Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

1. Субботович Ю.Л. Прибуток - регулятор господарської діяльності підприємницьких структур / Субботович Ю.Л. // Фінанси України. - 2001. - № 12.

2. Бойчик І.М. Економіка підприємства / Бойчик І.М. - Київ: “Атіка”, 2003. - 480 с.

УДК 65.012.2;658.513.2/.5

Р. В. АЛЬОХІН

Н. О. МИХАЙЛЕНКО

Удосконалення планування виробництва і збуту продукції

Проведено аналіз ефективності планування обсягів виробництва і збуту продукції на ЗАТ «Акумуляторний завод «САДА», запропоновано шляхи підвищення ефективності системи планування, що збільшить рівень використання збутового потенціалу підприємства.

Вступ. Перехід України до ринкових відносин, багато в чому, залежить від функціонування матеріальної основи економіки – підприємства. На рівні підприємства створюється суспільний продукт та надаються відповідні послуги, тобто фактично існування підприємств забезпечує існування усієї економічної системи держави як такої.

Мета роботи – розробка науково обґрунтованих пропозицій щодо визначення шляхів удосконалення системи планування виробництва та збуту продукції ЗАТ «Акумуляторний завод «САДА».

Основна частина. Відповідно до поставленої мети були розглянуті такі питання: сутність та економічне значення планування виробництва і збуту продукції підприємства; визначення попиту на продукцію підприємства; аналіз ефективності планування виробництва і збуту продукції підприємства; шляхи підвищення ефективності планування виробництва і збуту продукції підприємства.

Розробка плану виробництва і продажу продукції є в ринкових умовах провідним завданням комплексного планування соціально-економічного розвитку підприємства.

Планування виробництва продукції, товарів і послуг має задовольняти на всіх діючих підприємствах конкретні потреби покупців, замовників чи споживачів і бути тісно пов'язаним з розробкою загальної стратегії розвитку фірми, проведенням маркетингових досліджень, проектуванням конкурентоспроможної продукції, організацією її виробництва і реалізації, а також виконання інших функцій і видів внутрішньогосподарської діяльності.

Планування виробництва і реалізації продукції на вітчизняних підприємствах являє собою процес розробки і виконання основних показників річного плану, що включають передбачення потреб ринку на найближчу та віддалену перспективу. Для цього необхідні вибір і обґрунтування найважливіших напрямків виробничої та підприємницької діяльності, встановлення обсягів виробництва та продажу товарів, розрахунок потреби всіх видів економічних ресурсів. У свою чергу це передбачає забезпечення збалансованості виробничої програми і виробничої потужності, конкретизацію обсягів і термінів виконання робіт та послуг, оперативне регулювання виробничої діяльності та коригування вихідних планових показників і т.п.

Закрите акціонерне товариство "Акумуляторний завод "САДА" – це підприємство, що спеціалізується на випуску стартерних свинцево-кислотних акумуляторних батарей (АКБ) для всіх видів легкових та вантажних автомобілів, а також сільськогосподарської техніки. За останні роки обсяги виготовленої та реалізованої підприємством продукції постійно зростають.

Так, на ЗАТ "Акумуляторний завод "САДА" у 2010 році збільшився обсяг виготовленої продукції на 27 737 умовних АКБ, що на 24,32% більше ніж у 2009 році.

Для визначення ефективності системи планування обсягів реалізованої продукції було проаналізовано попит на продукцію підприємства. В 2010 році потенціал збуту підприємства (максимально можливий обсяг збуту продукції підприємства) склав: в натуральному вираженні – 174 991 умовних АКБ; в грошовому вираженні – 51 364 тис. грн., що на 24,05% більше, ніж у 2009 році.

В 2010 році запланований обсяг реалізованої продукції склав: в натуральному вираженні – 146 551 умовних АКБ; в грошовому вираженні – 43016 тис. грн., що на 26,64% більше, ніж в 2009 році. В 2010 році фактичний обсяг реалізованої підприємством продукції склав: в натуральному вираженні – 139 223 умовних АКБ; в грошовому вираженні – 40 865 тис. грн., що на 24,41% більше ніж у 2009 році. Підприємство в 2010 році виконало план збуту продукції на 94,98%, що на 1,72% менше, ніж в 2009 році. Отже, підприємство в 2010 році реалізувало свій збутовий потенціал на 79,56%, що на 0,23% більше ніж в 2009 році.

Вдосконалення системи планування виробництва і збуту продукції дозволить підприємству повніше використовувати свій збутовий потенціал, задовольняти більше споживчих потреб, отримувати більше прибутків, розширювати свою частку ринку, що забезпечить стабільний розвиток підприємства у майбутньому.

Внаслідок вдосконалення системи планування очікується використання підприємством збутового потенціалу на рівні понад 90%, що викличе зростання обсягів реалізованої продукції в 2011 році: в натуральному вираженні – на 22654 умовних АКБ; в грошовому вираженні – на 6 649 тис. грн.

Висновок. З метою підвищення ефективності діяльності підприємства ЗАТ "Акумуляторний завод "САДА" слід здійснити ряд дій щодо підвищення ефективності функціонування системи планування виробництва і збуту продукції. Запропонований захід є економічно ефективним та вигідним, так як підприємство збільшить обсяги реалізованої продукції та рівень використання збутового потенціалу.