Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

  1. Виноградська А. М. Комерційне підприємництво: сучасний стан, стратегії розвитку: Монографія.–К.: Центр навчальної літератури, 2004.

  2. Виноградська А. М. Стратегія розвитку роздрібної торгівлі// Ділова панорама. - №3-4. – 2001.

УДК 658.514

А.В.МЕЛЬНИК

Н.В.Мєшкова-Кравченко

Удосконалення формування та виконання виробничої програми

Проведено оцінку виробничої програми підприємства та запропоновані шляхи удосконалення формування та виконання виробничої програми підприємства.

Вступ. В умовах ринкової економіки, кожного дня зростає необхідність планування виробничої програми на підприємстві. Виробнича програма є одним із центральних розділів планування й регулювання економічної й господарської діяльності підприємства. Виробнича програма є тим розділом плану, на основі якого визначається потреба в трудових, матеріальних і інших виробничих ресурсах.

Мета роботи  розробка науково обґрунтованих пропозицій щодо удосконалення формування та виконання виробничої програми підприємства МКП «ВУВКГ м. Херсона».

Основна частина. Для досягнення поставленої мети розглянуто наступні питання: основи формування виробничої програми підприємства; аналіз формування та виконання виробничої програми МКП «ВУВКГ м. Херсона», шляхи удосконалення формування та виконання виробничої програми підприємства.

Виробнича програма –це система планових завдань з виробництва і доставки продукції споживачам у розгорнутій номенклатурі, асортименті, відповідної якості та у встановлені строки згідно договорів поставок.

МКП „ВУВКГ м. Херсона” надає послуги мешканцям міста з водопостачання та водовідведення. Споживачі міста забезпечуються за графіком питною водою, яка відповідає Державним санітарним нормам та правилам "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Виробнича програма організації водопровідно-каналізаційного господарства визначається водоспоживанням, розрахованим на плановий період. Вимірюється виробнича програма водопровідного підприємства кількістю кубічних метрів води, що надається споживачам.

Розрахунок виробничої програми водопроводу можна пред­ставити такою блок-схемою як це показано на рис. 1.

Витрати

Загальна

Кількість

Підйом води

-

води

на власні

потреби

=

подача

води

в мережу

-

Втрати

=

реалізованої

в мережі

води

Рис. 1. Розрахунок виробничої програми МКП «ВУВКГ м. Херсона»

Аналіз виробничої програми МКП "ВУВКГ м.Херсона" проведено шляхом порівняння фактичних даних за 2008 - 2010 роки, а також планових даних на 2010 рік. Загальний обсяг піднятої води в 2010 р. в порівнянні з планом 2010 р. збільшився на 15% і скоротився по відношенню з фактом 2009 роком на 13,3%. Реалізація води в 2010 році порівняно з 2009 роком знизилась на 647,0 тис.куб.м або на 4,08 % і склала 15215,2 тис.куб.м води. В 2010 році відведено 12866,7 тис.куб.м стоків, що на 6,21 % менше, ніж в 2009 році.

Головним споживачем послуг водопостачання і водовідведення в 2010 році є населення міста (89 % та 76 % відповідно). Реалізація води населенню за фактом в 2010 році склала 13483, 7 тис. куб. м, що на 3,18 % менше, ніж в 2009 році. Реалізація послуг водовідведення населенню в 2010 році порівнянно з 2009 роком зменшилась на 134,80 тис.куб.м і склала 988,4 тис.куб.м. Зниження реалізації відбувається по населенню внаслідок інфляції, демографічного впливу (зменшення чисельності мешканців м. Херсона), зниження споживання послуг споживачами, які встановили водолічильники та майже повна відсутність надання послуг з гарячого водопостачання. Зниження реалізації по підприємствам викликане економічною ситуацією в країні, падінням виробництва та остаточною зупинкою підприємств міста.

Для збільшення виробничої програми водопровідні господарства, як правило, мають у своєму роз­порядженні значні внутрішні резерви внаслідок автоматизації роботи насосних станцій, поліп­шення режиму роботи устаткування, переведення обеззараження води з рідкого хлору на альтернативні методи, перекладка найбільш зношених мереж, скорочення витрачання води на власні потреби і зме­ншення втрат у мережах. З метою зниження технологічного нормативу втрат питної води на МКП «ВУВКГ м. Херсона» пропонується провести наступні заходи: зміна насосного парку на насосній станції II-го підйому,що забезпечить безаварійну роботу цієї насосної станції, стабільне водопостачання мешканців міста та значно зменшить втрати води в мережах , відновлення та заміна зношених та аварійних мереж та реконструкцію водопровідної насосної станції № 4 для впровадження установки знезараження питної води гіпохлоритом натрію.

Висновок. Для МКП «ВУВКГ м. Херсона» удосконалення формування та виконання виробничої програми є актуально. Розглянуті заходи є економічно ефективними. Їх практична реалізація здатна забезпечити зменшення технологічного нормативу втрат питної води майже на 12 %, а отже відбудеться покращення виробничої програми підприємства.