Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література:

  1. Глазунов В.Н. Финансовый анализ и оценка риска реальных инвестиций - М.: Финстатинформ, 1997.

  2. Непомнящий Е.Г.Технико-экономическое обоснование предпринимательского проекта: методические указания / Таганрог: Изд-во ТРТУ, 1998.

  3. Тарасова Е.В. Инвестиционное проектирование: конспект лекций - М.: Издательство ПРИОР, 1998.

  4. Ковалев В.В. Методы оценки инвестиционных проектов - М.: Финансы и статистика, 2000.

УДК 332.146.3

С.В.БЕЗСМЕРТНИЙ

Н.М.ОЛІЙНИК

Удосконалення управління основними фондами на підприємстві

Проведено дослідження технічного стану, руху, відтворення та ефективності використання основних фондів підприємства, запропоновані шляхи удосконалення управління основними фондами на підприємстві.

Вступ. В умовах сучасної української економіки основні виробничі фонди підприємства – головний чинник, який забезпечує подальше економічне зростання всіх факторів інтенсифікації виробництва. При забезпеченості підприємства всіма необхідними ресурсами підвищення ефективності використання основних фондів і виробничих потужностей визначається підвищенням технічного рівня виробництва, удосконаленням організації праці та виробництва, покращенням управління основними фондами.

Мета роботи  дослідження резервів підвищення ефективності діяльності підприємства за рахунок удосконалення управління основними фондами на ТОВ «Георесурси».

Основна частина. Для досягнення поставленої мети необхідно розглянути наступні питання: теоретичні засади управління основними фондами в сучасних умовах; аналіз ефективності використання основних фондів ТОВ «Георесурси»; шляхи удосконалення управління основними фондами на підприємстві.

Ефективне використання основних фондів має велике значення як для підприємства, так і для економіки країни в цілому.

Для виявлення резервів поліпшення використання основних фондів необхідно проаналізувати показники, які характеризують використання засобів праці на підприємстві. Показники ефективності використання основних фондів умовно можна поділити на дві групи: узагальнюючі показники (фондовіддача, фондовіддача активної частини основних фондів, фондомісткість, фондорентабельність, фондоозброєність праці) та окремі або індивідуальні показники ефективності використання основних фондів (показники їх екстенсивного та інтенсивного використання).

ТОВ «Георесурси» – підприємство по видобутку піску з Кардашинського родовища та його оптової реалізації водним транспортом і автотранспортом безпосередньо з кар'єру.

Аналіз зміни наявності основних фондів показав, що вартість основних фондів ТОВ «Георесурси» на кінець 2010 р. зменшилася у порівнянні з кінцем 2009 р. на 2335 тис. грн. або на 3,0 %. Зменшення вартості основних фондів відбулося за рахунок зменшення вартості природних ресурсів.

Аналіз руху та відтворення основних фондів показав, що характеристики вибуття основних фондів на ТОВ «Георесурси» перевищують характеристики оновлення основних фондів. Проте матеріально-технічна база підприємства майже не змінилася.

Дослідження змін, які відбулися в структурі основних фондів, показали, що найбільшу питому вагу в складі основних фондів як в 2009 р., так і в 2010 р. становлять природні ресурси, тобто активна частина основних фондів. Значна питома вага активної частини порівняно з пасивною частиною основних фондів – це позитивний фактор. Проте зменшення питомої ваги активної частини за рахунок зростання питомої ваги пасивної частини основних фондів, яке спостерігалося в 2010 р. порівняно з 2009 р. – це негативний фактор. Взагалі, можна зробити висновок, що структура основних фондів на ТОВ «Георесурси» суттєво не змінилася.

Аналіз технічного стану основних фондів на ТОВ «Георесурси» показав, що спостерігається збільшення зношеності основних фондів на 0,8 %. Ступінь придатності основних фондів підприємства знаходиться на високому рівні – 98,3 % та 97,5 % відповідно в 2009 р. і в 2010 р.

Аналіз узагальнюючих показників ефективності використання основних фондів на ТОВ «Георесурси» показав, що у період 2009-2010 р.р. основні фонди підприємства використовувалися неефективно. Про це свідчать наступні показники: фондовіддача основних фондів як у 2009 р., так і у 2010 р. менше 1, а фондомісткість більше 1. А повинно бути навпаки. Негативне значення фондорентабельності свідчить про те, що підприємство – збиткове. Все це свідчить про необхідність підвищення ефективності використання основних фондів на ТОВ «Георесурси».

Підвищити ефективність використання основних фондів на підприємстві можливо шляхом удосконалення управління основними фондами. Для цього на підприємстві потрібно дослідити шляхи поліпшення використання основних фондів та інвестиційне забезпечення відтворення основних фондів.

До 2011 р. законодавство України фактично унеможливлювало проведення підприємствами власної амортизаційної політики. Державну амортизаційну політику України було реформовано в грудні 2010 р. з метою її лібералізації шляхом врахування напрацьованих світовою практикою механізмів нарахування й використання амортизації, надання корпоративним структурам права самостійно встановлювати амортизаційні періоди у нормативно закріплених межах і обирати метод нарахування амортизації.

Висновок. З метою удосконалення управління основними фондами на підприємстві, необхідно визначити, який метод нарахування амортизації дозволить підприємству знизити загальну суму витрат, а, отже, підвищити прибуток підприємства.