Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література:

      1. Закон України «Про інноваційну діяльність» №°40-ГУ від 4 липня 2002 р. зі змінами та доповненнями

      2. Стратегія розвитку малого та середнього підприємництва на період до 2015 року. «Влада і бізнес: від стратегії підтримки до стратегії партнерства», 2008. - 26с.

      3. Олександр Борковські, Міхал Клепка, Кшиштоф Матусяк, Єжи Стшельц. Інструменти підтримки інноваційності малих і середніх підприємств: досвід Польщі та Європейського Союзу. Монографія. - Познань/Київ, 2005. - 186с.

      4. Україна в цифрах. Статистичний щорічник України за 2007 рік. / За ред. О.Г.Осауленка. - К.: Видавництво «Консультант», 2008. - 260с.

УДК 338.512

ПАНКОВА Ж.О.

РАДКЕВИЧ О.М.

Шляхи зниження витрат підприємства

В роботі розглянуто сукупність теоретичних та практичних методів, щодо вдосконалення ефективності зниження витрат виробництва. Було проаналізовано витрати підприємства, та знайдено найбільш затратні статті витрат. Розроблено шляхи удосконалення механізму зниження витрат.

Вступ. Підприємницька діяльність суб'єктів господарювання завжди потребує витрачання певних коштів, а тим паче підприємство, яке фінансується за рахунок державних коштів, для такого підприємства, яке не має можливості отримувати прибуток, має регламентований обсяг виробництва, фіксовану заробітну плату, є доволі актуальним зниження витрат на виробництво продукції, яка приносить суспільну користь людині та екології нашого краю в загалом.

Зниження витрат е актуальною темою тому що, енергоресурси стрімко зростають в ціні, і їх використання повинно бути максимально ефективним.

Визначення шляхів зниження собівартості продукції повинно розпочинатися з визначення сутності та дослідження структури витрат. Крім того, слід вивчати чинники, які впливають на динаміку розміру поточних витрат підприємства. Беручи за базу такий показник як собівартість продукції необхідно докладно з'ясувати, яким чином витрати виробництва впливають на собівартість певного товару чи послуги.

Основна частина. Витрати виробництва є однією з найважливіших категорій ринкової економіки. У процесі своєї діяльності підприємство здійснює матеріальні та не матеріальні витрати. Залежно від ролі, яку вони відіграють у процесі відтворення, їх поділяють на три групи: витрати, пов'язані з основною діяльністю підприємства; витрати, пов'язані з інвестиційною діяльністю; витрати на соціальний розвиток. Проаналізувати витрати на виробництво мі хочемо на «Херсонському виробничо – експериментальному заводі по розведенню молоді часткових риб»

«Херсонський виробничо – експериментальний завод по розведенню молоді часткових риб» було засновано в 1981 році, основним напрямком діяльності заводу є вирощування рибо-посадкового матеріалу рослиноїдних риб та коропа для зариблення природних водойм пониззя Дніпра і Дніпровсько-Бузького лиману. Це дає можливість в певній мірі компенсувати збитки нанесені рибним запасам зарегулюванням стоку Дніпра.

Сучасне промислове стадо рослиноїдних риб у Нижньому Дніпрі та Дніпровсько-Бузькому лимані майже повністю складається з особин, що є продукцією заводу.

При аналізу звіту про надходження та використання коштів за 2009-2010 роки було зроблено висновки, що фактично за усіма показниками спостерігається зниження фінансування в порівнянні з 2009 роком, але за попередні два роки для підприємстві не змінилася державна політика фінансування, заробітна плата займає найбільшу частину в витратах, а саме рекордних за три аналізовані роки 52,38% або 2543900 грн.; трохи менш вагома частина, це оплата комунальних послуг, але не менш затратна частина, яка склала 21,48% (1043175грн.) від загально обсягу витрат підприємства, також, нажаль, у 2010 році не проводилося фінансування капітальних видатків.

Для поліпшення фінансового становища підприємства можна рекомендувати переглянути витрати підприємства, і більш раціонально почати використовувати надані державою кошти, а саме переглянути найбільш витратні статті кошторису, такі як заробітна плата та комунальні послуги, але беручи до уваги той факт що підприємство є державної форми власності. Заробітна плата регламентована законодавством і на даному підприємстві в більшій мірі не виходить за рамки середньостатистичної заробітної плати по Україні, якщо знижувати видатки на цю статтю, то високого економічного ефекти досягнуто не буде, а якщо розглядати більш детально поглиблюватися в статтю комунальні витрати, то можна помітити, що на підприємстві застосовується дуже застаріла технологія водовідведення та електропостачання.

Такі технології дуже енергомісткі і якщо провести невелику модернізацію, то можна досягти досить великої економії на використання електроенергії, що в свою чергу знизить загальні витрати на комунальні платежі.

Зниження витрат за даною статтею, можна за рахунок встановлення компенсаторів реактивної енергії, які представляють собою конденсатори, які комутуються спеціалізованими приладами комутаційної апаратури, команди управляння реактивною енергією поступають від мікропроцесорного регулятора реактивної потужності. Після встановлення даного обладнання ми отримуємо економію на використанні електроенергії у 16,49%, що в грошовому виразі складає 255481,63 грн.. Для проведення даної модернізації необхідно інвестувати 440490 грн., що почнуть окупатися вже на початку третього року, а саме приблизний термін окупності складе 2роки і 3місяці.

Висновки. В даній роботі проведено аналіз витрат підприємства державної форми власності, яке не має можливості отримувати прибуток, тому основною задачею економістів цього підприємства знизити собівартість продукції та витрати підприємства в цілому.