Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

1. Наливайко А. П. Мікроекономіка / А. П. Наливайко, Н. М. Євдокимова, Н. В. Задорожна. – Київ : КНЕУ, 2003. – 208 с.

2. Мочерний С.В. Економічна теорія / С. В. Мочерний. – Київ: Видавничий центр "Академія", 2001.– 656 с.

3. Воробйов Є. М. Економічна теорія / А. А. Грищенко, В. М. Лісовицький, В. М. Соболєв. – Харків, Київ : ТОВ "Карвін", 2003. – 704 с.

4. Череп А. В. Трансфер технологій як інструмент реалізації інноваційної діяльності / А. В. Череп, О. Ф. Андронова. – К. : Кондор, 2007. – 356 с.

5. Чухно А. А. Основи економічної теорії / А. А. Чухно, П. С. Єщенко, Г. Н. Климко. – Київ : Вища школа, 2001. – 606 с.

УДК338.33

А.В.МЕДВІДЬ

Н.О.МИХАЙЛЕНКО

Підвищення прибутку підприємства за рахунок удосконалення асортименту

Проведено дослідження прибутку підприємства за рахунок удосконалення асортименту, визначено фактори, що впливають на прибуток підприємства та запропоновані шляхи підвищення прибутку підприємства.

Вступ. На даному етапі розвитку вітчизняної економіки все більше і більше значення у свідомості споживачів набуває структура продукції і наявність можливості вибору "свого" товару з пропонованого асортименту. Саме тому управління асортиментом – один із самих головних напрямків діяльності кожного підприємства. Особливу важливість цей напрямок набуває зараз, коли до товару з боку споживача висуваються підвищені вимоги, і від ефективності роботи підприємства з виробленим товаром залежать всі економічні показники організації і займана їй ринкова частка. Як свідчить світовий досвід, лідерство в конкурентній боротьбі одержує той, хто найбільш компетентний в асортиментній політиці, володіє методами її реалізації і може максимально ефективно нею управляти.

Об’єктом дослідження даної теми є ТОВ ВКП «Південне» магазин «Ольсава», що є юридичною особою та займається оптовою та роздрібною реалізацією товарів народного споживання.

Метою дослідження є формування ефективного товарного асортименту магазину «Ольсава», заснованого на комплексному аналізі його фінансово-економічного стану, на даних показників асортименту і вивчення теоретичних аспектів вибраної теми, розгляд теоретико-методологічних основ та засад побудови товарного асортименту підприємства, та на основі опрацьованого матеріалу розробка рекомендацій щодо вдосконалення ефективної асортиментної політики. Суть і важливість планування, формування і управління асортименту і структури полягає в тому, щоб товаровиробник вчасно пропонував визначену сукупність товарів, які відповідають в цілому профілю його виробничої діяльності, найбільш повно задовольняли вимогам визначених категорій покупців.

Основна частина. Для досягнення мети поставлені наступні завдання:вивчення теоретичних основ формування товарного асортименту підприємств роздрібної торгівлі;вивчення процесу формування товарного асортименту в об'єкті дослідження;вдосконалення управління товарним асортиментом.

Як видно з основних показників фінансово-господарської діяльності ТОВ ВКП «Південне» за 2008 – 2010 роки виручка від реалізації у 2010 році в порівнянні з 2008 р. зменшилась на 939,1 тис. грн., або на 58,9 %, а відносно 2009 року – на 707,7 тис. грн., що становить 65,6%. Відповідно зменшився чистий дохід від реалізації продукції у 2010 році в порівнянні з 2008 роком на 881 тис. грн. (56,0%) та 589,7 тис. грн. у 2009 році, що складає 65,5%. Прибуток підприємства у звітному році складає 2174,3 тис. грн., а це на 253 тис. грн. менше, ніж у 2008 році, тобто на 89,6%. Проте в порівнянні із 2009 роком у 2010 році цей показник збільшився на 12,3 тис. грн., тобто на 0,6%, що пояснюється зменшенням витрат обігу та збільшенням валового доходу від реалізації продукції. Також спостерігається тенденція збільшення рентабельності товарообороту та рентабельності витрат обігу. Так, у 2010 році рентабельність товарообігу складає 161,7%, а це на 52,1 більше, ніж у 2008 р та на 52,64% більше, ніж у 2009 році. Збільшення рентабельності витрат є негативним явищем, що свідчить про великі витрати підприємства. Для зменшення витрат і збільшення прибутку необхідно підприємству впроваджувати сучасне технологічне та торговельне обладнання, удосконалювати організацію праці, зменшувати кількість працюючих. Таким чином, на підставі аналізу економічних показників, можна зробити висновок, що досліджуване підприємство на даний момент є рентабельним, але необхідно темпи зростання прибутку збільшувати порівняно з темпами зростання товарообороту.

Висновок. З метою підвищення прибутку підприємства, необхідно здійснити ряд дій щодо підвищення фінансових результатів. Дослідження проводилось на основі використання вторинної інформації за результатами діяльності магазин «Ольсава» та первинної інформації, одержаної шляхом проведення опитування, анкетування співробітників та покупців. Для аналізу були використані в сукупності методи: SWOT-аналіз, матриця БКГ, АВС та ХУZ-аналіз.

Таким чином, на основі проведеного аналізу управління асортиментом та якістю товарів у магазині «Ольсава», були розроблені наступні рекомендації на засадах маркетингу:

  • забезпечити більшу збалансованість товарного портфелю, збільшити кількість рентабельних товарів шляхом впровадження комплексної системи управління асортиментом та якістю товарів (КСУЯТ), що з'єднує наступні функціональні системи: систему управління товарним асортиментом(СУТУ), систему управління життєвим циклом товарів (СУЖЦТ), систему управління якістю та конкурентоспроможністю товарів (СУЯКТ), систему маркетингового товарного аудиту(СМТА) та систему формування стратегії управління асортиментом та якістю товарів; використовувати конкуруючу стратегію: стосовно активності до початку конкурентної боротьби – випереджаючу стратегію та стратегію оточення; стосовно активності у ході конкурентної боротьби – стратегію розпорошення уваги та стратегію „Партизанської війни"; стосовно активності щодо запобігання конкурентної боротьби – стратегію обходу конкурентів та стратегію протидії.

  • більшу увагу слід  приділяти інформаційним ресурсам, збутовій політиці та політиці просування.