Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

1. Економічний аналіз: Навч. посібник / М.А. Болюх, В.З. Бурчевський, М.І. Горбатюк; За ред. акад.. НАНУ, проф. М.Г. Чумаченка.- К.: КНЕУ, 2004. - 131с.

2. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств. Навч. посіб./ Коробов М.Я. - К.: Т-во “Знання”, КОО, 2003. - 156с.

УДК 65.012.34

СОЛОВЕЙ Ю. С.

МИХАЙЛЕНКО Н. О.

Удосконалення матеріально-технічного забезпечення виробництва

Проведено аналіз забезпеченості ЗАТ «Акумуляторний завод «САДА» матеріальними ресурсами, визначено оптимальну партію замовлення та запасу сировини і матеріалів, запропоновано шляхи зниження витрат з матеріально-технічного забезпечення підприємства.

Вступ. Орієнтація розвитку економіки України на інтеграцію у світове співтовариство та широкомасштабне впровадження ринкових відносин вимагають радикальних структурних змін в економічному потенціалі суб’єктів господарювання та адекватної політики підвищення ефективності їх господарської діяльності. Удосконалення планування матеріально-технічного забезпечення містить значний потенціал росту ефективності діяльності підприємств внаслідок застосування нових прогресивних методів і підходів.

Мета роботи – розробка науково обґрунтованих пропозицій щодо визначення шляхів удосконалення матеріально-технічного забезпечення ЗАТ «Акумуляторний завод «САДА».

Основна частина. Відповідно до поставленої мети були розглянуті такі питання: сутність та економічне значення матеріально-технічного забезпечення підприємства; визначення потреби підприємства в матеріальних ресурсах; аналіз забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами; шляхи зниження витрат з матеріально-технічного забезпечення підприємства.

Матеріально-технічне забезпечення — це вид комерційної діяльності щодо забезпечення матеріально-технічними ресурсами (МТР) процесу виробництва, здійснюваної, як правило, до початку виробництва. Матеріально-технічне забезпечення на підприємстві виконує функції, пов’язані із закупівлею сировини, матеріалів, палива, енергії та обладнання, їх зберіганням та розподілом.

Для ефективнішого виконання цих функцій, всі заходи щодо заку­півлі сировини й матеріалів та управління матеріальними запасами мають виконуватися безперебійно за чіткої внутрішньої взаємодії підрозділів підприємства, що забезпечується системою планування. Планування матеріально-технічного забезпечення виробництва включає комплекс робіт по аналізу питомих витрат матеріальних ресурсів за звітний період, використанню технологічного устаткування і оснащення, прогнозуванню і нормуванню окремих видів ресурсів на плановий період, розробці матеріальних балансів по видах ресурсів, джерелах надходження і напрямах використання.

Закрите акціонерне товариство "Акумуляторний завод "САДА" – це підприємство, що спеціалізується на випуску стартерних свинцево-кислотних акумуляторних батарей (АКБ) для всіх видів легкових та вантажних автомобілів, а також сільськогосподарської техніки. За останні роки обсяги виготовленої та реалізованої підприємством продукції постійно зростають.

Так, на ЗАТ "Акумуляторний завод "САДА" у 2010 році збільшився обсяг виготовленої продукції на 27 737 умовних АКБ, що на 24,32% більше, ніж у 2009 році, що викликає відповідне зростання потреби в МТР. У зв’язку з цим було проведено аналіз потреби підприємства в матеріальних ресурсах. В 2010 році потреба підприємства в матеріальних ресурсах в грошовому виразі склала 31 535 тис. грн., що на 24,03% більше ніж у 2009 році. Більшу частину в структурі потреб підприємства склали матеріали та комплектуючі (понад 99,96%), решта – мастильні матеріали та інструмент (0,04%). З усіх потреб на матеріали та комплектуючі, найбільшу частину складає потреба в свинцевих пластинах – 22 923 тис. грн. (понад 72,72%).

В 2010 році обсяги фактичних надходжень матеріальних ресурсів від постачальників (по всім видам матеріальних ресурсів) в грошовому виразі склали 30 857 тис. грн., що на 6 319 тис. грн. (25,75%) більше, ніж в 2009 році. Фактичний коефіцієнт забезпеченості МТР в 2010 році склав 97,85%, що на 1,34% більше, ніж в 2009 році.

Проаналізовано структуру витрат на постачання МТР. В 2010 році витрати підприємства на постачання матеріально-технічних ресурсів склали 1 656 тис. грн., що на 321 тис. грн. (24,04%) більше, ніж в 2009 році. В 2010 році витрати на транспортування ресурсів склали 1 050 тис. грн. (63,41% від загальних витрат на постачання ресурсів), а витрати на зберігання ресурсів на складах підприємства склали 606 тис. грн. (36,59% від загальних витрат на постачання ресурсів). Про можливість оптимізації витрат на постачання ресурсів свідчить те, що частка витрат, яка припадає на транспортування ресурсів значно переважає над часткою витрат, що припадає на зберігання запасів. Оптимізація витрат можлива шляхом визначення оптимальної партії замовлення ресурсів.

Економія за рахунок зменшення витрат на транспортування складатиме понад 300 тис. грн., в той час, як зростання витрат на зберігання запасів становитиме 121,6 тис. грн. Отже, за рахунок оптимізації обсягів партії замовлень очікується в економія розмірі 178,4 тис. грн.

Висновок. З метою підвищення ефективності діяльності підприємства ЗАТ "Акумуляторний завод "САДА" слід здійснити ряд дій щодо підвищення ефективності функціонування системи матеріально-технічного забезпечення, зокрема оптимізувати обсяг партії замовлень. Запропонований захід є економічно ефективним та вигідним, так як підприємство зменшить витрати на постачання ресурсів.