Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література:

1. Гончаров В., Пащенко Т. Проблеми використання потенціалу підприємства // Бізнес-інформ. - 2010.- № 12.- C.115-118.

2. Шаповал В.М., Ткаченко О.В. Економіка підприємства: Навчальний посібник: Навчальне видання.- К.: ЦНЛ, 2008.- 288 c.

УДК 658.155:658.0

ЄФИМЕНКО Л. С.

РАДКЕВИЧ О. М.

Удосконалення управління прибутком на підприємстві

Проведено дослідження управління прибутком підприємства, визначено фактори, що впливають на формування прибутку та запропоновано шляхи підвищення прибутку на підприємстві.

Вступ. Становлення та розвиток конкурентного середовища на ринку, динамізм факторів оточення підприємств та високий ступінь комерційного ризику, що традиційно присутній в суб’єктів господарювання, потребує від них ефективного управління прибутком на підприємстві. Являючись головною рушійною силою ринкової економіки, прибуток забезпечує інтереси держави, власників та персоналу підприємства. Розмір чистого прибутку залежить від багатьох умов: загальної суми балансового прибутку підприємства, рівня її оподаткування, системи та пропорцій розподілу чистого прибутку на ту частину, що споживається та накопичується підприємством, порядку формування резервного фонду.

Мета роботи – розробка науково обґрунтованих пропозицій щодо визначення шляхів підвищення прибутку підприємства ВАТ «Херсонський хлібокомбінат».

Основна частина. Для досягнення поставленої мети необхідно розглянути наступні питання: сутність та характеристика управління прибутком; аналіз прибутку ВАТ «Херсонський хлібокомбінат»; шляхи підвищення прибутку підприємства.

Прибуток, як економічний показник, дозволяє поєднувати економічні інтереси держави, підприємства, як господарюючого суб’єкта, робітників і власника підприємства. Він є показником, що відображає фінансовий результат господарської діяльності підприємства, характеризує ефективність виробництва, обсяг і якість виробленої продукції, стан продуктивності праці, рівень собівартості. Одночасно прибуток впливає на зміцнення комерційного розрахунку, інтенсифікацію виробництва при будь-якій формі власності. Він є не лише джерелом забезпечення внутрішньогосподарських потреб підприємств, а й джерелом формування бюджетних коштів держави.

ВАТ «Херсонський хлібокомбінат» на ринку виробництва і реалізації хлібобулочних, кондитерських та макаронних виробів з 1958 року і являється одним із провідних підприємств області. Основними напрямками діяльності підприємства є виробництво хліба та хлібобулочних виробів, інші види оптової торгівлі, роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно з непродовольчим асортиментом.

Так, на ВАТ «Херсонський хлібокомбінат» обсяги виробництва хлібобулочних виробів та кондитерських виробів мають тенденцію росту на протязі останніх трьох років. Обсяг виробництва збільшився у 2010 році в порівнянні з 2008 роком на 1115 тис шт або на 6,65%. У 2010 році виручка підприємства від реалізації продукції становила 69253 тис. грн., що на 4255 тис. грн. або на 6,55% більше ніж у 2009 році. Собівартість реалізованої продукції також має тенденцію збільшення у 2010 році в порівнянні з 2009 роком на 2743 тис. грн. або на 6,43%. Прибуток до оподаткування зріс на 1512 тис. грн. або на 6,78% у 2010 році.

Проведено факторний аналіз прибутку та рентабельності підприємства. Прибуток від реалізації хлібобулочних виробів підприємства в 2010 році в порівнянні з 2009 збільшився на 1241 тис. грн., або на 6,4% за рахунок збільшення обсягів реалізації продукції на 231 тис. тон й зростання виручки від реалізованої продукції на 3694 тис. грн., або на 6,5 %. Прибуток від реалізації кондитерських виробів підприємства в 2010 році в порівнянні з 2009 збільшився на 195 тис. грн., або на 6,8% за рахунок збільшення обсягів реалізації продукції на 27 тис. тон й зростання виручки від реалізованої продукції на 547 тис. грн., або на 6,6 %.

Рентабельність виробництва склала 52,4%. Зменшення рівня рентабельності на 0,1% відбулося в зв'язку з ростом собівартості реалізованої продукції на 2381 тис. грн., що викликав зниження рівня рентабельності на 7,8 %. Разом з тим підвищення середнього рівня цін з 3,6 грн. до 3,78 грн. за од. відбулося підвищення рівня рентабельності реалізованої продукції на 7,7%.

Становлення ринкових відносин вимагає вдосконалення практики управління всіма видами витрат з урахуванням особливостей перехідного до ринкової економіки періоду і міжнародного досвіду, що дозволить фірмі вижити в конкурентній боротьбі, максимізувати прибуток і мінімізувати витрати, забезпечити рентабельну діяльність підприємства.

При веденні господарської діяльності необхідно виходити з того, що основними джерелами збільшення суми прибутку є збільшення обсягу реалізації продукції, зниження її собівартості, підвищення якості товарної продукції, реалізація її на більш вигідних ринках збуту.

Висновок. З метою підвищення прибутку підприємства необхідно здійснити ряд дій щодо підвищення фінансових результатів: проведення ефективної політики у сфері підготовки персоналу; підвищення ефективності діяльності підприємства зі збуту товарів; підвищення якості продукції.