Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література:

  1. Банківська справа : Навчальний посібник / Тиркало Р., Гуцал І., Чайковський Я., Андрушків Т., Галапуп Н. - Т.: Карт-бланш, 2001.- 314 c.

  2. Бюджетна система України : Навчальний посібник / Артус М.М., Хижа Н.М. - К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2005.- 220 c.

  3. Податковий кодекс України.

УДК 013.97

С.В.КОЧЕРЖАТ

В.О.ЦИЦИЛІН

Оцінка доцільності оновлення обладнання і технологічної оснастки підприємства

Оцінка цілеспрямованості оновлення обладнання передбачає розгляд методів оцінки стану технічного обладнання, огляд інновацій в сфері сервісного обслуговування та ремонту автомобілів, застосування об’єктивних методів розрахунку при оцінці. Для рішення поставлених задач, були проаналізовані:структура і рух основних фондів, технічний стан обладнання технологічної оснастки, техніко-технологічні показники використання обладнання, вибрано необхідне для підприємства обладнання.

Проведений розрахунок оцінки доцільності заміни обладнання, який дозволяє керівництву підприємства обрати для використання на виробництві конкретні типи обладнання.

Вступ. Підвищення ефективності функціонування підприємства передбачає постійне вдосконалення використання матеріально-технічних ресурсів для підприємства проблема ефективного використання обладнання вийшла на перший план, так як 60% обладнання має строк експлуатації більше 10 років.

Ціль роботи: Оцінка цілеспрямованості оновлення обладнання технологічної оснастки.

Основна частина. Для досягнення поставленої мети були розглянуті в рамках аналізу виробничо-господарська діяльність підприємства, проаналізована структура,наявність та рух основних фондів підприємства, при цьому машини і обладнання складають 66%.

Коефіцієнт зносу обладнання дорівнює 35%.

Аналіз технічного стану обладнання дозволив зробити висновки, про те, що обладнання не відповідає сучасному рівню обладнання, яке використовують при ремонті і сервісному обслуговуванні.

В роботі запропоноване для експлуатації сучасне високопродуктивне обладнання, що дає вищі якісні характеристики:

-балансувальні станки;

-шиномонтажні станки;

-тормозні стенди;

-стенди регулювання

-геометрії осі автомобілів;

-підіймачі;

-лінії інструментального контролю.

В роботі були виконані розрахунки економічної ефективності доцільності заміни фізично-зношеного обладнання, морально застарілого обладнання. Дана оцінка об’єктивності застосування методик розрахунку економічної ефективності.

Аналіз структури обладнання по строкам служби.

Строк експлуатації

Усього обладнання

Шт.

%

До 5 років

142

30,2

5-10 років

78

16,6

10-20 років

150

31,9

> 20 років

100

21,3

Всього

470

100

З таблиці видно, що обладнання строком експлуатації до 10 років становить 46,8% (30,2+16,6). Дані таблиці свідчать що обладнання на підприємстві, доля машин строком служби > 20 років – 21,3%. Ця група підлягає заміні, оскільки вона морально і фізично застаріла.

Рентабельність за 2 роки склала - 2009 рік: 48%,2010 рік: 47%,за рахунок зменшення прибутку.

Висновок. В роботі були проаналізовані техніко-економічні показники використання обладнання і технологічної оснастки, виконаний аналіз технологічного стану обладнання і запропоновано для експлуатації нове, більш високопродуктивне обладнання. Виконана оцінка доцільності заміни обладнання з використанням об’єктивних методик оцінки. Підприємству рекомендовано до використанню типи обладнання, які дають найбільшу економічну ефективність.