Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

  1. Планування діяльності підприємства: Навч. посіб. / За заг. ред. В. Є. Москалюка. – К.: КНЕУ, 2005. – 384 с.

  2. Горемыкин В. А. Планирование на предприятии / Горемыкин В. А., Бугулов Э. Р., Богомолов А. Ю. — М.: Информ.-издат. дом. «Филинъ», 2008. — 520 с.

УДК 65.012.2

М.О. ОНІЩУК

В.Б. ЗРАЖЕВСЬКА ст. викл.

Оптимізації собівартості продукції за рахунок впровадження інновацій

В роботі розглянуто загальні показники витрат підприємства; проаналізована діяльність ТОВ СП «Аратта» з точки зору зниження собівартості; показано підходи до вирішення визначених проблем.

Вступ. Головною передумовою успішного здійснення виробничого процесу, як головної ланки діяльності господарського суб'єкту, є наявність та раціональне використання ресурсів.

Тема полягає у тому, що підприємство постійно веде пошук принципово нових методів організації виробництва в сучасних умовах. Оскільки функціонування підприємства супроводжується безперервним кругообігом ресурсів, то їх ефективне використання призведе до зниження витрат, собівартості продукції, підвищення рентабельності, матеріального та фінансового становища підприємства.

Основний розділ. Для аналізу роботи підприємства необхідно розкрити наступні питання:

  • проаналізувати техніко-економічні показники діяльності ТОВ СП «Аратта» ;

  • оцінити ефективність та доцільність впровадження інноваційних технологій в умовах діяльності ТОВ СП «Аратта»;

  • обґрунтувати перспективні інноваційні напрямки діяльності ТОВ СП «Аратта».

Собівартість продукції - один з найважливіших економічних показників діяльності промислових підприємств і об'єднань, котрий показує в грошовій формі всі витрати підприємства, пов'язані з виробництвом і реалізацією продукції. Собівартість показує, в що обходиться підприємству продукція, що випускається їм. У собівартість включаються перенесені на продукцію витрати минулої праці (амортизація основних фондів, вартість сировини, матеріалів, палива і інших матеріальних ресурсів) і витрати на оплату праці працівників підприємства (заробітна платня).

В роботі розглядаємо ситуацію, що склалася на ТОВ СП «Аратта». Аналізуючи фінансову діяльність, можемо сказати, що доходи підприємства в 2010 році зросли на 30,2 тис. грн., а витрати зросли на 35,5 тис. грн.. Доля прибутку отриманого від основної діяльності склала 98%. Чистий прибуток знизився на 28,7 тис. грн. і склав 183,1 тис. грн.. Рентабельність діяльності знизилася на 1,9% і склала 11%.

На теперішній час основним інвестиційним проектом ТОВ СП «Аратта» є переобладнання основних виробничих приміщень більш новим та технологічним обладнанням, що дозволить підприємству знизити витрати на виробництво.

Висновки. З метою удосконалення залучення інвесторів на підприємство потрібно провести ряд дій: покращити фінансовий стан підприємства та його привабливості, знизити ризики впровадження проекту до мінімуму, застосування новітніх технологій для розробки проекту та впровадження проекту в дію.

Література

  1. Розрахунок фінансово – економічних показників діяльності підприємства/О.Є. Кузьмін, І.Б. Олексів,Р.В. Фещур//Фінанси України. – Київ: ДП Редакція журналу «Фінанси України», 2005. - №11 с.93 -102.

УДК 65.012.34

О.Е. СКРИПКА

В.Б. ЗРАЖЕВСЬКА ст. викл.