Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

1. Каленський М.М. Доходи державного бюджету як дзеркало економіки держави // Фінанси України – 2006. – № 9. – С. 10–17.

2. Лупенко Ю.О. Сучасні тенденції доходів сільського населення //Фінанси України. – 2006. – № 5. – С. 32–38.

УДК 332.146.3

ОНОСОВ О.А.

ТАРАСЮК А.В.

Оптимізація собівартості продукції, як фактор підвищення ефективності машинобудівної галузі

Проведено дослідження діяльності підприємства, виявлено фактори, що впливають на формування собівартості, запропоновані шляхи оптимізації собівартості.

Вступ. Головними завданнями розвитку економіки на сучасному етапі є підвищення ефективності виробництва, а також заняття стійких позицій підприємств на внутрішньому і міжнародному ринках. Щоб витримати гостру конкуренцію і завоювати довіру покупців підприємство повинно вигідно виділяться на фоні підприємств того ж типу.

На формування попиту на продукцію визначально впливає її ціна і якість. І чим вище якість та нижча ціна - тим вигідніше для покупця. Ці показники і формуються з урахуванням собівартості продукції. Собівартість є основою визначення цін на продукцію. Систематичне зниження собівартості промислової продукції - одна з основних умов підвищення ефективності промислового виробництва. Вона безпосередньо впливає на величину прибутку, рівень рентабельності. Тому формування витрат виробництва і обігу, їх облік мають важливе значення для підприємницької діяльності організацій. Отже тема собівартості продукції дуже актуальна.

Мета роботи - вивчення сучасних питань з формування собівартості продукції та методів її оптимізації та застосування цих знань на ВАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування».

Основна частина. Для досягнення головної мети дипломної роботи необхідно вирішити наступні завдання: комплексний аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства та динаміки основних техніко-економічних показників за 2009 - 2010 рр; на основі проведеного аналізу виявлення можливих резервів зниження собівартості і виходу з кризи; техніко-економічне обґрунтування виявлених резервів і вироблення пропозицій для вирішення поставленої мети; визначення шляхів реалізації пропозицій щодо зниження собівартості продукції, що випускається; розрахунок економічного ефекту від реалізації вироблених пропозицій.

Собівартість продукції - один з найважливіших економічних показників діяльності промислових підприємств і об'єднань, що виражає в грошовій формі всі витрати підприємства, пов'язані з виробництвом і реалізацією продукції. Собівартість показує, у що обходиться підприємству що випускається ним продукція. У собівартість включаються перенесені на продукцію витрати минулої праці (амортизація основних фондів, вартість сировини, матеріалів, палива та інших матеріальних ресурсів) і витрати на оплату праці працівників підприємства (заробітна плата).

Провівши аналіз діяльності ВАТ “Каховський завод електрозварювального устаткування” виявилось, що загальні витрати в 2010 році зросли на 14277 тис грн., або на 20,4% в порівнянні із цим показником минулого року. Ріст відбувся по таким статтям: «матеріальні витрати», «затрати на оплату праці», «відрахування на соц. заходи». При чому майже 90% росту саме по статті «матеріальні витрати». Слід відмітити деяке зменшення витрат по статтям «амортизація» та «інші операційні витрати».

Проаналізувавши окремо статті “матеріальні витрати” та “ затрати на оплату праці” виявилось, що зміни відбулися внаслідок росту цін на матеріали та державного збільшення мінімальної заробітної плати.

Отже зміни відбулися за рахунок таких факторів:

 ріст цін на сировину призвів до збільшення затрат на 16513 тис. грн.;

 через збільшення розміру заробітної плати затрати збільшилась на 1296 тис. грн;

 чи не єдиним позитивним зрушенням є зменшення статті “інші операційні витрати” на 3971 тис. грн.

Узагальнюючи аналізи, можна стверджувати, що найбільшу роль у збільшенні матеріальних витрат грає стаття “матеріальні витрати”, а вони в свою чергу виросли у наслідок збільшення цін на сировину та матеріали.

Для оптимізації собівартості на підприємстві рекомендується провести наступні організаційно - технічні заходи:

- економія матеріальних витрат;

- організація повноцінної служби маркетингу на підприємстві;

- скороченні втрат від браку і інших непродуктивних витрат;

- скорочення витрат на обслуговування виробництва і управління;

- безперервний технічний прогрес;

- вдосконалення організації виробництва та праці.

Із вищеприведених рекомендацій щодо оптимізації собівартості був проведений розрахунок впливу від впровадження одного із них, ним став «економія матеріальних витрат за рахунок зміни постачальників».

Виявилось, що впровадження цього заходу оптимізації собівартості дає зниження собівартості на 1894,4 тис грн., відповідно прибуток збільшується на цю ж суму, ріст рентабельності на 83,22%.

Висновок. З метою оптимізації собівартості на підприємстві необхідно провести ряд дій щодо скорочення витрат на виробництво. Зокрема запропонований захід є економічно вигідним та перспективним, змінивши постачальника сировини підприємство зекономить доволі велику суму, в результаті зменшиться собівартість, збільшеться прибуток та рентабельність.