Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

  1. Господарський кодекс України: за станом на 16 січня. 2003 р. / Верховна Рада України. — Офіц. вид. — К. : Парлам. вид-во, 2003. — 207 с.— (Бібліотека офіційних видань).

  2. Економіка підприємства: навч. посібник / А.В.Шегда, Т.М. Литвиненко, М.П.Нахаба та ін.; за ред. А.В.Шегди. – Київ .: Знання-Прес, 2005 – 174с.

  3. Економіка підприємств: підруч./За заг. ред. Покропивного С.Ф. -Вид. 2-ге, доп. - Київ.: КНЕУ, 2005. - 528 с.

УДК 332.14: 338.242

В.О.ПОГРЕБНЯК

Н.М.ОЛІЙНИК

Визначення оптимальної системи управління ризиками господарської діяльності підприємства

Проведено аналіз господарської діяльності підприємства, визначено фактори, що найбільше впливають на фінансове становище підприємства, надано рекомендації щодо нормалізації фінансового стану.

Вступ. Сучасне підприємство постійно має справу з різними видами ризиків, кожен з них може відігравати вирішальну роль в господарській діяльності. Ризик слід розглядати як невід’ємний елемент процесу існування суб’єктів господарювання усіх форм власності на ринку. Наявність ризику змушує підприємців здійснювати його управління. Підприємець вирішує, який рівень ризику для нього прийнятний, і шукає способи уникнути небажаних ризиків. Такі дії в економічній науці називаються системою управління ризиками. Не викликає сумніву той факт, що система управління ризиками покликана забезпечити своєчасну ідентифікацію ризиків, їх оцінку і вжиття заходів щодо оптимізації (мінімізації) впливу, ефективну взаємодію підрозділів на всіх організаційних рівнях та вирішення конфлікту інтересів, що виникає в процесі управління ризиками. Це свідчить про високу актуальність та необхідність визначення оптимальної системи управління ризиками господарської діяльності підприємства в сучасних умовах господарювання.

Дане питання розглядалось вітчизняними та зарубіжними вченими. В працях Александрова І. О, Вітлінського В. В., Гамзи В. А., Гольдштейна Г. Я., Гранатурова В. М. розглядається сутність підприємницького ризику, методи управління ризиками, математичні моделі управління ризиками, тощо. Незважаючи на вагомі напрацювання, залишаються проблеми, що потребують спеціального наукового аналізу.

Метою роботи є визначення оптимальної системи управління ризиками господарської діяльності підприємства в сучасних умовах ринку на прикладі ЗАТ «Херсонський нафтопереробний завод».

Основна частина. Для досягнення поставленої мети необхідно розглянути теоретичні основи управління ризиками підприємства; провести аналіз основних техніко-економічних показників ЗАТ «Херсонський нафтопереробний завод», виявити тенденції його подальшого функціонування; надати рекомендації щодо розробки оптимальної системи управління ризиками господарської діяльності підприємства.

Управління ризиком здійснюється шляхом прийняття управлінських рішень, спрямованих на досягнення мети отримання максимально можливих доходів при мінімальному ризику збитків на основі проведення кількісного та якісного аналізу кредитного портфеля кожного бізнесу.

Аналіз системи управління ризиками господарської діяльності підприємства

має ґрунтуватися на оцінці фінансового стану підприємства щодо впливу кредиторів на його конкурентоспроможність.

Закрите акціонерне товариство «Херсонський нафтопереробний завод» спеціалізується на видобутку, купівлі, переробці, транспортуванні і збуту нафти, газу, газового конденсату і продуктів їх переробки та інших видах діяльності, які відповідають меті створення підприємства і не заборонені законодавством України.

Аналіз форми звітності № 1 «Баланс» показав, що у 2010 році капітал підприємства збільшився на 54,13% або на 115,5 млн грн і склав 328,9 млн грн. Ця зміна зумовлена суттєвим зростання розміру поточних зобов’язань (+136,8 млн грн. або у 2,7 рази). Водночас відбулося скорочення обсягів власного капіталу (-20,7 млн грн. або на 17,87%) та забезпечення наступних витрат і платежів (-572,1 тис. грн. або на 43,25%).

Зростання загального розміру зобов’язань та зменшення розміру власного капіталу свідчить про значне посилення залежності підприємства від кредиторів.

За результатами проведеного аналізу форми звітності № 2 «Звіт про фінансові результати» було встановлено, що фінансова діяльність ЗАТ «Херсонський нафтопереробний завод» у 2009 – 2010 роках є збитковою. Протягом 2010 року розмір загального збитку збільшився на 527,1 тис. грн. у порівнянні з 2009 роком і склав 20721,9 тис. грн.

Внаслідок проведеного аналізу було встановлено, що протягом 2010 року фінансове положення ЗАТ «Херсонський нафтопереробний завод» не покращилося, а навіть погіршилося, та знаходиться у кризовому стані.

Для успішного управління ризиковими ситуаціями керівництву підприємства слід дотримуватись основних принципів: не можна ризикувати більше, ніж дозволяє власний капітал; не можна ризикувати великим заради малого; необхідно проаналізувати можливі наслідки визначеного ризику.

Також роботу з ризик-менеджменту на підприємстві рекомендується здійснювати за допомогою спеціально розробленої програми керування ризиками. Для розробки такої програми і контролю за її виконанням має бути створений спеціальний підрозділ, очолюваний ризик-менеджером. У віданні ризик-менеджера мають бути всі питання щодо реалізації програми керування ризиками і розробки положення про керування ризиками підприємства. Положення виражає філософію підприємства щодо керування ризиками, у ньому має бути окреслене розмежування повноважень між різними структурними одиницями.

Висновок. Для нормалізації фінансового стану підприємству необхідно розробити комплекс заходів по покращенню господарських показників діяльності підприємства, а також визначити оптимальну систему управління ризиками в сучасних умовах ринку, яка дозволить мінімізувати вплив негативних факторів бізнес-середовища на економіку підприємства.