Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

1. Бутинець Ф.Ф. Економічний аналіз: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. / Ф.Ф.Бутинець– Житомир: ПП «Рута», 2003. – 680 с.

УДК 339.747

А.С. КЛІМЧУК

С.А. ЛАТКІНА

Підвищення ефективності діяльності підприємства за рахунок оптимізації матеріальних витрат

У роботі проведено дослідження проблеми оптимізації матеріальних витрат, як показника підвищення ефективності діяльності підприємства, факторів, що впливають на величину прибутку на ринку метало пластикових виробів в Україні.

Вступ. Актуальність теми випускної роботи обумовлена тим, що в процесі господарювання на підприємстві виникають витрати щодо вартості використаних виробничих запасів, оплати праці працівників, здійснених соціальних заходів, зносу необоротних матеріальних і нематеріальних активів. Практична значущість даного дослідження полягає в тому, що на ТОВ «Контур» виникає необхідність в зниженні матеріальних витрат, так як вони займають найбільшу питому вагу в загальних витратах на виробництво метало пластикових конструкцій.

метою роботи є вивчення й застосування на практиці теоретичних знань, аналіз управління витрат на продукцію підприємства; аналіз загальної суми витрат на виробництво продукції; намітити шляхи та резерви оптимізації собівартості продукції.

Основний розділ. Для детального аналізу роботи підприємства необхідно розглянути наступні питання:

  1. Технологія управління витратами – як процес ефективної діяльності підприємства.

  2. Аналіз формування витрат на ТОВ «контур».

  3. підвищення ефективності діяльності підприємства на основі оптимізації матеріальних витрат.

Величина витрат залежить від цін на ресурси, які необхідні для виробництва товарів, а також від технології їхнього використання. Керівництво ТОВ «Контур» чітко розуміє, що якщо не задовольняти потреби споживачів не менш ефективно, ніж це роблять конкуренти, підприємству довго не протриматись на ринку. У більшості випадків не споживачі, а саме конкуренти визначають, яку продукцію можна продати та яку ціну можна запросити. Діяльність ТОВ «Контур» залежіть від безперервного притоку матеріалів для виробництва склопакетів, металопластикових та алюмінієвих вікон, дверей.

Проаналізовано, що сума фінансових результатів по всіх видах діяльності в 2010 році збільшилася.

Розглянуто загальні витрати на виробництво метало пластикових конструкцій з чого видно, що питома вага змінних витрат в 2010 році збільшилась на 3,1% и склала 52,32%. Найбільшу питому вагу в структурі змінних витрат складає сировина 39,24%, яка зросла на 4,79% в зв’язку з подорожчанням відпускних цін постачальників. Проведено факторний аналіз прибутку продукції ТОВ «Контур» з якого видно, що прибуток виробленої продукції зріс тільки завдяки кількості реалізованої продукції 18,84 тис. грн. та підвищенню ціни на продукцію 127,12 тис.грн.. Усі ж інші фактори негативно вплинули на її стан.

Визначено резерви підвищення ефективності підприємства ТОВ «Контур» за рахунок ефективного використання сировини й матеріальних ресурсів у вартісному вираженні на підприємстві. Як видно з наведених даних, в 2010 році в порівнянні з 2009 роком матеріалоємність метало пластикових конструкцій збільшилася на 17,06%, за рахунок значного збільшення вартості сировини й допоміжних матеріалів при менш значному росту вартості паливно-енергетичних ресурсів, що вплинуло на загальне збільшення вартості матеріальних ресурсів – 38,82%. Як наслідок, спостерігається падіння матеріаловіддачі продукції. Це свідчить про те, що в 2010 році сировина й матеріальні ресурси використовувалися менш ефективно. Проблему можна вирішити за рахунок забезпечення підприємства власною сировиною для виробництва метало пластикових виробів.

Так, при більш ефективному використанні матеріальних ресурсів з'явилася б можливість зниження матеріалоємності продукції, що дозволило б скоротити розмір витрачених матеріальних ресурсів. При цьому й собівартість могла бути знижена. Більш ефективному використанню матеріальних ресурсів буде сприяти впровадження елементів нормативного обліку з виявленням відхилень фактичних витрат від їхніх нормативних значень.

Висновки. Рекомендовано керівництву підприємства наступні дії: підсилити активність у частині просування на ринку; проаналізувати склад і структуру змінних витрат з погляду можливих шляхів їхнього зниження; зрівняти ціну склопакетів із цінами конкурентів (якщо продукція конкурентів має таку ж якість) - можливе збільшення ціни. Після підвищення ефективності кожного окремого підприємства, буде можливе зростання ефективності окремих ланок господарства і поступово цей процес впливатиме на економіку в цілому.