Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література.

  1. Бандура О.М. Державне регулювання економіки.- Харків: Видавництво УВС,2000.-159с.

  2. Кравченко В. Місцеві фінанси України:- К.:Знання, 1999.-487с.

УДК 331.109.74

О. В. ФАЛЕЙ

О. М.РАДКЕВИЧ

Удосконалення використання трудового потенціалу підприємства

В роботі розглянуто суть трудового потенціалу та основні чинники впливу на нього. Проаналізовано трудовий потенціал робочих, акцентовано увагу на виникаючих при цьому труднощах і проблемних моментах.

Вступ. Дослідження процесів формування і використання трудового потенціалу суспільства та підприємства є досить актуальним в сучасних умовах економічного розвитку України, оскільки підвищення ефективності використання трудового потенціалу на підприємстві та у суспільстві в цілому може забезпечити зростання індексу людського розвитку держави. Трудовий потенціал є складною соціально-економічною категорією, яка характеризується єдністю кількісних і якісних ознак. Це означає, що у зміст категорії «трудовий потенціал» слід включати не тільки суб’єктів праці, але й місце застосування праці.

Метою роботи є розгляд методів підвищення ефективного використання трудового потенціалу підприємства.

Основна частина. Трудовий потенціал – це гранична величина можливої участі працівників у виробництві з урахуванням їх психофізіологічних особливостей, рівня професійних знань і практичного досвіду. У процесі практичної діяльності потенційні можливості не завжди використовуються повною мірою.

Для підвищення ефективного використання трудового потенціалу підприємства необхідно виконати наступні завдання:

- необхідно визначити суть трудового потенціалу, його основні складові та чинники впливу на нього;

- розглянути та здійснити розрахунки по оцінці трудового потенціалу підприємства «ЦКБ «Ізумруд»»;

- зробити висновки і пропозиції за наслідками дослідження.

Об’єктом дослідження є ЦКБ «Ізумруд». З 15 травня 1958 року воно успішно працює на ринку послуг з проектування судів і плавучих споруд у місті Херсоні. За весь період діяльності ДП ЦКБ “Ізімруд” накопичив достатній досвід в області проектування і розробки конструкторсько-технологічної документації.

Однією з гострих проблем, що стоїть перед підприємством, є комплектація кваліфікованими кадрами. Станом на кінець 2010 року на підприємстві налічувалось 65 працівників, на кінець 2009 року чисельність була на 7 осіб більша та складала 72 робітника. На рисунку 1.1. представлена динаміка чисельності працівників протягом 2010 року.

Рис.1.1. Динаміка чисельності працівників за 2010 рік

Зменшення чисельності в еквіваленті повної зайнятості протягом 2010 року є незначною та склала 2 особи. Середньоспискова чисельність також зменшилась протягом року з 72 осіб до 68. Коефіцієнт плинності кадрів у 2010 році склав 9,72%, у порівнянні з 2009 роком він зріс на 7,22%. Це є досить негативним фактором для підприємства, бо це знижує продуктивність праці через втрату кваліфікованого персоналу.

Річний виробіток на одного працівника на підприємстві складає 24,7 тис. грн., що на 1,5 тис. грн. менше за минулий період.

Підприємство використовує виробничий персонал недостатньо повно, через відсутність загрузки підприємства. Зі скороченням складу працівників відбулося скорочення фонду робочого часу на 53807год., але зріс середній час відпрацьований одним робітником на 5,3%, що свідчить про позитивні тенденції на підприємстві щодо використання робочого часу.

Для підвищення використання трудового потенціалу необхідно використовувати на підприємстві автоматизовані програми для розрахунків площ, довжини та об’ємів розробляємих об’єктів, проектування їх креслень на комп’ютері. Ці програми значно економлять час та витрати на матеріали при розробці конструкторської документації. За рахунок економії часу зменшується собівартість проекту, зростає продуктивність працівників.

До таких програм відносять Проект 1, Піфагор, Автокад 10 та інші. Розробкою та продажем таких програм займаються такі міжнародні компанії як Nupas Cadmatic (Голандія) та Аскон ( Росія та Білорусь).

Висновок. Одним із найважливіших завдань економічного аналізу є контроль за правильним і ефективним використанням трудових ресурсів. Забезпеченість підприємства необхідними трудовими ресурсами, їх раціональне використання, високий рівень продуктивності праці сприяють збільшенню обсягів виробництва продукції, ефективному використанню обладнання, машин, механізмів, зниженню собівартості та зростанню прибутку.