Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

1. Василенко В.А. Теорія і практика розробки управлінських рішень/ Василенко А.В. – К.: ЦУЛ, 2009. - 420 с.

2. Теребух А. Визначення механізму впливу управлінських рішень на господарську діяльність підприємств // Актуальні проблеми економіки. -2003. -№ 6. - с.37-42.

УДК 74. 331.2

О.К набутовська

Д.О.КАРЛЮКА

Посилення мотиваційного характеру заробітної плати робітників тов «гєнстрой лтд»

Вступ. Праця є основою існування людини, визначає її місце в суспільстві, служить однією з найважливіших форм самовираження й само актуалізації, тому вона повинна бути організована таким чином, щоб адекватно відображати ці особливості людини, забезпечувати відповідну співвідносну винагороду.

Одним з найважливіших елементів ринкової системи господарювання є наймана праця. Робоча сила найманих працівників на ринку праці виступає як товар, який має вартість.

Рівень життя працюючого населення залежить передусім від розміру заробітної плати. Адже, заробітна плата є, з одного боку, основним джерелом грошових доходів найманих працівників, основою матеріального доходу членів їхніх сімей, а з іншого – певною часткою витрат роботодавця на виробництво і найефективнішим засобом спонукання працівників до високопродуктивної і найманої праці. За сучасних умов соціально-економічного розвитку підприємств України істотно зростає актуальність проблеми підвищення рівня заробітної плати та вдосконалення механізму управління оплатою праці.

Основна частина. Основним видом діяльності ТОВ «Гєнстрой ЛТД» є будівництво багатоповерхових житлових будинків на ринку нерухомості України, із залученням інвестицій з поза і за рахунок власних коштів, впровадження компанії в будівельну галузь і отримання прибутку.

Згідно з аналізом основних техніко-економічних показників ТОВ «Гєнстрой ЛТД» об’єм реалізації у 2009 році порівняно з 2008 роком був збільшений на 235 тис.грн., що зумовило збільшення повної собівартості продукції на 66,696тис.грн. Що стосується рентабельності вона знизилась на 2,3%, а прибутк був збільшений на 168,304 тис.грн. Середня заробітна плата в целому по підприємству зросла на 85 грн., відповідно і фонд заробітної плати персоналу збільшився на 4710 грн.

На підприємстві спостерігається ріст продуктивності праці. Це відбувається через збільшення частки робітників в ТОВ «Гєнстрой ЛТД» в 2009 році, збільшення середньої кількості днів, відпрацьованих 1 робітником за рік, середньої тривалості робочого дня, а також завдяки упровадженню у виробництво сучасних нових технологій, що відповідають європейським стандартам. Це тягне за собою одночасний ріст обсягу виконуваних робіт, тому тенденція збільшення виробітку свідчить про ефективне використання трудових ресурсів на аналізованому підприємстві. На підприємстві, фактичний фонд робочого часу більше минулого року на 1075 год.

З аналізу фонду заробітної видно, що фонд оплати апарату управління зріс на 5,6% - 3750 грн., виробничого персоналу на 9,1% - 21840 грн., а невиробничого персоналу зменшився на 20880 грн., за рахунок зменшення чисельності невиробничого персоналу. Загалом по підприємству спостерігається зростання заробітної плати на 4710 грн. Було встановлено, що питома вага фонду додаткової заробітної плати в 2009 році збільшилась із 21,44% до 21,79%. В той час, як фонд основної заробітної плати зменшився з 78,56% до 78,21%. Заробітна плата одного працівника в порівнянні з попереднім періодом зменшилась середньоденна на 1,2 грн., середньогодинна на 0,49 грн., а середньорічна зросла на 240 грн.

Висновки. Для підприємства запропоновано застосовування наступних видів матеріальних стимулів: індивідуальні разові премії за особливі заслуги, перегляд заробітної плати за результатами оцінки роботи співробітника за рік, корпоративна премія за підсумками року, соціальний пакет. Також необхідно використовувати «соц. пакет», що включає оплату харчування, медичне обслуговування, забезпечення умов для занять фізкультурою і спортом.

Також запропоновано створити «банк відгулів», впровадження якого дозволить підвищити індивідуальну мотивацію співробітників, за рахунок ефекту «змагання», що сприяє підвищенню мотивації співробітників. В цілому кращі співробітники заохочуються індивідуально, виходячи з результатів роботи за певний період часу, тобто вони розуміють, за що саме їх заохочують, а інших ні; відсутній ефект «зрівнялівки», якщо б відгули виділялися рівномірно для кожного співробітника незалежно від його роботи.

Працівники, які працюють менш ефективно, мають стимул працювати краще, тому що вони усвідомлюють, що кожен місяць «результати змагання» переглядаються, що дає їм шанс «заробити» відгули.

Таким чином витрати на оплату відгулів складатиме 4,477 тис. грн. за рік, впровадження заходу дозволить отримати економічний ефект якій складатиме 13,53 тис. грн.