Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

  1. Економіка підприємства: Підручник / За загальною редакцією Й.М Петровивича. - Львів: "Магнолія плюс" - 2004. - 680 с., с. 578-580.

  2. Промисловість. Статистична інформація [Електронний ресурс] / Державний комітет статистики України. / Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua.

  3. Берест М.М., Буркун О.І. Макроекономічний аналіз показників ефективності функціонування господарюючих суб’єктів в Україні в умовах фінансової кризи – Х.: ХНЕУ, 2008. – с. 10

  4. К.О. Ващенко, З.С. Варналій, В.Є. Воротін, В.М. Геєць, Е.М., Кужель О. В., Лібанова та ін. Про стан та перспективи розвитку підприємництва в Україні: Національна доповідь – К., Держкомпідприємництво, 2008. – 226 с.

Гапоненко В.Ф., Беспалько АЛ., Власков А.С Экономическая безопасность предприятий. Подходы и принципы. - М.: Издательство «Ось-89», 2007. - 208 с.

УДК 336.5.02

М.В.БОГАЧ

Н.В.МЄШКОВА-КРАВЧЕНКО

Удосконалення системи управління витратами

Проведено дослідження системи управління витратами підприємства, визначено фактори, що впливають на витрати та запропоновано шляхи покращення системи управління витратами.

Вступ. Ефективне використання ресурсів підприємства неможливе без цілеспрямованого впливу на формування витрат, контролю за їх рівнем та економічного стимулювання їх зниження, що є суттю управління витратами. Вміння ефективно управляти витратами та отримувати від них максимальний результат є вирішальним чинником стабільності функціонування підприємства в ринкових умовах господарювання.

Тому питання управління витратами є вельми актуальними для сучасних підприємств.

Мета роботи − визначення та обґрунтування існуючої системи управління витратами в умовах підприємства.

Основна частина. Досягнення поставленої мети забезпечується рішенням наступних завдань:

− визначити витрати як керовану економічну категорію;

− розглянути концептуальні основи управління витратами;

− вивчити основні прийоми і методи управління витратами підприємства;

Управління витратами – це складний багатоаспектний та динамічний процес, що включає управлінські дії, метою яких є досягнення високого економічного результату діяльності підприємства. В сучасних умовах управління витратами означає створення єдиної, раціональної чітко та безперебійно функціонуючої системи з певними цільовими установками та взаємопов’язаними елементи.

Система управління витратами має функціональний та організаційний аспект. Вона включає такі організаційні підсистеми, як пошук і виявлення факторів економії ресурсів; планування витрат за видами; облік і аналіз витрат; стимулювання економіки ресурсів і зниження витрат. Такими підсистемами керують відповідні структурні одиниці підприємства.

Херсонський суднобудівний судноремонтний завод ім. Комінтерну на ринку судноремонту являється одним з провідних підприємств області. Основним напрямком діяльності є проведення ремонтних робіт на суднах та технічне обслуговування флоту.

Так, на ХССРЗ ім. Комінтерну у 2010 р. зменшився обсяг реалізованих послуг на 11071,45 грн., що на 17,0 % менше за 2009 р. Прибуток від реалізації у 2010 р. знизився на 2,6 % у порівнянні з 2009 р. і склав 826,73 тис. грн.

Проведено аналіз операційних витрат в розрізі яких видно, що матеріальні витрати у 2010 р. порівняно з 2009 р. знизились на 10,7 % і склали 15516,23 тис. грн., витрати на оплату праці знизились на 12,2 % і склали 4848,14 грн., амортизація зменшилась на 25,5 %, інші операційні витрати на 29,2 %.

Проведено факторний аналіз витрат на гривню реалізованих послуг. Аналітичні розрахунки показали, що відбулося збільшення витрат на 4,21 коп. Це збільшення відбулося на 3,62 коп. за рахунок зміни структури послуг і 4,11 коп. за рахунок підвищення оптових цін на послуги. Зменшилися витрати на гривню реалізованих послуг на 2,13 коп. за рахунок зниження рівня питомих змінних витрат і на 1,39 коп. за рахунок зниження постійних витрат.

Аналіз структури собівартості однієї ремонтної одиниці показав, що у 2010 р. собівартість зросла на 351,16 тис. грн. , або на 6,9 %. Мало місце зниження витрат за статтями: доплати до основної заробітної плати на 1882,54 грн., премії на 3299,26 грн. та сліпування на 4603,8 грн. Також додаткові витрати відбулися по всіх інших статтях, що призвело до збільшення собівартості. Збільшення витрат за статтями калькуляції відбулося за рахунок подорожчання сировини та матеріалів, електроенергії, палива. Резервами зниження собівартості можуть бути більш раціональне використання покупних сировини та матеріалів, накладних витрат (загальновиробничих).

Для ефективного використання витрат доцільно спершу сформулювати низку вимог до формування системи управління витратами, а саме: єдність методів на різних рівнях управління витратами; органічне поєднання витрат з високою якістю послуг; удосконалення документообігу; недопущення зайвих витрат; орієнтованість на стратегічні цілі розвитку підприємства; впровадження ефективних методів зменшення витрат; системний підхід до управління витратами; інтегрованість з загальною системою управління підприємством; варіативність підходів до розробки окремих управлінських рішень; комплексний характер управлінських рішень.

Пропонується розглянути доцільність впровадження установки для обмивання корпусу судна водою під високим тиском. Вона дозволить зекономити на матеріалах, які для цього використовувались при інших умовах. Запропонований захід є економічно вигідним, так як підприємство скоротить витрати на реалізацію послуг, відповідно зростуть прибуток та рентабельність послуг.

Висновки. Аналіз показує, що для ефективного використання ресурсів і оптимізації витрат доцільно створити комплексну систему управління витратами. В основі створення такої системи закладена ідея використання можливостей узгодженого впливу на витрати та якість виробів на кожній стадії життєвого циклу послуги (продукції, робіт).