Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література:

1. Акіліна О.В. Аналітичний огляд ринку праці в Україні / О.В. Акіліна // Формування ринкових відносин в Україні - 2008. - №10 - С. 152–159.

2. Гаркавенко Н.О. Проблеми зайнятості та безробіття на національному ринку праці / Н.О. Гаркавенко // Формування ринкових відносин України. – 2008. - № 4 –С.168–172.

3. Фагеєнко Н.В. Соціально-економічні наслідки безробіття / Н.В.Фагеєнко // Формування ринкових відносин в Україні. – 2009 - №7–8 (№8) – С. 114–117.

4. Федоренко В.Г. Ринок праці в України та економічні тенденції в умовах світової економічної кризи / В.Г. Федоренко // Економіка та держава. – 2009. - №1- С. 4-5.

5. Фомишин С.В. Экономическая теория. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2006.

УДК 332.146.3

М.Л.ІВАЩЕНКО

О.М.РАДКЕВИЧ

Шляхи росту ефективності діяльності підприємства

Проаналізовано показники ефективності діяльності підприємства, проведено аналіз виробництва та реалізації продукції підприємства, також запропоновано шляхи підвищення ефективності діяльності підприємства.

Вступ. Оцінка ефективності діяльності підприємства необхідна для виявленні причин невиконання планових завдань та резервів підвищення ефективності роботи підприємства, також дозволяє розробити тактику поведінки на ринку, визначити слабкі та сильні сторони. Отримати повну інформацію про стан діяльності, виявити фактори та оцінити результативність угод, вміло розробити стратегію діяльності підприємства.

Метою роботи є розробка пропозицій щодо визначення шляхів росту ефективності діяльності ТОВ «Південний консервний завод дитячого харчування».

Основна частина. Для досягнення поставленої мети необхідно розглянути наступні питання: висвітлити економічні і соціальні показники ефективності виробництва; провести аналіз виробництва та реалізації продукції ТОВ «Південний консервний завод дитячого харчування». Визначити та дати характеристику типам і факторам зростання ефективності діяльності.

Ефективність виробництва - вимагає органічного поєднання і взаємодії чотирьох факторів - робочої сили, основних засобів, предметів праці і землі. Будь- яке виробництво передбачає витрати ресурсів і одержання певних результатів. Але на однакову кількість витрачених ресурсів підприємства можуть одержувати далеко не однакові за величиною результати.

Аналіз ефективності діяльності має ґрунтуватися на оцінці можливостей підприємства, щодо зростання його прибутку та рентабельності.

ТОВ «Південний консервний завод дитячого харчування» на ринку дитячого харчування з 1929 р., випускає більше ніж 30 найменувань консервів дитячого харчування та 20 видів сухих каш, які відрізняються оригінальним дизайном і чудовою якістю.

Так на ТОВ «Південний консервний завод дитячого харчування» за 2010 рік збільшив реалізацію продукції в порівнянні з попереднім періодом на 1542 тис. грн. , що становить 4,34 %. Прибуток від реалізації продукції збільшився на 1728 тис. грн., що у відсотках становить 5,3 % .

Проведено аналіз часткових показників ефективності діяльності підприємства. Середня заробітна плата зросла на 3,51 %, а рівень витрат на оплату праці в свою чергу зріс на 7,78 %. Рентабельність основних фондів, становить 17,8 % , що в порівнянні з минулим роком зменшилась на 4,4 %, що в свою чергу свідчить про не ефективне використання основних фондів. Фондовіддача за 2010 рік в порівнянні з 2009 роком зменшилась на 0,17 грн. і склала 2,28 грн.

Проведено аналіз аналіз виробництва та реалізації продукції. План виробництва за всіма видами продукції виконаний на 102,09 %, тобто він зменшився на 0,56 %, що становить 546,1 тис. грн. Виготовлення соків у порівнянні з планом - 92,1 %,а у порівнянні з з попереднім періодом- 104,36%.

Проведено аналіз витрат на підприємстві. Витрати на підприємстві в 2010 році зросли порівняно з 2009 роком на 909 тис. грн., або на 30,95%. Відбулося зростання по статтям: «оплата праці» на 273 тис. грн. в зв'язку із підвищенням заробітної плати; «відрахування на соціальні заходи» на 94 тис. грн. Проте відбулося зменшення витрат на амортизацію на 518 тис. грн., та на матеріальні витрати на 2619 тис. грн.

Технологічні нововведення, особливо сучасні форми автоматизації і інформаційні технології справляють чи не найбільш істотний вплив на рівень і динаміку ефективності виробництва. Одне з провідних місць у програмі підвищення ефективності виробництва належить устаткуванню. Механізація й автоматизація виробництва передбачає, впровадження комплексно- механізованих і автоматизованих потокових ліній , дільниць, цехів; впровадження прогресивного обладнання у підрозділах основного виробництва; впровадження засобів механізації та автоматизації допоміжних процесів.

Удосконалення конструкції виробів передбачає застосування у конструкції виробів принципово нових конструкторських рішень; підвищення обгрунтованості розрахунків на міцність та жорсткість конструкції виробів. Ресурсозбереження на таких підприємствах може позитивно розв'язуватись шляхом запровадження маловідходної та безвідходної технології, використання дешевих і низькосортних видів сировини, підвищення якості матеріалів за допомогою первинної обробки, заміна імпортних сировини і матеріалів ресурсами вітчизняного виробництва, раціоналізації управління виробничими запасами.

Висновок. Для зростання ефективності діяльності підприємства необхідно провести ряд заходів, щодо підвищення фінансових результатів. Наведенні заходи можуть скоротити витрати на виробництво та збільшити прибутковість підприємства.