614 тис. грн. Проте у порівнянні з 2009 роком витрати на оплату праці зросли на 102 тис. грн. або на 19,9 %. Крім 2010 року збільшення витрат на оплату праці порівняно з попереднім роком спостерігається ще в 2008 році порівняно з 2007 роком: витрати на оплату праці зросли на 185 тис. грн. або на 33,4 %. Взагалі, у період з 2005 по 2010 р.р. (крім 2009 р.) спостерігається уповільнення абсолютного значення 1 % приросту. У період з 2005 по 2010 роки витрати на оплату праці на ТОВ «Авто-Електромаш» щорічно зменшувалися в середньому на 44,3 %.

Аналіз формування фонду оплати праці показав, що на ТОВ «Авто-Електромаш» в 2010 році порівняно з 2008 роком спостерігається абсолютна економія коштів на заробітну плату в розмірі 125 тис. грн. Проте у порівнянні з попереднім 2009 роком в 2010 році на ТОВ «Авто-Електромаш» спостерігається перевитрата коштів на заробітну плату в розмірі 102 тис. грн.

Однак, слід зауважити, що абсолютна перевитрата (економія) фонду оплати праці без урахування змін обсягу виробництва продукції не дає можливості оцінити ефективність використання коштів на оплату праці. Оскільки фонд оплати праці промислово-виробничого персоналу тісно пов'язаний з обсягом виробництва продукції та продуктивністю праці, то доцільно визначити відносну економію (перевитрати) фонду заробітної плати.

Розрахунки відносної економії (перевитрати) фонду заробітної плати показали, що на ТОВ «Авто-Електромаш» в 2010 році порівняно з 2008 роком спостерігається відносна економія коштів на заробітну плату в розмірі 115 тис. грн. Проте у порівнянні з попереднім 2009 роком в 2010 році на ТОВ «Авто-Електромаш» спостерігається перевитрата коштів на заробітну плату в розмірі 28 тис. грн..

Аналіз структури фонду оплати праці показав, що найбільша питома вага в загальному фонді заробітної плати на ТОВ «Авто-Електромаш» як в 2009 році, так і в 2010 році припадає на змінну частину оплати праці (81,4 % та 79,2% відповідно в 2009 та 2010 роках), а найменша питома вага припадає на постійну частину оплати праці робітників (18,6 % та 20,8 % відповідно в 2009 та 2010 роках). Значна питома вага змінної частини фонду оплати праці порівняно з постійною частиною фонду заробітної плати свідчить про прогресивну структуру фонду оплати праці на ТОВ «Авто-Електромаш», тобто це – позитивний фактор. Проте зменшення питомої ваги змінної частини фонду оплати праці за рахунок зростання питомої ваги постійної частини фонду заробітної плати, яке спостерігається на підприємстві – це негативний фактор. Таким чином, проблема удосконалення структури фонду оплати праці для ТОВ «Авто-Електромаш» є актуальною.

Висновок. З метою удосконалення структури фонду оплати праці на підприємстві, необхідно збільшити питому вагу змінної частини фонду оплати праці за рахунок зменшення питомої ваги постійної частини фонду заробітної плати. Ефективність використання трудових ресурсів залежить від ефективності використання коштів на оплату праці. Для удосконалення стимулювання працівників керівництву потрібно вирішувати такі завдання, як зниження рівня незадоволеності персоналу невисокою заробітною платою, удосконалення регуляторів мотивації, які реально підвищать трудову активність працівників.