Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

  1. Шаманін Д. Система грейдів: Справочник экономиста. – К.: 2009. – 75 с.

  2. Перебийніс В.І. Використання анкетного опитування одержання інформації в аграрній сфері економіки: Методичні вказівки. – Полтава: 2000. – 15 с.

  3. Головач А.В. та ін. Статистика: Підручн. для студентів. – К.: Вища школа, 1993. – 15 с.

  4. Завіновська Г.Т. Економіка праці: Навчальний посібник для вузів. – К.: МАУП, 2001. – 312 с.

  5. Єрьоменко В.О., Коваленко Г.О., Рижиков В.С. Основи нормування праці: Навчальний посібник. –

  6. К.: ЦНЛ, 2006. – 192 с.

УДК 332.146.3

Ю.О.ГРИНЬКО

А.В.Тарасюк

Шляхи підвищення прибутковості підприємства

Проведено дослідження підвищення прибутковості підприємства, визначено фактори, що впливають на прибуток підприємства та запропоновані шляхи,щодо підвищення прибутковості підприємства.

Вступ. Прибуток в узагальненому вигляді відображає результати господарювання, продуктивність витрат живої і матеріалізованої праці, результати підприємницької діяльності, ефективність виробництва, обсяг та якість продукції. Також прибуток виконує стимулюючу функцію тому, що він впливає на формування доходів підприємства та є джерелом фінансування його розвитку, і тому служить важливою економічною характеристикою ефективності роботи підприємств. Він займає центральне місце в загальній системі вартісних інструментів і важелів управління економікою. Це виражається в тому, що фінанси, кредит, ціни, собівартість і другі економічні важелі прямо чи частково пов’язані з прибутком.

Мета роботи  розробка науково обґрунтованих пропозицій щодо визначення шляхів підвищення прибутковості підприємства ТОВ «ІНДОР».

Основна частина. Для досягнення поставленої мети необхідно розглянути наступні питання:методичні основи механізму формування і використання прибутку; аналіз господарської діяльності ТОВ «ІНДОР»; шляхи підвищення рівня прибутковості.

Постійне збільшення чистого прибутку – це стале джерело фінансування розвитку виробництва (реінвестування прибутку), виплати дивідендів, створення резервних фондів, задоволення соціальних і матеріальних потреб працівників підприємства, благодійної діяльності.

Аналіз господарської діяльності підприємства має ґрунтуватися на оцінці можливостей підприємства щодо зростання рентабельності.

Меблеве підприємство "Індор" було засноване в 1991 році. Метою створення підприємства було виробництво меблів з ціллю іх подальшого продажу. Воно спеціалізується на виробництві меблів з дуба, сосни, бука й вільхи. В 2000 році підприємство одержало сертифікат ISO9001. У виробництві меблів використовуються тільки екологічно чисті матеріали й високоякісні водні лаки.

За більш як 10 років свого існування ТОВ "Індор" значно розвинулося,придбало безліч партнерів і постійних клієнтів. Також воно придбало значний досвід у виготовленні меблів і єдину професійну команду.

Проаналізувавши баланс,було з'ясовано,що найбільшу питому вагу має дохід від реалізації продукції: 92,8 % торік, 95,7 % за звітний рік. Усі інші доходи становлять незначну частку загальних доходів підприємства.

Дані показують, що найбільшу абсолютну суму має прибуток від реалізації продукції (валовий): він зріс проти минулого року на 130 тис. грн, або на 425 %. Прибуток до оподаткування теж зріс на 105 тис. грн. У результаті чистий прибуток у звітному році становив 80 тис. грн.

Поряд із збільшенням виробництва, збільшилися і адміністративні витрати, а також амортизація.

У процесі аналізу виконання плану з використання прибутку було виявлено що, підприємство у звітному році спрацювало набагато краще, ніж у минулому. Звітного року у фонд накопичення було спрямовано 68,75 % чистого прибутку, у фонд споживання — 18,75 % і в резервний фонд — 12,5 %. Минулого року у фонд накопичення було направлено 50 % проти 68,75 % звітного року, до фонду споживання — 30 % проти 18,75 у звітному році, у резервний фонд — 20 % проти 12,5 % у звітному році. Отже, маємо збільшення відсотка відрахувань до фонду накопичення (+18,75 %) і зменшення відсотка відрахувань до фонду споживання та резервного.

Аналіз факторів зміни рентабельності одиниці виробу свідчить, що планові показники рентабельності щодо виробів А, Б і В перевиконано, щодо виробу Г рентабельність знизилась (-1,85). Щодо виробів А і Б перевиконання досягнуто за рахунок ціни, а щодо виробу В — за рахунок зниження собівартості. Щодо виробу Г, то за рахунок ціни рентабельність підвищилась, але збільшення собівартості вплинуло негативно на рентабельність і перекрило позитивний вплив ціни. Такий всебічний розгляд впливу факторів на зміну рентабельності дає можливість планувати оптимальне виробництво різної продукції, його витратний механізм, пов’язуючи це з прибутком, кон’юнктурою ринку.

Проаналізувавши загальний стан підприємства можна зробити висновки щодо збільшення прибутку.

Основними джерелами резервів збільшення прибутку є:

  • збільшення обсягу реалізації продукції. Для визначення резервів зростання прибутку за рахунок зміни обсягу реалізації продукції необхідно різницю в обсягах реалізації помножити на фактичний прибуток за певним видом продукції. Сума таких резервів за різними видами продукції складе загальний резерв зростання прибутку за рахунок зміни обсягу реалізації. Джерелами інформації для визначення резерву є результати аналізу випуску та реалізації продукції;

  • зниження собівартості продукції (робіт, послуг). Важливим напрямом пошуку резервів зростання прибутку є зниження витрат на виробництво та реалізацію продукції (наприклад, економія палива, сировини, трудових витрат через удосконалення технології тощо). На підставі порівняння нормативів витрат, використання виробничих потужностей з фактичними витратами визначається резерв їх зниження, а отже, й зростання прибутку;

  • підвищення ціни реалізації при підвищенні якості продукції, продажу на більш вигідних ринках збуту.

Підприємство має також можливість збільшити прибуток за рахунок зміни ринків збуту продукції. У цьому важлива роль належить маркетинговій службі підприємства.

Висновок. З метою підвищення ефективності діяльності підприємства, необхідно здійснити ряд дій щодо підвищення прибутковості підприємства. Проведення аналізу показало.що запропоновані резерви збільшення прибутку значно підвищили рівень прибутковості підприємства.